Haberler

Kene ile Mücadele Çalışması

Abone Ol

Tokat'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (Kkka) Virüsü Yayan Kenelere Karşı Mücadele İçin Bilgilendirme Çalışmaları Devam Ediyor.

Tokat'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü yayan kenelere karşı mücadele için bilgilendirme çalışmaları devam ediyor.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Güryıldız beldesinde organize edilen programda, yöre halkı ve öğrencilere ahır ve hayvanlardaki kenelere karşı mücadele uygulamalı olarak gösterildi. Kenelerin insanlara yapışmaması için en etkin yöntem olarak çizme giyilmesi veya pantolon paçalarının çorap içine alınması gerektiği ifade edilerek, vücudun herhangi bir yerine yapışan kenenin kesinlikle çıkartılmadan kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiği kaydedildi.

Tarım İl Müdürü Yaşar Kavak, hastalığın görüldüğü yıldan bu yana mücadelenin devam ettiğini, halkın bilinçlendirildiğini söyledi. Kavak, Tokat'ın 'kene' ile anılmasını istemediklerini ifade ederek, "Bunun abartılmasını da istemiyoruz. Sadece bu kene Tokat'ta bulunmuyor. 30 ile yakın sahil kuşağında görülüyor. Bakanlığımızın ödenekleri ve SYDV kanalı ile 300 bin YTL'ye yakın ilaç aldık. Bu ilaçlarımızın uygulaması köylerimizde vatandaşlarımıza gösterildi. Her köyümüze ilaç dağıttık" dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Uçar ise, kenenin sanki bir öcüymüş gibi gösterilme yoluna gidildiğini ifade ederek, duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Uçar, 4-5 yıldır KKKA hastalığı konusunda ölümcül bir olayın yaşanmadığını iddia ederek, "Her türlü hastalık vardır. Kene vücutta gezer gezmez hemen hastalık yapacak diye bir şey yoktur. Kene ısırabilir, vücutta gezmesi bir etki etmez. Isırdığı zaman usullüne uygun bir şekilde sağlık kuruluşlarında alındığında hiçbir etkisi olmayacağını söyleyebiliriz. 4-5

yıldır ölümle sonuçlanan herhangi bir vaka olmadı. Bize gelen bildirilerde de olmadı" diye konuştu.

Vali Yardımcısı Turgay İmamgiller de, en büyük gücün bilgi olduğunu belirterek, "Eğer bir problem varsa bu problemle mücadelenin en büyük anahtarı, ilacı bilgidir" ifadesini kullandı.

Son olarak katılımcılara kene ile mücadele konusunda bilgi veren Veteriner Hekim Mehmet Demir, kene konusunda insanların korkutulduğunu, korunma yollarının anlatılması yerine toplumun hak etmediği halde korkuya sevk edildiğini söyledi. Demir, 800 tür keneden 30 tür kenede virüs taşıdığı tespit edildiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu anlamda ilkbahar ve sonbaharda hayvan barınakları ve hayvanlarda kene mücadelesi veteriner hekimlerin bilgisi dahilinde yapılmalıdır. İlkbahar ve sonbaharda hayvanlara kene banyosu veya diğer ilaçlarla mücadele yapılmalı."

Yapılan konuşmaların ardından hayvanlar üzerinde ilaçlama uygulamalı olarak gösterildi. Daha sonra Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından ahırlar ve çevresi ile okul bahçesi keneye karşı ilaçlandı.

(Nİ-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Ali:

Vucutta kene gezmesi hemen atılırsa sorun olurmu

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title