Kemal Öztürk Döneminde Aa'da Birçok Yeniliğe İmza Atıldı
Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Öztürk'ün 3 yıldır genel müdürlük görevini yürüttüğü AA'da, dünyanın en büyük 5 haber ajansı arasına girme hedefi belirlendi "100. Yıl Vizyonu"nu hayata geçiren AA, bu dönemde 8 dilde yayına geçerek üretimini 3 kat artırdı, uluslararası bir kuruluş haline geldi.
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu tarafından görevden ayrılma talebi dün kabul edilen Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk'ün görevde olduğu üç yılda, AA'da çok sayıda yeniliğe imza atılırken, kurumun üretimi katlanarak arttı ve görünürlüğü güçlendi.
Öztürk'ün AA Genel Müdürü olarak görev yaptığı 2011-2014 döneminde hayata geçirilen projelerden ilki, "100. Yıl Vizyonu" adı verilen atılım hamlesi çerçevesinde AA'nın sadece Türkçe ve İngilizce olan yayınının 8 dile çıkarılarak uluslararası haber yayıncılığına geçilmesi oldu. AA, böylelikle İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça-Hırvatça-Sırpça), Rusça, Kürtçe, Fransızca ve Arnavutça yayınları ile küresel haber kaynağı haline geldi.
AA, üç yıl içinde yurt dışı bölge yapılanmasını güçlendirdi. Ortadoğu ve Afrika, Avrupa, Amerika, Asya Kafkasya ve Pasifik bölge direktörlükleri oluşturuldu. Yurt dışında 16 olan ofis sayısı 33'e, 40 olan temsilci sayısı ise 86'ya yükseldi.
Günlük ortalama haber sayısı Öztürk döneminde 600'den 2 bine, görüntü sayısı 120'den 250'ye ve fotoğraf sayısı 600'den bin 900'e çıkarılarak toplam üretim yaklaşık 3 kat artırıldı.
Özellikle fotoğraf alanındaki başarısıyla dikkatleri çeken AA, uluslararası fotoğraf ajansları ile satış-dağıtım anlaşmaları imzalayarak, içeriklerinin dünya medyasında görünümünün artmasını ve beraberinde 450 bin dolar gelir sağladı.
Yurt dışında üç yıl öncesine kadar abonesi bulunmayan AA'nın bugün 45 ülkede abonesi bulunuyor. AA'nın toplam bin 100 olan abone sayısı ise 3 yılın sonunda bin 370'e yükselirken, söz konusu dönemde toplam pazarlama geliri 21 milyon TL'den 36 milyon TL'ye çıkarıldı.
Editör Masası, Enerji ve Finans Haberleri Terminalleri -
Öztürk döneminde her sabah Türkiye ve dünya gündeminin tüm editörlerle ve bölge ofisleriyle video konferans yoluyla değerlendirildiği "Editör Masası" uygulamasına geçildi.
AA'daki yeniliklerden biri de Uluslararası Enerji Haberleri Terminali'nin kurulması oldu. Türkiye ve dünyadan enerji sektörüne yönelik, İngilizce yayın yapan online bir platform olan bu terminalin resmi açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla 11 Aralık'ta düzenlenecek toplantıda yapılacak.
Yine Türkiye ve dünyadan anlık finans haberlerinin ilk elden duyurulabildiği, sektör profesyonellerine yönelik oluşturulan Finans Haberleri Terminali adındaki web haber terminali de AA'nın ilgi gören yeniliklerinden oldu. Terminalin şu an bazı büyük bankalar dahil 35 müşterisi bulunuyor.
haber'>Haber Akademisi kuruldu -
Kemal Öztürk döneminde yine kendisinin bizzat başkanlığını yürüttüğü uluslararası Haber Akademisi kuruldu. 10 farklı alanda 510 kişinin eğitim aldığı akademide Tunus başta olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen gazetecilere yönelik eğitimler düzenlenerek uluslararası çapta programlar düzenlendi. Ayrıca, hem AA çalışanlarına hem gönüllülere İngiltere ve Türkiye'de savaş muhabirliği eğitimi imkanı sağlandı.
AA'nın tüm fotoğraf içeriğinin anlık olarak yayınlandığı ve bunların dünyanın her yerinden satın alınabildiği "Anadolu Images" adlı global fotoğraf ve video satış-dağıtım platformu da kuruldu.
AA seçim sonuçlarını ilk kez anlık duyurdu -
AA, 2014'te düzenlenen yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık başından ilk defa anlık seçim sonucu verdi. Medyanın yüzde 80'i seçimleri AA'dan takip etti.
Öte yandan, özel sektör markalarının kendi faaliyetlerini AA kanalıyla duyurabilecekleri özel bir sistem geliştirilerek Koç ve Sabancı grubu gibi şirketler başta olmak üzere 200'e yakın markanın bu uygulamayı kullanılması sağlandı.
AA tarafından üretilen videoların haber merkezlerinin reji odalarındaki bir ekrana doğrudan düşürecek ve görünümü ile kullanımı artıracak altyapı çalışması yapıldı.
Haber Akış Sistemi (HAS) adındaki yazılım ile global haber altyapısı kuruldu. Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde almanak hazırlanırken, "AA Oradaydı" serisiyle Mısır, Gazze ve Suriye konulu kitaplar yine üç dilde yayımlandı. "Habercinin El Kitabı" adlı çalışma oluşturuldu.
AA haberlerinin medyadaki kullanımını ölçen bir sistem geliştirilerek sekiz dilde üretilen tüm içeriğin online olarak takibi yapılmaya ve raporlanmaya başladı.
Kurumsal ve kamusal web haber sitesi oluşturularak sekiz dilde kamuoyunu aydınlatma ve AA faaliyetlerini duyurma altyapısı geliştirildi. Ayrıca, akıllı telefonlar için uygulama hazırlandı. THY yolcu ekranlarında AA'nın Türkçe ve İngilizce haberlerinin görülebileceği ekranlar oluşturularak haber servisi yapıldı.
Bu dönemde yaklaşık 40 ülke ajansı ile ikili işbirliği anlaşması imzalandı ve mevcut anlaşmalar revize edildi.
Kemal Öztürk'ün genel müdürlüğü döneminde, AA personelinin kullandığı teknik ekipmanın global standartlara uygun şekilde yenilenmesi sağlandı. Bu kapsamda son teknoloji dizüstü ve tablet bilgisayarlar, akıllı telefon ve 3G modem cihazları ile mobil erişimleri artırıldı. Kurum içi yazışmaların kağıt ortamından elektronik ortama taşınması çalışmaları başlatıldı ve en çok kullanılan evraklardan başlayarak sistem yürürlüğe girdi. - Ankara