Kekik Yağı Ailelerin Geçim Kaynağı
Torosların tepelerinden toplanan kekiğin doğal yöntemlerle elde edilen yağı, yüksek rakımlı köylerde yaşayan aileler için ekmek kapısı haline geldi.
Torosların tepelerinden toplanan kekiğin doğal yöntemlerle elde edilen yağı, yüksek rakımlı köylerde yaşayan aileler için ekmek kapısı haline geldi. Kekik yağı çıkararak ailesini geçindiren 49 yaşındaki Abdullah Güven, bu yorucu işte 10 kilo kekikten yaklaşık 100 gram yağ çıktığını anlattı. Kekik yağının kilosu ise 500 ile 750 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Antalya'nın Akseki İlçesi'ne bağlı Alaçeşme Köyü'nde yaşayan Abdullah Güven, Orman İşletme Müdürlüğü'nden aldığı izinle Torosların bin 100 ila bin 800 rakımlarındaki tepelerinden kekikleri topluyor. Birçok hastalıkta yan tedavi aracı olarak kullanılan kekiği toplama işine amatör olarak başladığını anlatan Güven, önceleri kekikleri kurutup sattığını, daha sonra yağ sıkma işlemine geçtiğini söyledi.
10 KİLO KEKİKTEN 100 GRAM YAĞ
Kazan ve imbik sistemi yaptırarak yağ çıkarmaya başladığını belirten Güven, kazana attığı 8, 10 kilo kekiği 4 saat kaynattığını söyledi. Güven, "10 kilo kekikten 100 gram kekik yağı çıkarıyorum. İleride daha gelişmiş olarak bu işi yapmak istiyorum. Yağ çıkarma işi yaklaşık dört saat sürüyor" dedi.
Bir kilogramı 500 ila 750 lira arasında değişen fiyattan satılan kekik yağını üretmek hayli zahmetli. Abdullah Güven, bu üretim sürecini şöyle anlattı:
"Topladığımız kekikleri kazana doldurup içine su döküyorum, altını yakarak ısıtıyorum. İçi kekik ve su dolu kazanın üzerine özel yaptırdığım kapağı koyuyorum. Kazanla kapağın birleştiği yeri çamurla sıvıyorum. Kazan kapağının üzerine devamlı soğuk su akacak şekilde su takviyesi yapıyorum. Kazan kaynayınca içerisi buharla dolar. Buhar soğutulmuş kapağın iç yüzüne değince yoğunlaşır ve damla haline gelir. Damlalar kapağın iç yüzünden aşağı doğru kayar, kapağın iç alt kısmındaki yukarı doğru kıvrılmış bölümde birikir. Damlalardan oluşan damıtılmış su, bu borudan dışarı akar. Aktığı yere kekik yağı ile karışık damıtılmış kekik suyunun birikmesi için cam kavanoz koyarız, bu arada kazanın altını devamlı yakmak zorundayız. Kazandaki kekikli suyun kaynama işlemi, damıtma bitinceye kadar devam eder. Bu işlem bir kazan kekik için 4 saat kadar sürer. Damlalar halinde cam kavanoza akan kekikli su dinlenmeye bırakılır, dinlenme sonucu kekik ve su birbirinden ayrışır. Artık kekik yağı renkli cam kaplara doldurularak kullanıma hazır hale gelir." - Antalya