Kentsel Dönüşümde Tarihi İmzalar Atıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi arasında Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini Kapsayan Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokol imzalandı.
Örnektepe'de örnek dönüşüm
Örnektepe'de yıkımı gerçekleştirilen ve kentsel dönüşüm kapsamına alınan 28 dönümlük projenin ilk aşaması başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Örnektepe ve Sütlüce Mahallelerini Kapsayan Riskli Alanda Yürütülecek Uygulamalara İlişkin Protokolü"nü imzaladı.
Ülkemizin hızla gelişen kalkınan ve lider olma yoluna koşan bir ülke olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce "Kentsel dönüşüm iki kelimeden oluşuyor ama, işin içine girdiğiniz zaman ne alın teri, ne emek, ne çile, ne problemler var. Gayrimenkul çok zor paylaşılan, zor uzlaşılan bir konudur. Bölüşmesi, paylaşılması ve uzlaşılması en zor alandır gayrimenkul. O yüzden kentsel dönüşüm yapmak bu iki kelimeyi söylemek kadar kolay değil" dedi.
Kentsel dönüşüm gibi zor bir işlemi başlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve ekibine teşekkür eden Bakan Güllüce "Bildiğiniz gibi kentsel dönüşüm yeni bir uyguluma yeni bir tarz, yeni bir hamle. Mahalle tarzı kültürel olarak tercihimizdir. Metropol şehirlerde olması gereken bir kültürdür. Büyük hedefler peşinde koşan Türkiye'nin sokaklarının, caddelerinin, parklarının çok farklı olması lazım, otoparklarının olması lazım. Gelişen yeni Türkiye'ye bu yakışır" diye konuştu.
Projenin iki etaptan oluştuğunu ve birinci etapta bulunan tüm hak sahipleriye yüzde yüz anlaştıklarını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise "Birinci etapta tahliyeleri yaptık, kira yardımı sistemini çalıştırmaya başladık, yıkımları gerçekleştirdik. Hemen bugünden sonra yapım ihalelerini gerçekleştireceğiz. En kısa sürede Allah'ın izniyle temeller atılacak, evler ve işyerleri yükselmeye başlayacak. Projenin ikinci etabıyla ilgili vatandaşlarımızla görüşüyor, tasarladığımız Örnektepe'yi anlatıyoruz. Şifahi olarak yüzde 100'e varan mutabakat var. İnşallah ikinci etapta en kısa sürede sözleşmeleri imzalayacağız" diye konuştu.
Hak sahiplerinin yapılarını yenileyeceklerini ve karşılığında herhangi bir ödeme almayacaklarını ifade eden Demircan "Anlaşmamızı yerinde dönüşüm esasına göre düzenledik. Mahalle kimliğini, yenilenmiş Örnektepe'ye olduğu gibi taşıyacağız. Okul, cami, sosyal donatı alanları, dükkanlar, otoparklar. Dörtbaşı mamur, kökü mazide bir ati, bir gelecek, bir mahalle kuracağız" dedi.
"Altın Boynuz'un etrafında altın halkalar oluşuyor"
Göreve geldiği ilk günden itibaren Örnektepe ve Sütlüce'de süren değişimin başladığını, bölgede zaten var olan Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'ne ilave olarak, AK Parti İl Başkanlığı, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Hilton Oteli gibi yapılarla dönümün ateşlendiğini belirten Demircan; "Biraz daha ileri giderek, bu projenin sayın başbakanımızın Haliç'i temizleme projesiyle start aldığını Büyükşehir Belediyemizin Miniatürk ve sahil ile de bağlantılı olduğunu söylemek isterim. Örnektepe bu büyük dönüşümün bir parçasıdır. Buna karşılık farklı ve yeni bir parçadır. Neden farklıdır? Bizzat mahallede, bizzat vatandaşlar eli ve onayıyla yapıldığı için farklıdır. Şehrin çevresinde Beyoğlu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, hükümet ve özel sektör işbirliğiyle yapılan dönüşüm, bu projeyle, bizzat vatandaşın eliyle yapılan, bizzat vatandaşın hayatına dokunan, vatandaşın günlük hayatına zenginlik olarak yansıyan bir boyut kazanmaktadır. Kiri, pisi, isi, çamuru, batağı temizlenmiş altın boynuzun etrafında, altından halkalar oluşuyor. Eski Haliç ile Yeni Haliç ne kadar farklıysa, eski Örnektepe ile yeni Örnektepe'de o kadar farklı olacak. Gittikçe yok olan Haliç nasıl pırıl pırıl bir hayata döndüyse, yeni Örnektepe'de cıvıl cıvıl bir mahalleye dönüşecek. Altın boynuzun çevresine yaydığı güzellik ve zenginlik, Örnektepe'ye ulaştı. Örnektepe de bütün Türkiye'ye bu ışığı yansıtacak"
Vatandaşlar dilerse kentsel dönüşüm yapabilecek
Dönüşüm projesinin dışında kalan ve projeye yakın olan çevrede zaman zaman kentsel dönüşüm talepleri aldıklarını da ifade eden Demircan, aynı adada oturan vatandaşların ortak bir karar alarak belediye ya da müteahhitle anlaşmak suretiyle imar planlarına uygun olarak dönüşüm gerçekleştirebileceklerini de sözlerine ekledi.
"Yerli yerinde dönüşüm"
Örnektepe Mahallesi'nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesi 28 dönümlük alanı kapsıyor. 95 bina ve 300 bağımsız bölümün dönüşümünü sağlayacak proje mahalle kültürünü ve sıcaklığını yansıtacak. Dönüşüm sonrası 600 civarında haneye sahip olacak mahallenin kendi bakkalı, fırını, camisi, semt konağı, sosyal imkânları ve yeşil alanları olacak. Kısa sürede inşasına başlanması planlanan projede Haliç'in siluetine ve kimliğine saygılı bir mimari konsept uygulanacak.
Mimari açıdan çevre dokusu ve estetiğine uygun yapılacak olan Örnektepe'de "Mahalle" kültürü olduğu gibi korunacak. Etrafı duvarlarla çevrilmeyeceği için "Kapalı site" mantığından uzak, mahalle hayatının bütün canlılığıyla yaşandığı sosyal doku korunacak. Meydanları, yaya yolları, yeşil alanları ve ortak kullanım alanlarıyla öne çıkacak olan projede engelliler için çevresel düzenlemeler unutulmamış.
Şehrin en önemli sorunlarından biri olan park sorunu, yer altı otoparklarıyla çözülecek. En önemlisi yapı kalitesi yükselmiş, deprem tehlikesinden uzak, daha güvenli ve kaliteli bir yaşam Örnektepe sakinleri için tasarlanmış. Projedeki yer seçiminde hak sahiplerinin komşuluk ilişkilerinin gözardı edilmediği projeyle Örnektepe yeni bir geleceğe hazırlanıyor.