Kıbrıs Müzakere Süreci
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında Türk tarafının Derinya kapısı, kayıplar, Maronit kiliselerinin bakımı gibi açılım yaptığı konularda desteklerinin süreceğini bildirdi.
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kıbrıs müzakere süreci kapsamında Türk tarafının Derinya kapısı, kayıplar, Maronit kiliselerinin bakımı gibi açılım yaptığı konularda desteklerinin süreceğini bildirdi.
KKTC'deki 15 Kasım kutlamaları için Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen adada bulunan Orgeneral Güler, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu tarafından makamında kabul edildi. Kabulde, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt da hazır bulundu.
Kabulde konuşan Orgeneral Güler, Türkiye Cumhuriyeti ve TSK'nın KKTC halkının yararı ve menfaatine olan her türlü çalışmanın arkasında olduğunu ve her türlü desteği vermeye devam edeceğini kaydetti.
Yürütülmekte olan müzakerelerde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan'ın açılım yapmaya çalıştığı konularda destek verdiklerini söyleyen Güler, "Türk tarafının, Derinya Kapısı, kayıp şahıslarla ilgili izin ve sürelerin uzatılması, Maronit kiliselerine ziyaret, bakım ve onarımı ile ilgili açılımları bunun bir örneğidir" ifadelerini kullandı.
KKTC halkının barışa önem verdiğini vurgulayan Güler, bu açılımların karşılığında Rum tarafının da Türklerin haklarına saygı göstererek, eşit ve adil bir çözüme destek olmalarını beklediklerini kaydetti.
"Müzakerelere verilen destek önemli"
KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu da müzakere sürecinde açılımlara verilen desteklerin önemli olduğunu belirterek, bunun karşılıksız kalmaması gerektiğini dile getirdi.
Rum tarafının Avrupa Birliği üyeliğine sığınıp, kazanımları alıp hiçbir şey vermeme gibi bir tavır içinde olmaması gerektiğine işaret eden Kalyoncu, barışın karşılıklı güvene dayalı tesis edilebileceğini söyledi.
Kalyoncu, Rum tarafının şimdiki tutumunun henüz çok güven verici olmadığını, bunun değişmesini umut ettiklerini kaydetti.
Dış temasların Rumlar tarafından engellenmeye çalışıldığını da ifade eden Kalyoncu, bunun hoş bir durum olmadığını belirtti.
Bu tavrın bir yumuşama ve gevşeme içinde girmesi gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, "Biz dış temaslarda görüşlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Görüşlerimizi aktarmayı engelleyici bir tavır içinde bulunmaları hoş bir durum değil. Biz barışın bizim ve bölgenin çıkarına olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.