Keneden Bugüne Kadar 359 Kişi Hayatını Kaybetti
OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Sünbül, Türkiye'de bugüne kadar 6 bin 529 KKKA hastasının tespit edildiğini söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Türkiye'de bugüne kadar 6 bin 529 KKKA hastasının tespit edildiğini, bunlardan 5'i sağlık personeli toplam 359 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
OMÜ Tıp Fakültesi doktorlarına Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda konferans verildi. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı Pembe Salon'da düzenlenen konferansta, ilkbahar mevsimi ile görülmeye başlayan ve kış aylarına kadar devam eden KKKA hastalığı doktorlara anlatıldı. Prof. Dr. Mustafa Sünbül hastalığın dünyada ve Türkiye'de yaygınlığı, özellikleri ve tanısı konusunda bilgi verirken, Yrd. Doç. Dr. Hava Yılmaz hastalığın tedavisi ve korunma yollarını anlattı.
Dr. Sünbül son on yıldır ülkemizin bu hastalıkla baş etmeye çalıştığını, bugüne kadar ülke genelinde 6 bin 529 hasta tespit edildiğini ve bunlardan 359'unun yapılan tedaviye rağmen kaybedildiğini belirtti. Bu dönemde hastalardan 418'inin OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde takip ve tedavisinin yapıldığını söyleyen Dr. Sünbül, özellikle Amasya, Tokat ve Çorum gibi illerin ciddi risk taşıyan yerler olduğunu, son yıllarda Samsun'un Vezirköprü, Havza, Ladik ve Asarcık gibi rakımı yüksek olan ilçelerden de hasta başvurularının olduğu ifade etti. Hayatını kaybeden hastalardan 5'inin sağlık personeli olduğunu da vurgulayan Dr. Sünbül, hastalarına hizmet verirken sağlık personelinin risk altında olduğunu ve kendilerini korumak için dikkatli olmalarını tavsiye etti.
Dr. Yılmaz ise konuşmasında hastalığın tedavisinde destek tedavisinin esas olduğunu söyledi. Virüse direkt etkili ilaçlarla ilgili yeterli sayıda insan çalışması olmadığını belirten Dr. Yılmaz, hastalıktan korunmada enfeksiyon kontrol önlemlerinin önemine dikkat çekti. Hastaların tetkik ve tedavisinde görev alan sağlık personeline, hastalığın kendilerine bulaşmaması için riskli durumlarda standart korunma önlemlerini almalarını önerdi. Hastalığın yayılımının kontrolü için hem bireysel hem de hastane genelinde uyulması gereken enfeksiyon kontrol önlemlerini de anlatan Dr. Yılmaz, en sık sağlık personel yaralanmalarının enjektör uçlarının kapatılması veya hastadan kan alınması veya hastaya tedavi verilmesi sırasında olduğu belirterek, enjektör uçlarının kapatılmadan tıbbi atık kutusuna atılması gerektiğini de sözlerine ekledi. - SAMSUN