Keçi Sütünün Raf Ömrünü Uzatan Projeye Bakanlık Ödülü
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin keçi sütünün raf ömrünün arttırılması için yürüttüğü 'Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler' projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından...
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin keçi sütünün raf ömrünün arttırılması için yürüttüğü 'Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler' projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ödüllendirildi.
Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, 5 yıl önce saanen keçisi çiftliği kurdu. Şerafettin Erbayram'ı arayan bir anne inek sütüne alerjisi olan çocuğu için anne sütüne en yakın süt olan keçi sütünden istedi. Şirket, Ankara ve İstanbul'da bulunan 80 aileye günlük şişeler içerisinde keçi sütü göndermeye başladı. Keçi sütlerinin raf ömrünün kısa olması üzerine Erbayram, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile birlikte sütlerin pastorize edilip dondurulması için proje çalışması başlattı. Yaklaşık bir yıl süren bilimsel çalışmaların ardından sütlerin raf ömrünün uzatılıp, sütlerin mikrobiyolojik testlerinin de başarıyla sonuçlanması üzerine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı projeyi ödüllendirdi. AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun ile Şerafettin Erbayram, "Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler" konulu projenin ödülünü hafta sonu Kocaeli'de Tübitak'ın merkezinde düzenlenen toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'den aldılar.
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Prof.Dr. Hayri Coşkun ve Şerafettin Erbayram bugün AİBÜ Rektörlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Rektör yardımcıları ile senato üyelerinin de katıldığı toplantıda sanayi-üniversite işbirliğinin güzel örneğini sergilediklerini belirten Coşkun, "Yapılacak işlemler sonucunda sütün kalitesinde bir değişiklik ortaya çıkmadığı ve raf ömrünün uzatılabileceği bilimsel olarak kanıtlandı" dedi.
Keçi sütünü yılın 12 ayı almanın mümkün olmadığını belirten Erbayram, "Bir annenin inek sütüne alerjisine olan çoçuğuna keçi sütü istemesiyle bu projeler ortaya çıktı. Keçi sütünün raf ömrü az olduğu için de günlük şişelerle göndermeye başladık. Fakat daha fazla istedikleri anda bunu karşılamanın da mümkün olmadığını gördük. Üniversite ile yeni bir proje geliştirerek aylar süren ar-ge çalışmasıyla keçi sütünün bozulmadan dondurulmasını sağladık. "Pastörize Keçi Sütünün Dondurulması ve Dondurularak Depolanması Sırasında Sütte Oluşan Değişmeler" adlı projemiz de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
MY, KY(MÇ/AK) - Bolu