Haberler

Kent "Kültürü" Bu Evde Yaşatılıyor

Abone Ol

Malatya Büyükşehir Belediyesince kurulan kültürevinde, şehrin yöresel yemeklerinden günlük yaşamına kadar yaklaşık yüz yıllık geçmişine ışık tutuluyor.

EMRAH GÖKMEN - Malatya Büyükşehir Belediyesince kurulan kültürevinde, şehrin yöresel yemeklerinden günlük yaşamına kadar yaklaşık yüz yıllık geçmişine ışık tutuluyor.

Kent merkezindeki Sanat Sokağı'nda tarihi kent mimarisine uygun inşa edilen iki katlı evde, yaklaşık bir asırlık yaşam, balmumu heykellerle ziyaretçilere anlatılıyor.

Şehrin yemek kültüründen günlük yaşamına kadar birçok unsur burada gözler önüne seriliyor.

Kültürevine gelen ziyaretçileri, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Kemal Sunal'ın "Hababam Sınıfı" filmindeki görüntüsüyle oluşturulan bal mumu heykeli karşılıyor. Odada yayınlanan filmin repriklerini duyan konuklar, sanatçının filmlerinin afişlerini incelerken ve öz geçmişini okurken duygulu anlar yaşıyor.

Ahmet Kaya için ayrılan odada ise sanatçının kendi sesinden "Karar vermek zor" adlı eserinde geçen "Malatya'dan çıktım yola" mısraları ziyaretçileri karşılıyor. Sanatçının sazı, kıyafeti ve kişisel eşyaları da yine öz geçmişinin yanında sergileniyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentlerin gelişip değiştiğini, kendilerinin de daha yaşanılabilir bir şehir oluşturmak için çalıştığını ifade etti.

Bu gelişmenin yanında kültürel değerlerin de korunması gerektiğini dile getiren Çakır, kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Sanat Sokağı'nda inşa edilen kültürevinin bu bilinçle oluşturulduğunu anlatan Çakır, şunları söyledi:

"Burada yaklaşık yüz yılık bir yaşamı hemşehrilerimize sunmaya çalıştık. Buraya kayısı odamızı koyduk. Yöresel dokuma odamız var tezgahıyla birlikte. Yöresel yaşam ve bütün ilçelerimizin tanıtıldığı odamız var. Basın odamız var. Bunlar dışında yemeğinden kilerine kadar bu evde adeta kısa bir tarihi yaşattık. Bir yanda da Malatyamızın yetiştirdiği değerlerimiz vardı, Kemal Sunal, Ahmet Kaya, Fahri Kayahan gibi. Bu değerlerimize de birer oda tahsis ederek, burada sergiliyoruz. Gençlerimizin tarihimizi, kültürümüzü, yaşam tarzımızı unutmaması gerekiyor. Bunu yaşatmak adına kültürevimizi faaliyete geçirdik."

Çakır, kültürevine en büyük ilgiyi gençler ve çocukların göstermesinin kendilerine mutluluk verdiğini sözlerine ekledi.

Günlük ortalama bin 500 kişi ziyaret ediyor

Kültürevi Koordinatörü Çağrı Bayram ise yapıda 12 oda bulunduğunu bildirdi.

Odaların tamamında bal mumu heykeller olduğunu ve kent kültürünün birebir yansıtıldığını anlatan Bayram, odalardaki tüm eşyaların özenle toplandığını ve sergilendiğini belirtti.

Eve büyük ilginin olduğunu dile getiren Bayram, şunları kaydetti:

"Belli bir yaşın üzerindeki insanlar, anılarını buraya gelip tazeliyor. Genç kesim de büyüklerinin nasıl yaşadığını görmek adına buraya gelip geziyor. Özellikle Ahmet Kaya ve Kemal Sunal odamıza, zaten tüm Türkiye tarafından tanındıkları için ilgi daha çok tabii ki. 15 gün önce açılışımız Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından yapıldı. Günlük ortalama bin, bin 500 ziyaretçi oluyor. Hafta sonu bu sayı ikiye katlanıyor. Ahmet Kaya ve Kemal Sunal için il dışından da çok misafirlerimiz oldu."

Kaynak: AA / Güncel

Kemal Sunal Ahmet Çakır Ahmet Kaya Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title