Haberler

Kıbrıs'ta Kapsamlı Çözüm İçin Taraflar Masaya Oturdu

Güncelleme:
Abone Ol

Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başladı.

Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm için, 12 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ev sahipliğinde, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başladı.

"SABIR TÜKENİRKEN BAŞLAYAN GÖRÜŞMELER"

Guardian, Kıbrıs görüşmelerini "sabır tükenmeye başlarken, Yunanistan ve Türkiye üzerinde Kıbrıs'ta anlaşma baskısı" başlıklı haberiyle duyurdu.

"ESNEKLİKLE UZLAŞMAYA VARILABİLİR"

Görüşmeye Ada'daki tarafların yanı sıra, garantör ülkeler Yunanistan, Türkiye ve İngiltere'den temsilcilerin katıldığını yazan gazete, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın "Siyasi irade, yaratıcılık ve esneklikle bir uzlaşmaya varılabilir" vurgusunu yaptı.

"TARAFLAR ÜZERİNDE ANLAŞMA BASKISI VAR"

Kıbrıslı Rum ve Türk liderler Nicos Anastasiades ve Mustafa Akıncı üzerinde anlaşma baskısı olduğunu söyleyen Guardian, ara bölgede el ele tutuşarak anlaşma için eylem yapanlardan Kıbrıs Türkü Esra Aydın'ın "Bu iki adam adayı birleştirme vaadiyle seçildi. İki yıldır görüşüyorlar. Görülmemiş ilerleme sağladılar. Şimdi adım atıp anlaşmaya varmalılar" diyor.

BM'DEN DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ ADIM

Guardian, BM'nin de daha önce görülmemiş bir adım atarak, anlaşma olmadığı takdirde barış koruma görevine son vereceğini duyurduğunu da söylüyor.

Batılı bir diplomatın "Sabır tükeniyor" dediğini söyleyen gazete aynı diplomatın "Yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres selefinden daha sert bir tutum aldı ve bunun sonsuza kadar süremeyeceğini açıkça söyledi. BM'nin varlığını göstermesi gereken daha acil yerler var" şeklindeki sözlerine de yer veriyor.

GARANTÖRLÜK ANLAŞMAZLIĞI

Guardian, İngiltere ve Yunanistan'ın garantörlük sisteminin kaldırılmasını istediğini, ancak Türkiye'nin bu konuda ısrarcı olduğunu belirtiyor. Gazete ayrıca, İngiltere'nin Türkiye'yi askeri varlık yerine AB veya BM'nin komutasındaki çok taraflı bir gücün garantör rolünü oynayacağı bir formüle ikna etmeye çalıştığını vurguluyor.

Guardian Ankara'nın İsviçre'deki görüşmelerde Kıbrıs'taki asker sayısını yüzde 80 oranında azaltmayı teklif edeceğini ve tamamen asker çekmeninse gerçekçi olmadığını söyleyeceğini vurguluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler İsviçre Cenevre Kıbrıs Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title