Haberler

Kentsel Gelişim Senaryoları Çalıştayı Isparta'da Yapıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Gelişim senaryosu; bölgesel birlikte hareketle kalkınma

Antalya, Isparta ve Burdur'u içeren TR61 Düzey 2 Bölgesi'nin 2014-2023 Dönemi Bölge Planı hazırlıkları kapsamında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) işbirliği ile ''Isparta Kentsel Gelişim Senaryoları Çalıştayı'nı geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Akademisyenler, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan çalışma grupları, bölgesel bütünleşme, ekonomik gelişim senaryoları, mekânsal gelişim senaryoları başlıkları altında, Isparta'nın sanayi, tarım, hizmetler sektörü, ulaşım sistemleri, sosyal ve kültürel altyapı konularında beyin fırtınası gerçekleştirdi. Çalıştayda; Isparta, Burdur ve Antalya'nın birlikte hareket ederek kalkınmasına vurgu yapıldı.

Önümüzdeki on yıl için stratejik yol haritası olacak yeni bölge planı hazırlık çalışmalarını sürdüren BAKA, Isparta'da geleceği için önemli bir çalıştay gerçekleştirdi. Barida Hotel'deki ''Isparta Kentsel Gelişim Senaryoları Çalıştayı'na, Isparta Vali Vekili Niyazi Can, Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, SDÜ öğretim üyeleri, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK'lar, yerel yönetim temsilcileri, BAKA uzmanları ve öğrenciler katıldı.

'1 ARTI 1 ARTI 1 ÜÇ ETMEZ 5 EDER VE SİNERJİ DEDİĞİMİZ ŞEY BUDUR'

Açılış konuşmasında Isparta'nın geleceğine ilişkin ortak çözüm önerileri getirecek platformda buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, üniversite, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının birlikte fikir alışverişinde bulunacağı Kentsel Gelişim Çalıştayı'nın önemine dikkat çekti. Isparta'nın hızla geliştiğini, yapılan güzel çalışmaların çok olduğunu ve katkı sağlayan herkese teşekkür eden Tuncay Engin, çalıştayın ekonomik gelişim, bölgesel bütünleşme ve mekânsal gelişim ana tematik konularda gerçekleştirileceğini, çalışma gruplarının Isparta'nın gelecekte nerede olacağına ilişkin gelişim planı ile bu çerçevede yaşanabilecek sorunları tespit edeceğini vurguladı. BAKA Genel Sekreteri, sözlerine şöyle devam etti:

"Çalıştayda 3 ana başlıktan biri Bölgesel Bütünleşme. BAKA Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsıyor. Artık yerel hareket edip bölgesel düşüneceğiz. Daha entegre sistematik çalışacağız. Ticaret odamız, işadamları derneklerimiz, belediyemiz, valiliklerimiz katkı sağlayacak. 1 artı 1 artı 1 üç etmez 5 eder ve sinerji dediğimiz şey budur. Güçlerimizi birleştirirsek çok daha büyük başarı elde edilir. Çalıştay sonucunda çıkarılacak rapor, her alan ve sektör açısından önceden hangi noktalarda önlem alınması gerektiği ile ilgili fikir verecektir. Katılımınız için teşekkür ediyorum."

'ŞEHRİN ÜRETEN VE GELİŞEN BEYNİ OLARAK HAREKET ETMELİ'

Isparta'nın sürdürülebilir kalkınmasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak hep söz sahibi olduklarını söyleyen ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, BAKA ve SDÜ'nün işbirliğinde çalıştay gerçekleştirilmesine teşekkür etti. BAKA'nın kuruluşundan bu yana ITSO adına yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını söyleyen Başkan Kaçıkoç, toplantı ortaklarının şehrin üreten ve gelişen beyni olarak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu tür çalışmaların önemli olduğunu belirten BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Kaçıkoç, "Gelecekte söz sahibi olabilmek ve şehrin hak ettiği yere gelebilmesi için doğru hedeflere doğru planlarla yürümek gerekir" dedi.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise, belediyenin görevleri ve yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Belediyenin huzurlu yaşam ortamının oluşturulması adına çevre sağlığına dikkat ederek her türlü çalışmayı yapılması gerektiğini söyleyen Günaydın, "'Biz sanayi kuramayız, yapı kuramayız biz sadece üniversite kenti olabiliriz' diyorlar. İnanın bu kendimize verilen en büyük zarardır" diye konuştu.

Isparta Vali Vekili Niyazi Can da, Isparta'nın vizyonunu belirlemek üzere çalıştay düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Isparta'nın ekonomik ve sosyal anlamda önemli gelişmeler yaşayan; sağlık ve tarımsal alanda ilerleme kaydeden bir il olduğunu belirten Vali Vekili Can, Isparta'nın üretilen mal ve hizmetlerin kaliteli, tarım alanında çok iyi durumda, ildeki işsizlik oranının da cüzi olduğunu vurguladı ve çalıştayın hayırlı olmasını diledi.

BÖLGESİYLE BÜTÜNLEŞİK HALDE OLAN KENTLER

Çalıştayın yöneticisi SDÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ziya Gençel de, küresel işbirliğinin uluslararası rekabet ortamında artarak devam ettiğine dikkat çekti. Ekonomik kaynaklarını etkin kullanan, çevresel ulaşım sistemine sahip, sosyal ve kültürel alt yapısı gittikçe güçlenen, mekânsal, sosyal ve kültürel yapısı, bölgesiyle bütünleşik halde olan kentlerin küresel ortamda ön planda olduğunu vurgulayan Ziya Gençel, çalıştayın neden düzenlendiği konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Gençel, sözlerine şöyle devam etti:

"Tek başına Isparta kenti şöyle olmalı demek yerine Isparta kenti nasıl olmalı, bölgesiyle nasıl bütünleşmeli, bölgesiyle kalkınmasını nasıl gerçekleştirmeli bence bunlar çok daha önemli. Bu anlayışla kentin geleceği için sorunların büyüklüğü karşısında yeni çözüm önerilerini siz değerli katılımcılarla burada belirlemek ve kentin geleceği için stratejik yönü ne olabilir diye çalıştay düzenlendi. Çalıştayın asıl amacı Batı Akdeniz Bölge Planı'na altyapı oluşturması. Isparta'nın stratejik öz yeteneklerinin belirlenmesi ve bu öz yeteneklerine göre stratejisinin tespit edilmesi çok önemli" diye konuştu.

'NEREDE, NEREYE YÖNELMELİ, BİLGİ VE PROJELER NELER OLABİLİR'

Çalıştayın 3 oturumda gerçekleştirileceğini belirten Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr Ziya Gençel, bölgesel bütünleşme, ekonomik gelişim ve mekânsal gelişim tematik grupların çalışma oturumları hakkında bilgi verdi. Çalışma grupları ilk oturumlarında 'Isparta nerede' 'temel sorunların fırsatları değerleri potansiyelleri neler' sorusuna cevap olabilecek anahtar kelimeler belirlenmeye çalışıldı.

İkinci oturumda ise gruplar, 'Isparta nereye gitmeli', 'stratejik yönü ne olmalı', 'nereye yönelmeli, bilgi ve projeler neler olabilir'e cevap arandı. Aranın ardından çalışma grupları üçüncü oturumda ise, Tarım, Sanayi ve Hizmetler sektörleri alt gruplarından oluşan 'Ekonomik Gelişim Senaryoları', 'Kültür/Kent Kimliği', 'Mekansal Çerçeve' ve 'Yapısal Çerçeve' gruplarından oluşan 'Mekansal Gelişim Senaryoları' ile 'Bölgesel Bütünleşme' olarak 3 ana tematik başlıklardaki gruplar, gün boyu süren çalışmalarının ardından çıkan sonuçları paylaştı.

Gruplar sunumlarında, tarım turizm birlikteliği potansiyelinin bölgede olduğu, doğal kültürel değerlerin korunup sürdürülebilir ekolojik koridor oluşturulması, bölge düzeyinde turizm master planı, sanayi gelişim planı olmadığı ve tarım alanında çalışmanın olmadığına dikkat çekti. Çalışma grupları, tarım ile sanayinin entegrasyonunun önemi, kalifiye iş gücü, markalaşma, arge ve inovasyon, kümelenme, tanıtım konularına ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Sonuç raporu önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve kamuoyu ile paylaşılacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hasan Hüseyin Kaçıkoç Yusuf Ziya Günaydın Isparta Antalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title