Kent Konseyi'nin '3. Yabancılar Gecesi'ne 41 Ülkeden Katılım
Bursa Kent Konseyi (BKK- Bursa City Council) tarafından bu sene 3.'sü düzenlenen 'Bursa Yabancılar Gecesi (Bursa Foreigners Night), şehirde yaşayan 41 farklı ülkenin vatandaşını biraraya getirdi.
Yabancı konuklar, hem Türk kültürünü tanıma, hem de kendi kültürlerini tanıtma imkanı buldu.
Türkiye'de sadece BKK bünyesinde bulunan Yabancılar Çalışma Gurubu (Foreigners Working Group), Bursa'ya çeşitli ülkelerden iş, aile, eğitim gibi sebeplerle gelen yabancı kişilerin Türk kültürüne alışması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl üçüncüsü yapılan 'Bursa Yabancılar Gecesi (Bursa Foreigners Night)', 41 farklı ülke vatandaşının katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda düzenlendi. Programa, Brezilya, Meksika, Azerbaycan, ABD, Rusya, Fas, Cezayir, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Sudan, Etiyopya, Yemen, Suudi Arabistan, Lübnan, Mısır, Suriye, İran, Ermenistan, Afganistan, Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Çin, Güney Kore, Endonezya, Avusturalya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Polonya, Ukrayna, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan uyruklu yabancı konuklar, yabancı derneklerin temsilcileri, fahri konsolosluk görevlileri katıldı. Program kapsamında dernekler kurdukları stantlarda gelenlere bilgi verdi. Ayrıca Yabancılar Çalışma Grubu üyeleri tarafından çekilen Bursa fotoğrafları da sergilendi. Programa katılanlar, Pakistan'da düzenlenen terör saldırısında ölen öğrenciler anısına siyah kurdele taktı.
"Tarihi mehter takımı yabancı konukları mest etti"
Bursa Mehter Takımı'nın alkışlar eşliğinde salona girmesiyle başlayan gecede, konuklar mehter takımını büyük dikkatle izledi. Yabancılar, seslendirilen marşlarla büyük coşku yaşadı. Bursa'da yaşayan yabancıların şehirde çekindiği fotoğraf ve videolardan oluşan film gösteriminin yapıldığı buluşmada, Endonezyalı Indorsacoustic adlı müzik grubu sahne alarak seslendirdikleri parçalarla büyük beğeni aldı. Polonyalı Wiola Krolik tarafından sergilenen ışıklı dans gösterisi de ilgi gördü.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Bursa adına şehirde yaşayan, okuyan, çalışan tüm yabancı konuklara teşekkür etti. Türk milletinin zengin kültürünü simgeleyen tarihi mehter takımının gösterisiyle gecenin başladığını hatırlatan Pala, "Türkiye modern ve büyük bir ülkedir. Bursa da önemli bir dünya şehridir. Bursa Kent Konseyi de Türkiye'nin en önemli ve en aktif kent konseyidir. Bursalılar olarak yabancıları misafir etmeye ve dostça ağırlamaya her zaman hazırız. Dost Pakistan'daki terör saldırısında ölen öğrencilere Allah'tan rahmet diliyorum. Dünya'da barış olsun. Türkiye güçlensin, Bursa büyüsün" dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ise, Bursa'ya değişik kültürlerden gelmiş insanların bir çiçek demeti oluşturduğunu ifade etti. Bu bahçenin bahçıvanın da BKK Başkanı Semih Pala olduğunu anlatan Karademir, çalışmaların devam etmesini temenni etti.
Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Abdullah Hariadi Kusumaningprang de, programı düzenleyen Bursa Kent Konseyi'ne teşekkür etti. Programda bulunmaktan büyük onur duyduklarını belirten Kusumaningprang, İstanbul Başkonsolosluğu'nun Güney Marmara'dan sorumlu olduğunu hatırlattı. Türkiye'de 1500 Endonezyalı bulunduğunu, 460'ının Marmara bölgesinde, 50'sinin de Bursa'da bulunduğunu dile getiren Kusumaningprang, bu tür programlar sayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine inandığını söyledi.
BKK Yabancılar Çalışma Grubu Temsilcisi Haider Nisar ise, gecenin tamamen gönüllülük esasıyla yapıldığını ifade etti. Çalışma Grubunun yaptığı etkinlikleri anlatan Nisar, Pakistan'da gerçekleşen terörist saldırıyı lanetlerken, Pakistan halkının her zaman yanında olan Türk halkına teşekkür etti. Konuşmanın sonunda Pakistan'da ölen öğrenciler için saygı duruşunda bulunuldu.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Muhammed Saleh de, konuşmasını Türkçe yaptı. Uludağ Üniversitesi'nde öğrencisi olduğunu söyleyen Saleh, geçen sene İstanbul'da yaşadığını, bu sene Bursa'da yaşadığını anlattı. Bursayı çok sevdiğini, çok arkadaş edindiğini dile getiren Saleh, BKK Gençlik Meclisi'nin de üyesi olduğunu hatırlattı. Saleh, "Bursa çok güzel. Güzel insanlar var. Bursaspor'u tutuyorum. Türkiye'de yabancılar arasında ilk Passolig kartını ben aldım. Bursaspor maçlarına fırsat buldukça gidiyorum. Bursaspor her zaman şampiyondur. BKK Başkanı Semih Pala'ya ve kent konseyi ekibine teşekkür ediyorum" dedi.
BKK Yabancılar Çalışma Grubu'nun geçen seneki temsilcisi Rony Moulla, Türkçe 'herkese iyi akşamlar' diyerek konuşmasına başladı. BKK Başkanı Semih Pala'ya ve personeline teşekkür eden Moulla, geceyi düzenleyen Yabancılar Çalışma Grubu üyelerini de tebrik etti. Bursa'ya ilk geldiğinde Yabancılar Çalışma Grubu ile tanıştığını ve kendisine aile ortamı sağladıklarını anlatan Moulla, şehirde yaşayan tüm yabancıların gruba üye olmasını tavsiye etti.
Koreli Jonghyun Kim ise, kendisini Bursa'ya davet eden BKK Yabancılar Çalışma Grubu'na teşekkür etti. Korece merhabanın nasıl denildiğini salondakilere öğreten Kim'in, "Korece merhaba 'Anyang' diye söylenir. Artık Koreli görünce 'Konniçiva' demeyin" demesi gülüşmelere neden oldu. Geçen sene Türkiye'ye geldiğini, 15 şehri gezdiğini söyleyen Kim, en çok Bursa'yı sevdiğini belirtti. Bursa'da yaşamak istediğini ifade eden Kim, bir Kore restoranı açmayı düşündüğünü dile getirdi. Kim, konuşmasını Türkçe 'Kardeşim, Eyvallah' diyerek bitirdi.
Gecenin sonunda Dünya Müzik Derneği (DMD) korosu sahne alarak çeşitli ülkelere ait eserleri seslendirdi.
Söyledikleri şarkılarla yabancı konukları eğlendiren koro, konserin sonunda büyük alkış aldı.
Programın sonunda BKK Başkanı Semih Pala tarafından geceye katkı koyan kişi ve kurumlara teşekkür belgesi takdim edildi. Ayrıca Endonezya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Kusumaningprang tarafından BKK Başkanı Pala'ya gecenin anısına plaket verildi.