Keşfedilen Türkiye'nin Ilk "Lav Tüpü Mağarası"
Hatay'ın Hassa ilçesinde geçen yıl keşfedilen Türkiye'nin ilk lav tüpü mağarasının, "Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası" adıyla kayıt altına alındığı bildirildi.
Hatay'ın Hassa ilçesinde geçen yıl keşfedilen Türkiye'nin ilk lav tüpü mağarasının, "Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası" adıyla kayıt altına alındığı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geçen yıl Türkiye'nin "Ulusal Mağara Envanteri"ne alınan ilk volkanik kökenli doğal mağarada uzmanlar inceleme yaptı.
Mağaranın yapısı hakkında bilgi toplayan uzmanlar mağaraya, "Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası" isminin verildiğini aktardı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürü Selim Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kendilerine gelen duyumlar üzerine Hassa ilçesinde yaptıkları araştırmada mağaranın, "lav tüpü mağarası" olduğunu belirlediklerini ifade etti.
Gördükleri manzaranın kendilerini çok şaşırttığını anlatan Erdoğan, "Mağaranın ağzı kapalı durumdaydı. Yapılan çalışmalarla içeri girilir duruma getirdik. Yaptığımız ölçümler sonucunda ise mağaranın uzunluğunun 243 metre ve iki galeriden oluştuğunu, her iki galerinin sonunun kapanarak bittiğini tespit ettik. 60 metreden sonra da ciddi bir bataklıkla karşılaştık." dedi.
"Can güvenliği açısından riskli"
Erdoğan, mağaralara adlandırma yaparken yöre insanının verdiği ismi öncelikli değerlendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Hassa civarında buraya Leçelik mevkisindeki 'Mal Deliği' deniliyor. Biz de mağarayı 'Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası' olarak kayıtlara geçirdik. Mağara genişliği yer yer 12-13 metreyi buluyor. İçeride rahatlıkla yürünebiliyor. Fakat burası çok gevşek malzemeden oluşmuş, birkaç yerinde de çökme meydana gelmiş. İçeride düşme tehlikesi yüksek olan bloklar da var. Bunun için mağara içerisine kesinlikle vatandaşların tek başına girmemesi gerekir. Can güvenliği açısından son derece riskli."
Orman ve Su İşleri Bakanlığı geçen yıl, Türkiye'nin ilk "lav tüpü mağarasının" Hatay'da bulunduğunu açıklamış, buranın Türkiye'nin "Ulusal Mağara Envanteri"ne giren ilk volkanik kökenli doğal mağarası olduğunu bildirmişti.