Haberler

Kent Konseyi'nde Bursa'nın Fetih Coşkusu Konuşuldu

Güncelleme:
Abone Ol

BKK Ressamlar Çalışma Grubu tarafından Bursa'nın fethinin 687. yılı kutlama haftası münasebetiyle düzenlenen konferans ilgi gördü.

Bursa Kent Konseyi Ressamlar Çalışma Grubu tarafından 'Bursa'nın Fethi'nin 687. Yılı Kutlama Haftası' münasebetiyle konferans düzenlendi. Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp,

Tayyare Kültür Merkezi'nde yapılan 'Bursa'nın Fethi ve Osmanlı Tarihi" konulu konferansa, Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkan Yardımcısı Necati Şahin, Şairler ve Yazarlar Çalışma Grubu Temsilcisi Faruk Anbarcıoğlu, Ressamlar Çalışma Grubu Temsilcisi Ümran Topsakal ve çalışma gurubu üyeleri katıldı. Bursa'nın fethinin Osmanlı tarihinde bir başlangıç olduğunu söyleyen Necati Şahin, önemli bir konuda konferans düzenleyen gönüllülere teşekkür etti. Şahin, "Bursa Kent Konseyi olarak gönüllü ve katılımcılarımızla Türkiye'ye örnek işler yapıyoruz. Türkiye'nin en büyük ve en güçlü kent konseyi olarak 45 ayda yaklaşık 5 bin etkinlik yaptık. Katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, Bursa'nın Osmanlılar tarafından fethedildiği 6 Nisan 1326 tarihinin, her yıl 'Bursa'nın Fethi Haftası' olarak kutlandığını hatırlattı. Bursa'nın fethinde ayrı bir sayfayı dinleyicilere sunan Yıldızalp, 'Horasan'dan Bursa'ya' konulu bir sunum yaptı. Kayı Aşireti'nin, Bursa'ya gelinceye kadar Anadolu'da dolaştıkları yerleri ve fetihlerini haritalar üzerinde anlatan Yıldızalp, Kayı Aşireti'nin Süleyman Şah, Ertuğrul Gazi ve Osman Gazi dönemlerinin önemli gelişmelerini paylaştı.

Fetihten sonra Bursa'yı anlatan Yıldızalp, Orhan Gazi'nin Bursa'nın başkent olması için yaptığı çalışmaları, şehrin Türkleştirilmesini, devlet teşkilatının kurulmasını, ilk defa Vezir'i Azam tayiniyle Orhan Gazi devrinde sırayla gelen Vezir'i Azam'ları anlattı. Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerindeki düzenli ordu çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldızalp, Osmanlı Devleti'nin ilk savaşı olan "Palekanon Savaşı"nı yine slaytta harita üzerinde anlattı. Yıldızalp, dinleyicilerin sorularını da cevapladı.

Konferansta Nuran Bağlamaç tarafından "Osmangazi" isimli şiiri, Galip Uzunca tarafından "Büyük Göç" isimli şiiri okundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Faruk Anbarcıoğlu Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title