Haberler

Kemal Derviş: Ülkede Kutuplaşma Her Ay Artıyor

Abone Ol

* Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, "Ülkede kutuplaşma her ay artıyor.

* Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş,

"Ülkede kutuplaşma her ay artıyor. Bunu durdurmanın yollarından biri Avrupa hayalinin ve projesinin canlandırılmasıdır. Bu, derhal olmalı. Bunun olumlu ve sakinleştirici etkisi olacaktır. Aksi takdirde kutuplaşmanın devamı çok ciddi bir sorun olacaktır."

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: İdris TİFTİKÇİ / İstanbul DHA

TÜSİAD ile Brookings Enstitüsü ortaklığında yürütülen "Türkiye Programı" çerçevesinde, "Türkiye-AB İlişkileri: Gelecek Senaryoları" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta Ekonomiden Sorumlu Eski Bakanı, Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, bir konuşma yaptı. Derviş konuşmasında Türkiye'nin Ortadoğu'ya çok yakın, Müslüman dünyanın bir parçası ve Arap ülkelerinin komşusu, dostu bir konumu olduğunu belirtti. Kemal Derviş Türkiye'nin aynı zamanda bir tarihi, kültürle ve ekonomik bir köprü olduğunu belirterek, "Ne güneyini, daha geniş anlamla Müslüman dünyasını dışlayabilir... Eskiden üçüncü dünya dediğimiz daha yükselen ülkeleri, ne Avrupa'yı dışlayabilir. Bu iki boyutu her zaman devam edecek. Bir boyutu bırakıp diğer boyuta ağırlık veremez" dedi.

Kemal Derviş İngilizce olarak devam ettiği konuşmasında, Avrupa Birliği'nin esnek bir yapıya kavuşması gerektiğini, her üyenin diğer üye ile bağlarının bire bir aynı olmak durumunda olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin; Birleşik Krallık AB kurumlarını terk edebilir. Bu senaryo kuvvetli değil. Türkiye lehine olan Birleşik Krallık'ın AB üyeliğinin devamıdır. Belki bu büyük ülke AB'de olacak ama Euro Bölgesi'nde olmayacak. Ben kalacakları kanaatindeyim ama emin olamıyorum. Ayrıldıkları takdirde Euro Bölgesi güç bir konuma girecek. Türkiye, güçlü büyümesi ve siyasi durumu gereği Avrupa'yı geri plana itti. Yeni bir durum belirdi. Ama Avrupa yıkılmadı, yıkılmayacak. İlerler mi bilmem ama Avrupa fırtınayı atlatmayı başardı. Çok güç bir fırtınaydı. Parasal birliği ve birliğin gerektirdiği şeyleri yapmadan başardılar. Malum Avrupa'da bankacılık birliği, parasal politika birliği yoktu. Evet, Avrupa ilerleyecektir ama aynı dönemde Ortadoğu'da üzücü olaylar söz konusuydu. Belki Ortadoğu'da ulusların yanındayız, dostuyuz ama Ortadoğu yıkılıyor."

Kemal Derviş, Türkiye'de kutuplaşmanın olduğunu ifade ederek, "Ülkede kutuplaşma her ay artıyor. Bunu durdurmanın yollarından biri Avrupa hayalinin ve projesinin canlandırılmasıdır. Bu, derhal olmalı. Bunun olumlu ve sakinleştirici etkisi olacaktır. Aksi takdirde kutuplaşmanın devamı çok ciddi bir sorun olacaktır. Bir de Ortadoğu'da trajedinin içine girersek durum daha kötüleşecektir" diye konuştu.

"G20 BAŞKANLIĞI TÜRKİYE'YE YARDIMCI, FAYDALI OLACAKTIR"

Kemal Derviş, toplantıda katılımcılardan gelen Türkiye'nin G20 dönem başkanlığının faydaları yönünde ki soruya ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye'nin G20 başkanı olması büyük fırsat. Çok önemli bir konum. G20 belki kararları hayata geçirmiyor ama kararları tartışması adına önemli. Türkiye'nin G20 ve B20'ye sahne olması büyük fırsat. O dönemde Türkiye kendisini en iyi şekilde dünyaya tanıtmaya yönelecek. Türkiye'yi kötü tanıtacak olay ve durumlar talihsizlik olur. G20 başkanlığı Türkiye'ye yardımcı, faydalı olacaktır. Bunu Avrupalı ortaklar için koordinasyon için kullanırsak iyi sonuçlar elde edilir. Amerika ile bağlar adına da önemli."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Brookings Enstitüsü Avrupa Birliği Kemal Derviş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title