Kestane Balı Üretiminde Rekor Düşüş
Zonguldak'ta, dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balının ortalama 600 ton civarında olan yıllık üretimi, mevsim normalleri dışındaki yağış ve kuraklık gibi nedenlerle bu sezon 40 tona kadar geriledi.
Zonguldaklı arıcılar, dünyaca ünlü Anzer balına rakip gösterilen kestane balının üretiminin mevsim normalleri dışındaki yağış ve kuraklık gibi nedenlerle bu sezon 600 tondan 40 tona gerilemesinin sıkıntısını yaşıyor. Zonguldak Arı Yetiştiriciliği Birliği (ZAYBİR) Başkan Yardımcısı Ali Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestane balı üretiminde bu sezon rekor düşüş yaşandığını söyledi. Arıcıların bekledikleri verimi alamamalarından dolayı maddi sıkıntılara girdiğini, kredilerini de ödeyemediğini anlatan Çakır, "Uzun yıllardır gezici arıcılık yapıyorum. Üretimin bu kadar düştüğü bir yıl hatırlamıyorum. Kestane balı üretiminde son 20 yılın en düşük verimini yaşıyoruz, koloni başına 12-13 kilogram olan üretim 800 grama kadar düştü. Talep çok ama bal yok" diye konuştu.
Çakır, mevsim normalleri dışındaki yağışlar ve ardından yaşanan kuraklığın bal rekoltesini olumsuz etkilediğine işaret ederek, şöyle konuştu; "Yağmur çiçeği çürüttü, ardından gelen kuraklık nedeniyle çiçek hiç canlanamadı. Bu balın kalitesini de etkiliyor. Geçen seneki o kaliteyi ve kıvamı tutturamayız. Yoğun bir şekilde firmalara bal veriyoruz. Firmalar bir kilogram kestane balın içerisinde kestane oranını yüzde 90 istiyor. Antioksidan özelliği bulunan kestane balımız, Türkiye'nin en kaliteli ürünlerindendir. Kentimizin yüzde 53'ü ormanlarla kaplı. Ağırlıklı olarak da kestane ormanlarımız var. Koyu renkli ve acımsı tada sahip ürünlerimiz ilaç niyetine tüketiliyor."
Zonguldak balının ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulayan Çakır, "Seneye ne olur bilemiyorum ama arkadaşlarımız arılarını mecburen kışa hazırlayacaklar. Kışlık yiyeceklerini, bakımlarını yapmaya devam edecekler. İnşallah benzer olumsuzluklarla karşılaşmayız. Şu anda balın kilogram fiyatı bazı bölgelerde 100 ila 200 lira arasında değişiyor" ifadelerini kullandı.
"Hileli ballara aldanılmasın"
Kestane balının insan sağlığına birçok faydasının olduğunu dile getiren Çakır, şunları kaydetti: "Kestane balı kaliteli ve değerli bir baldır. Astım, bronşit, nefes darlığına iyi gelmesinin yanı sıra bağırsak sistemini çalıştırmasında da çok büyük faydasını görüyoruz. Bu nedenle kestane balına talep çok fazla. Yurt dışı siparişlerimiz de oluyor ama son dönemde üretimde yaşanan düşüş arıcıyı ve vatandaşı çok etkiledi. Her yerde aynı sorun yaşanıyor. Baldaki üretim düşüklüğü piyasaya sürülen hileli bala olan eğilimi arttırabilir. Üretimde düşüşü fırsat bilen bazı sahte satıcılar, içlerine glikoz, şeker ya da mısır şurubu, boya, koku ve çeşitli kimyasal maddelerle sahte ürünler satıyorlar. Bu konuda vatandaşlar duyarlı olsun, aldanmasın."