Keçi Çiftliğinin Elektriği Güneşten
Denizli'nin Güney İlçesi'ne bağlı Aşağı Çeşme Köyü'nde iki yıl önce 100 dönüm arazi üzerinde eşiyle birlikte Saanen cinsi keçi çiftliği kuran 60 yaşındaki Mustafa Güdücü, elektriği güneş enerjisinden sağlıyor.
Denizli'nin Güney İlçesi'ne bağlı Aşağı Çeşme Köyü'nde iki yıl önce 100 dönüm arazi üzerinde eşiyle birlikte Saanen cinsi keçi çiftliği kuran 60 yaşındaki Mustafa Güdücü, elektriği güneş enerjisinden sağlıyor.
Güney İlçesi'ne bağlı Aşağı Çeşme Köyü'ndeki çiftliğine bir yıl önce yaklaşık 25 bin TL harcayıp 10 panelli 1. 75 kilovat kurulu güce sahip güneşten elektrik enerjisi üreten sistem kurduran Mustafa Güdücü, akülerde depoladığı elektrik enerjisiyle çiftlikte beslediği Saanen cinsi 180 keçisini sağıyor. Keçilerden elde ettiği günlük 250 litre sütü peynir makinesinde işleyen Güdücü, 35 kilogram keçi peyniri imal ediyor. Güneşten elde ettiği elektrik enerjisiyle evinin ve çiftliğinin gece aydınlatmasını da sağlayan Güdücü, çiftlik evindeki buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi elektronik cihazları da aynı enerjiyi kullanarak çalıştırıyor.
Çiftliğinin köy merkezine 5 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle elektrik alamadığını ifade eden Güdücü, "İki yıl önce çiftliği kurdum. İzmir Kemalpaşa'daki bir çiftlikten 100 saanen keçisi getirdim. Keçilerimin sayısı iki yılda 280'e çıktı. Meraklılarına 100'ünü sattım. Şuan elimdeki 180 keçiyle süt üretip peynir yapmaya devam ediyorum. Elektrik olmadığı için ürettiğim sütü depolayıp işleyemiyordum. Arayış içindeyken bu sistemle karşılaştım. Bir haftada sistem çiftliğime kuruldu. Güneş olmayan günlerde ise akülerde depoladığımız elektriği kullanıyoruz. Çok rahatladım, hiç elektrik parası ödemiyorum. Elektrik masrafım olmadığı için de peynir üretiminden iyi para kazanıyorum" dedi.
Keçi ve peynir üreticisi Güdücü'nün çiftliğine sistemi kuran Pam Solar Güneş Enerjisi Sistemleri sahibi Yalçın Kaplan, "Denizli'de kurduğumuz sistemler çok verimli çalışıyor. Besicilik yapmak isteyen herkes dağ başına bile çiftliğini kursun. Kullanacağı elektriği biz kuracağımız sistemle çiftçimize sağlarız. Kurulum maliyeti çok yüksek olmayan sistemimiz zaten iki üç yılda kendisini amorti ediyor. Besicilik yapmak isteyenlerin, elektriğe para ödemek istemeyenlerin yanındayız. Kurduğumuz sistemde paneller güneş gördüğünde aküleri hızla dolduruyor. Güneş olmayan günlerde ise paneller havanın sıcaklığından elektrik üretmeye devam ediyor. Elektrik maliyeti olmadığı için sistem kullanıcısına daha çok para kazanma fırsatı da sunuyor" diye konuştu.
ONB - Denizli / Güney