Kerkenez Antik Şehri'ni Çevreleyen Surlar Gün Yüzüne Çıkıyor
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü'nde, Kerkenez Antik Kenti'ni çevreleyen, 2 bin 600 yıllık tarihi geçmişi olan, uzaydan görülen en büyük tarihi kalıntılardan biri olarak kayıtlara geçen 7 kilometrelik surlar gün yüzüne çıkarılıyor.
Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, kazı çalışmalarının sürdüğü Şahmuratlı Köyü'nde, Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Baran'dan çalışmalarla ilgili bilgi alarak kazı gruplarının yaptığı çalışmaları inceledi. Yozgat'ın nadide tarihi eserleri bünyesinde barındıran bir il olduğunu belirten Yazıcı, bu eserlerin turizme kazandırılması yönünda çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Kerkenez'de, zamanla kaybolan 7 kilometrelik daire içerindeki surların, Yozgat turizmine kazandırılması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "2 bin 600 yıllık tarihi bir geçmişi olan bu nadide eserimizin bulunduğu alanın bir an önce görünürlüğünün sağlanması gerekiyor. Bu eserimiz dünyada, uzaydan görülen en büyük kalıntılardan bir tanesi. Kerkenezin ilimiz turizmine kazandırılması için çalışmalar hızlı ve başarılı bir şekilde sürüyor" diye konuştu.
Tarihi mekânda gezinti alanları, parklar ile yol yapımı için planlamalar yapacaklarını belirten Vali Yazıcı, yerli ve yabancı turistleri tarihi eserin bulunduğu köye çekmeye çalışacaklarını kaydetti.
Kerkenes Dağı antik kentinde ilk yüzey araştırması çalışmalarının 1993 yılında başladığını hatırlatan Yazıcı, 1998-2000 yıllarında çalışmaların katılımlı araştırma şekline dönüştüğünü ve 2001 yılından bugüne kadar kazı ve araştırmaların aralıklarla sürdüğünü hatırlattı. Şehrin demir çağında Milattan Önce 600 yıllarında Medler tarafından kurulduğunun tahmin edildiğini, 2003 yılında yapılan kazı çalışmalarında Frigce yazıtlar bulunduğunu kaydetti. Kentin yaklaşık 7 kilometrelik surlarla çevrili olduğunu belirten Yazıcı, "Antik kaynaklarda Pteria olarak kaydedilen kentin burası olduğu düşünülüyor. Milattan Önce 547 yılında Persler tarafından kent zaptedilmiş halkı esir alınarak kent yakılmış ve surlarının bazı alanları da yıkılmıştır. Yerleşim alanı kamu yapıları ve sivil yapı adaları ile gelişmiş bir su toplama ve kullanma sistemi içermektedir. Kazı çalışmaları sırasında bulunan bir mobilyaya ait fildişi süsleme parçası Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmektedir. Antik kent yakılıp yağmalandığı için nitelikli kültür varlıklarına nadir olarak rastlanmaktadır. 2004 yılında yapılan çalışmalarda saray yapı grubu girişinde kazı çalışması yapılmış, avlu döşemeleri ortaya çıkarılmıştır"
Vali Yazıcı, ayrıca öğrenci guruplarının ve bilim adamlarının rahatça ikamet ve çalışmalarını temin için eski ilkokul bina ve lojmanının tamiratını tamamlayarak hizmete kazandırılacağını kaydetti.
Vali Yazıcı, ayrıca Şahmuratlı Köyü'nde incelemelerde bulunan Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu ve Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Asiliskender ile görüştü. Öğretim üyeleri, köyün geleneksel yapı elemanlarının tetkik ve tatbikinde örnek geliştirme ve incelemelerde uygun bir zemin olduğunu, ODTÜ Öğretim Üyesi Françoise Summers tarafından yıllardır, üzerinde çalışmalar yapılarak belli mesafeler alınmış bir uygulamalar olduğunu, köyün doğal gıda üretimi konusunda altyapısı olması nedeniyle ortak çalışmalara imza atılabiliceğini kaydetti.
Vali Yazıcı, daha sonra Esenli Kasabası'nı ziyaret etti. Gelingüllü Barajı'ndan Esenli Beldesi arazilerinin sulama yapılabilmesi için yapılması gereken işleri yerinde tespit eden Yazıcı, beldede verilen hac yemeğine de katıldı. Ziyaretlere, Vali Yardımcısı Adnan Daldal, Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç ve Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek de katıldı.