Haberler

Kck/tm Davasında Sanık Avukatı: Kürtçeyi Yasaklayın, Yargılama Yapmayın

Abone Ol

Terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılanması KCK/TM ana davasında Kürtçe savunma krizi sürüyor.

Terör örgütü PKK'nın gizli sivil yapılanması KCK/TM ana davasında Kürtçe savunma krizi sürüyor. İHD Diyarbakır eski Şube Başkanı Muharrem Erbey'in Kürtçe savunma yaparken mikrofonun kapatılması üzerine sanık avukatlarından Sabahattin Acar, tepki gösterdi. Acar, "Ya Kürtçe konuşmayı tamamen yasaklayın, yargılamayı yapmayın. ya da mikrofonu müvekkilerimizin yüzüne kapatmayın. Kürtçe savunmalarına devam etsinler" dedi.

Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasında 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına bugün Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 37'nci duruşmayla devam edildi. Duruşmaya tutuklu 64 sanık katıldı. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde sıkı önlemler alınırken, binaya girenlerin üzerleri tek tek arandı.

Duruşmada sanık avukatların aramaların ve delillerin usule uygun olmadığı ve dosyadan çıkarılması yönündeki talepleri üzerine savcı Levent Kaya, duruşmanın başında mütaala verdi. Savcı Kaya mütaalada, "Dosyadaki evrakların yapılan incelemesinde, büro aramaları sırasında Cumhuriyet Savcısı'nın bulunmadığı için aramaların ve elde edilen delillerin usule aykı olduğu ve bu nedenle dosyadan çıkarılması talep edilmiştir. Bu yöndeki avukat beyanları ile ilgili yapılan dosya incelemesinde, kişisel suç olmayıp terör suçu nedeniyle aramaların yapıldığı, bunun da CMK'nın 130'uncu maddesinde özel kanunla ve ilgili avukatlık maddesi gereğince yapıldığını, ev ve işyeri aramalarında elde edilen delillerin usulüne uygun yapılmış olmasından kaynaklı, taleplerin reddine karar verilmesi, kamu adına mütaala olunur" dedi.

Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, avukatlık bürosunda yapılacak aramanın şekli ve özel düzenleme ile ilgili detaylı bilgi verdi. Aktar, "Aramaların hakim kararına dayatılarak, mahkeme kararı olmadan yapılmıştır. Soruşturma kapsamında olmamasına rağmen İHD bürosu Muharrem Erbey şahsında aranarak, bilgisayarlar, belge ve dökümünlara el konulmuştur. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir süre önce yürütülen soruşturma kapsamında mahkeme kararıyla, baro üyemiz 7 avukat arkadaşımız tutuklanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı mahkeme kararıyla soruşturma yaparken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı mahkeme kararı olmaksızın hakim kararıyla soruşturma yaptığı görülmektedir" dedi.

ARAMA BAHANESİYLE TÜM İHD FAALİYETLERİ SORUŞTURULDU

Sanık Muharrem Erbey'in ev ve işyerinde yapılan aramalar sırasında hazır bulunan baro yöneticisi avukat Serhat Eren, aramaların yapıldığı gün baro yöneticisi olarak Muharrem Erbey'in evine gittiğini söyledi. Eren, "Arama kararına baktığımda Muharrem Erbey'in işyeri için alınan bir arama kararı olduğunu gördüm. Avukatlık yasasının ilgili maddesi gereğince bir avukatın evinin aranması için mahkeme kararı olması gerektiğini ve bir Cumhuriyet Savcısı'nın nezaretinde arama yapılabileceğini söyledim. Eğer arama yapacaksanız baro yöneticisi bir avukat olarak bu aramaya eşlik edemeyeceğimi söyledim. Daha sonra bir savcı geldi ve Cumhuriyet Başsavcısı'nı telefonla arayarak yaklaşık 20 dakika konuştu ve ikinci bir arama emri çıkarıldı. Daha sonra İHD şubesine gidildi. Ben yine arama kararının avukatın işyeri için alındığını, işyerinin de binanın yan tarafında olduğunu söylememe rağmen kapıyı açtırdılar ve savcı üçüncü bir arama emri alarak, Muharrem Erbey'in başkanlık odasını aramak bahanesiyle tüm İHD faaliyetlerini soruşturmuştur" dedi.

HAKİMLE TARTIŞTI

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz da, "Mahkememiz bu taleplerle ilgili daha sonra karar verecek" demesi üzerine savunma avukatları ile Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz arasında, arama ve el konulmaya ilişkin hakim kararı üzerine kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. Avukatlar, hakim kararının dosyada olmadığını savunurken, Mahkeme Başkanı Yılmaz, kendi dosyasında arama ve el konulmaya ilişkin kararın bulunduğunu söyledi.

Kısa süreli tartışma sonrası Muharrem Erbey ile ilgili telefon dinleme ve tape kayıtlarının okunmasına geçildi. Tuncelili bir aile ile Muharrem Erbey arasında, Şırnak'ta öldürülen çocuklarının cesedinin alınması ile ilgili geçen konuşma kayıtları okundu. Muharrem Erbey, Kürtçe olarak, "20 yıldan beri cesetlerin alınması konusunda ailelere hukuki yardım yapıyoruz" derken, bir kaç saniye sonra mikrofonu kapatıldı.

Sanık avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir, yasaların insan hakları savunucularını yargılamak yerine savunması gerektiğini belirtti. Baydemir, "İnsan hakları savunucuları, yaşamını yitiren insanların ailelerine her zaman hukuki yardımda bulunurlar. Bu onların görevidir. Yıllardan beri öldürülen insanlar toplu mezarlara gömüldü. İnsanların toplu mezarlara gömülmesi başlı başına bir suçtur. İçkale'de yapılan kazı sırasında ortaya çıkan toplu mezarda, JİTEM'in işlediği cinayetler sonucu ailelerine verilmeyen cesetler toplu olarak gömülmüştür. Yasalar, insan hakları savunucularını yargalamak yerine korumak zorundadır" dedi.

Avukat Sabahattin Acar ise, sanıkların Kürtçe konuşma yaptıkları sırada mikrofonlarının kapatılması ile ilgili konuşarak, "Ya Kürtçe konuşmayı tamamen yasaklayın, yargılamayı yapmayın. ya da mikrofonu müvekkilerimizin yüzüne kapatmayın. Kürtçe savunmalarına devam etsinler" diye konuştu.

Duruşmaya öğlen arası verildi.

MT,BB(GG/AAA) - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muharrem Erbey Diyarbakır Politika Güncel Kck Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title