Keçilere Pedikür
Adana’da, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği’nde keçilerin et ve süt verimini arttırmak için tırnaklarına pedikür yapılıyor.
Adana'da, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği'nde keçilerin et ve süt verimini arttırmak için tırnaklarına pedikür yapılıyor.
Keçilere belirli aralıklarla yapılan ayak ve tırnak bakımı, hayvanın genel sağlığına önemli katkı sağlıyor. Bundan dolayı uzmanlar tarafından yetiştiricilere, hayvanlarının 3 aylık periyotta tırnak bakımını yaptırmaları tavsiye ediliyor. Tırnak bakımının yapılmaması hayvanların hareket etmesini engellediği için merada ya da barınakta beslenmesini etkiliyor. Bu nedenle süt veriminin azalmasına ve ekonomik kayıplara neden oluyor. Yapılan araştırmalarda, tırnak bakımı yapılan keçilerde yüzde 25'e yakın daha fazla süt elde ediliyor.
"2-3 ayda tırnak bakımları yapılıyor"
ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, yaptığı açıklamada, Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği'nde keçilere 2-3 aylık periyotta ayak ve tırnak bakımı yapıldığını belirtti.
Zamanında kesilmeyen ve bakımı yapılmayan tırnakların içerisinde pislikler biriktiğini ve bu şekilde tırnakların yara olduğunu kaydeden Koluman, "Tırnak çabuk uzayan bir doku. Koyun ve keçilerin tırnak bakımı için özel bir alet var, bu bıçakla tırnağı soyar gibi yavaş yavaş beyaz dokuyu görene kadar ve ucundaki o sivriliği de alana kadar devam ediliyor. Bu hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili bir durum. Eğer siz bunu yapamazsanız tırnak yanlış yerlerden kırılıp kanayabiliyor veya yaralara neden olarak hayvanın refahını olumsuz etkileyebiliyor. Dahası memede yaralanmalara bile neden olabiliyor" diye konuştu.
"Daha verimli olmalarını sağlıyoruz"
Tırnak ve ayağın bakımının yapılmadığı takdirde hayvanlarda topallık olabileceğini bu nedenle de hayvanın sağlığının olumsuz etkileneceğini ifade eden Prof. Dr. Nazan Koluman, daha sonra şunları kaydetti:
"Bununla ilgili bir çalışma yürüttük. Hayvanın tırnak tabanına vücudun ne miktarda baskı yaptığını, ne kadar yük taşıdığını ortaya koymaya çalıştık. Bu çalışma sonucunda hayvanın cüssesi arttıkça doğal olarak taban alanı etkileyen ağırlığın daha fazla olduğunu için tırnak bakımının öneminin fazla olduğunu gördük. Buna bağlı olarak biz hayvanların ayak ve tırnak bakımlarını yaparak onların daha uzun yürümesini daha hızlı yürümesini, merada daha fazla yayılmasını vücudunu daha uzun süre taşıyacak şekilde bakılmış tırnakları sayesinde daha verimli olmasını sağlıyoruz. Tırnak arasındaki bir batık hayvanın rahatsızlanmasına neden oluyor. Tırnak bakımı çok önemli, çiftçilerimiz her 2-3 ayda bir sürüyü tarayarak tırnak bakımı yapmalıdır." - ADANA