Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz'e Çok Şey Borçluyuz

Güncelleme:
Abone Ol

KEİ'nin 25. Kuruluş Yıl Dönümü Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize hep aldığından çok daha fazlasını veren Karadeniz için hep birlikte çok daha fazlasını yapmaya mecburuz. Karadeniz'e çok şey borçluyuz." dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 25. Kuruluş Yıl Dönümü Zirvesi İstanbul'da başladı. Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan ev sahipliği yapıyor. Zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize hep aldığından çok daha fazlasını veren Karadeniz için hep birlikte çok daha fazlasını yapmaya mecburuz. Karadeniz'e çok şey borçluyuz. Karadeniz'e açılan tüm limanlar aynı çarşıya açılan dükkan gibidir." dedi. Zirveye katılan Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunanistan Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyor.

Zirvede konuşan Başbakan Binali Yıldırım da Karadeniz'in çok önemli olduğunu söyledi. Zirve kapsamında ikili görüşmeler yapacak olan Yıldırım Rusya başbakanı Medyedev ile iki görüşme yapacak.

KEİ 25. Kuruluş Yıl Dönümü Zirvesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda başladı. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Rusya Başbaşbakanı Medvedev de katılıyor.

ERDOĞAN ZİRVENİN AÇILIŞINDA KONUŞTU

Zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) önemine vurgu yapan Erdoğan şunları söyledi: "Bugün çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin kuruluşunu siz değerli dostlarımızla kutluyoruz. Karadeniz şehri olan Rize kökenli bir ailenin evladı olarak dünyaya gelmiş, hayatının önemli bir bölümü İstanbul'da geçmiş bir dostunuz ve hemşehriniz olarak sizlerle birlikteyim. Bu bakımdan KEİ benim için ayrı bir yere, ayrı bir öneme sahiptir. Bu çatı altındaki ortaklığımızın güçlenip, pekişmesi devletler olarak bizlerin gayretine tabidir. Toplantılarına aktif şekilde iştirak etmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Üye devletler olarak her birimiz farklı dil ve kültürlere, siyasi anlayışlara, ekonomik seviyelere sahip olabiliriz. Ancak hepimizin derdi, tasası Karadeniz coğrafyasında ortak bir paydada birleşiyor. Karadenize açılan limanlar aynı çarşıya açılan dükkan gibidir."

KARADENİZ'E ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ

Çevre ülkelerin Karadeniz'e çok şey borçlu olduğuna vurgu yapan Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: Bölgemizdeki mevsim şartları iyi geçmişse hem Rize'deki hem de Soçi'deki çiftçi sevinir. Sel felaketinden depreme, çevre kirliliğinden orman yangınına kadar bu hissayat geçerlidir. Bize hep aldığından çok daha fazlasını veren Karadeniz için hep birlikte çok daha fazlasını yapmaya mecburuz. Biz Anadoluda komşu komşunun külüne muhtaçtır deriz. Bölge ülkeleri arasında elbette birtakım siyasi askeri sorunlar olabilir. Örgütü bu sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu iş birliği aynı zamanda bir kader dayanışmasıdır. Örgütün bir nevi mutfağı olan çalışma gruplarının güçlendirilmesi bu bakımdan çok önemlidir. Çalışma gruplarına katılım düzeyini arttırabilirsek o kadar doğru yolda gideriz. Karadeniz Çevre Otoyolu projesi bu bakımdan çok güzel bir örnektir. Biz projenin ülkemize ait kısmını 10 yıl önce tamamlamıştık. Aynı şekilde İstanbul boğazının altında ve üstünde dünya çapında öneme sahip dev projeleri hayata geçirdik. Diğer ülkeler de benzer projeleri tamamlarsa Karadeniz'i çepeçevre saran ulaşım ağını kurmuş oluruz.

Türkiye olarak ülkemize ilgi duyan tüm uluslararası yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Arnavut, Sırp, Azeri'ye hangi kolaylıkları gösterdiysek Ukraynalı, Rus işadamlarına aynı şeyi gösterdik. Örgüt üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret ve yatırımların potansiyelimizin çok altında olduğu bir gerçektir. Bu engin coğrafyanın imkanlarını çok daha iyi değerlendirmenin imkanlarını aramalıyız.

BÜYÜK MESAFELER ALDIK

Son yıllarda ülkelerimiz arasındaki vize engelinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katettik. Türkiye olarak Gürcistan'da olduğu gibi pasaportsuz seyahatin yolunu açtık. Bu çatı altındaki işbirliğimizin diğer uluslararası ülkelerine örnek olmasını temenni ediyoruz. BM'nin önümüzdeki 15 yıllık gündemi olan sürdürülebilir kalkınma konusunda bu örgütle iyi bir sinerji yakalamayı hedefliyoruz. Karadeniz'in lokomotifi olduğu geniş coğrafyada ticari ilişkilerimizin yolların tartıştık. Yılbaşından beri dönem başkanlğını yürüttüğümüz KEİ için tüm devletlere karşı adil, tarafsız ve dengeli olmaya çalışıyoruz.

KISIR SİYASİ TARTIŞMALARA GİRMEDEN ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTMELİYİZ

Bugün bize, 'Bu örgütün en büyük başarısı nedir?' diye sorsalar, 'Dünyanın en zor coğrafyalarından birinde bölge ülkelerini aynı masa çevresinde ve ortak paydalar etrafında bir araya getirebilme becerisidir' derim. Bölge ülkeleri arasında elbette birtakım siyasi, hatta askeri sorunlar olabilir. Biz, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nü bu sorunlardan ne kadar uzakta tutabilirsek, o denli verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Daha da ileri gidip örgütü bu sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için kısır siyasi tartışmalara girmeden, farklılıklarımız değil, müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz.

ZİRVEDE BİR İLK

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıl Dönümü Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi. Konuk Cumhurbaşkanını Atatürk Havalimanında, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Şevki Mütevellioğlu, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Terens Spenser Nikolaos Quick, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris karşıladı.Pavlopulos, zirve sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. 67 yaşındaki Pavlopulos, Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunanistan Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyor.

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

Türkiye'nin girişimleri ile 25 Haziran 1992'de İstanbul Zirvesi sırasında yayımlanan bir deklarasyonla kurulan KEİ'nin Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere 12 üyesi bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Karadeniz İstanbul Türkiye Politika Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title