Haberler

Kesk Üyelerinin Dosyası Aym'ye Gönderildi

Abone Ol

KESK’li 56 öğretmen, hemşire ve belediye çalışanının DHKP-C üye ve yöneticisi olmakla suçlandığı dava Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi.

DHKP-C üyesi ve yöneticisi oldukları iddiasıyla 19 Şubat 2013’te gözaltına alınan ve yargılanması devam eden KESK’li öğretmen, hemşire ve belediye çalışanı 56 kişinin dava dosyası Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve daha sonra Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen davanın duruşmasında 44 tutuksuz sanık hazır bulundu.

Duruşmada söz alan avukat Selçuk Kozağaçlı, ÖYM'lerin kapatılmasını düzenleyen 6526 sayılı yasanın birinci maddesinde geçen "...bu kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu’nun 10' uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir" maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna vurgu yaptı. Kozağaçlı, "Kovuşturmaya kaldığı yerden devam edilince soruşturmada toplanan deliller hukuka uygun mu olmuş oluyor" diyerek bu dosyanın dayandığı delillerin Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle tamamen yasa dışı kaldığını belirtti.

Duruşmada sanık avukatlarından Bahri Belen ise, yasa maddesinin Anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Belen, Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını belirtirken, “Buradan bir karar çıkana kadar mahkemenin davayı geri bırakması gerekir’ ’dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Dava, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara kadar geri bırakıldı.

Duruşmanın ardından KESK üyeleri İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri, “İş güvencemiz geleceğimizdir demenin bedeli F tipi hapishaneler oldu’’ yazılı pankart açtı. Avukat Engin Gökoğlu, yaptığı açıklamada mahkemenin verdiği kararın sevindirici olduğunu söyledi. Gökoğlu, “6526 sayılı kanunun ek maddesine dair bizim talebimiz olan anayasaya aykırılık iddiamız mahkeme tarafından ciddi bulundu ve bu iddiamız Anayasa Mahkemesi’ne götürülecek. Ayrıca dosyada mağduriyetlerin daha fazla oluşmaması için haklarında gereksiz yere uzatılan adli kontrol kararları da kaldırıldı. Bu iki gelişme de bizim ve müvekkillerimiz açısından çok sevindirici” dedi.

Sendika üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Kamu Emekçileri Cephesi’nden Nursel Tanrıverdi, tutuklanma nedenlerinin parasız eğitim ve sağlık istemek, iş güvencelerine sahip çıkmak, KESK’li tutsaklara sahip çıkmak, Grup Yorum dinlemek, pikniğe, tatile gitmek gibi nedenler olduğunu savundu. KESK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticisi olarak mahkemelerde “yargılanan’’ değil “yargılayan’’ olduklarını öne süren Tanrıverdi, mahkemenin daha fazla devam etmemesini ve mahkemenin düşürülmesini talep etti. 

BAŞAK AKBULUT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Anayasa Mahkemesi Bahri Belen İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title