Kesk Antalya Şubeler Platformu Taşeron Torba Yasasını Protesto Etti
Kesk Antalya Şubeler Platformu üyeleri 'Taşeron Torba Yasası'nı protesto etmek için Attalos Heykeli önünde bir araya geldi.
Kesk Antalya Şubeler Platformu üyeleri 'Taşeron Torba Yasası'nı protesto etmek için Attalos Heykeli önünde bir araya geldi.
'Güvenli İş, Güvenli Gelecek. Hükümet Yasanı Al Başına Çal' sloganları eşliğinde çıkarılmak istenilen yasayı protesto eden platform üyeleri, ellerinde "AKP'nin Taşeron Torba Yasa Aldatmacısına Hayır. Taşeron Köleliktir, İnsanca Yaşam Güvenceli İş İçin Taşeronsuz Türkiye Mücadelemiz Sürecek" yazılı pankart taşıdı.
KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar, yasayı ve amacını eleştirdi. Ayar, "Ülkemizde emekçiler 19. Yüzyıl kölelik koşullarının dayatılmasının sonuçlarını acı bir şekilde yaşamaya devam ediyoruz. Soma'da işçilere yaşam odalarını bile çok görenlerle aynı zihniyeti paylaşanlar önceki gün yeni bir iş cinayetine daha imza attı. İstanbul'un ortasında dikilen rezidans inşaatında yaşanan iş cinayetinde 10 işçi kardeşimizi daha taşeron cumhuriyetine kurban verdik" diye konuştu. Ayar, sözlerine şöyle devam etti;
"İş cinayetlerine kader, fıtrat diyerek geçiştirmeye çalışan AKP hükümeti taşeron cumhuriyetini daha da büyütmenin peşindedir. Bugün olağanüstü toplanan mecliste görüşülmesine devam edilecek taşeron torba yasa tasarısı da bu çabanın bir ürünüdür. 301 maden işçisinin hayatına mal olan Soma katliamının ardından kamuoyunda oluşan tepkiyi hafifletmek için hazırlandığı iddia edilen tasarı sendikalardan, konfederasyonlardan sır gibi saklanmış ve 30 Mayıs tarihinde TBMM'ne sunulmuştur. Bugün mecliste görüşülmesi devam edilecek olan bu çuval yasa tasarısı ile taşeronluk sistemi kaldırılmamakta, aksine yaygınlaştırılmasının önü açılmaktadır. Ülkemizde düşük ücretlerle kölece çalıştırılmanın sendika hakkı başta olmak üzere çalışanların temel haklarını gasp etmenin adı da taşeron istihdam. Daha ekonomik olduğu gerekçesiyle son 10 yıl içinde çığ gibi artmıştır."
Taşeron istihdamın hem özel sektörde hem kamuyu adeta zehirli sarmaşık gibi sardığını söyleyen Ayar, "TBMM bünyesinde çalıştırılan taşeron işçi sayısı 2005 yılında 88 iken, bu rakam 2013 yılında 1019 olmuştur. Tüm bunlara rağmen bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen tasarıyla taşeron istihdamda hilenin tespitini engellemek için yeni hilelere başvurulmaktadır. Bunu görmek için tasarının özellikle 11 ve 12'inci maddelerinin özüne bakmak yeterlidir. Bu maddelerde taşeron olarak istihdam edilenlere kadro vermek yerine yardımcı işlerin türleri genişletilmektedir. İş kanunu ve yerleşik yargı içtihatları es geçilmekte, kanunu açıkça ihlal ederek fiili olarak taşeron firmalar eliyle yapılan asıl işlerin yardımcı işlere ilişkin hizmet türlerinin içine alınmasının yolu açılmaktadır" diye konuştu. - Antalya