Kıbrıs'ta Tarihin Hiçbir Döneminde Yunanistan'ın Hakimiyeti Yoktur
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda geçmişe yolculuğa çıkılarak Kıbrıs'ta gösterilen kahramanlık hikayeleri eşsiz bir anlatımla sunuldu.
İnegöl Belediyesi, gençlerle buluşma programı kapsamında "BİN900YETMİŞ4" Mağusa Kartalı romanı yazarı Fatih Öztürk ile "Mağusa Kartalı" olarak tarihe geçmiş olan E.Albay Oğuz Kalelioğlu'nu Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile buluşturdu.
Tarihe altın harflerle yazılmış bu kahramanlığın anlatıldığı programa Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra İnegöl MYO idarecileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Programda BİN900YETMİŞ4" romanı yazarı Fatih Öztürk'ün "Mağusa Kartalı" olarak adlandırdığı E.Albay Oğuz Kalelioğlu yapmış olduğu konuşmada, " Kıbrıs'ta tarihin hiçbir döneminde Yunanistan'ın hakimiyeti yoktur" şeklinde konuştu.
"TARİH ASLINDA BİZİM GEÇMİŞTE BIRAKTIĞIMIZ GELECEĞİMİZDİR"
Programda ilk olarak kürsüye çıkan "BİN900YETMİŞ4"-Mağusa Kartalı adlı romanın yazarı Fatih Öztürk oldu. Öztürk yapmış olduğu konuşmada, "Tarihte yaşananlar bir hikaye değildir. Tarihte yaşananlar geçmişimizde kalmış hatıralarımızda değildir. Tarih aslında bizim geçmişte bıraktığımız geleceğimizdir. Geleceğimizi tanzim etme yolunda bize ışık tutacak yürüyeceğimiz yolu aydınlatacak bilincimiz, hafızamızdır. Tarih kuşaktan kuşağa aktarılması gereken, ders alınacak olaylar ve onurla anlatılacak zaferlerimizden oluşmaktadır. Yeni nesillere bu aktarmayı başarıyla gerçekleştirebildiğimiz oranda geleceğimiz aydınlık olacaktır."
"TARİHİNİ BİLMEYEN MİLLETLERİN COĞRAFYASINI YABANCILAR ÇİZER"
Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını yabancılar çizer diyen Öztürk, "Bu nedenledir ki geçmişimizi geleceğimize bağlayacak olan tarih bilgisi ve şuuruna ihtiyacımız vardır. Bizim Türk milleti olarak tarihte yer alan birçok kahramanlık destanlarımız var. Çanakkale Harbimiz, İstiklal Savaşımız bu destanlardan sadece ikisi. Bunlarla ilgili yazılmış yüzlerce eser var. Fakat benim ilgimi çeken bir husus vardı. Kıbrıs Barış Harekatımız ile ilgili olarak basılmış eser nerdeyse yok denecek kadar az. Bu eksiklik benim dikkatimi çekti. Ve bunun sebebini sorguladım. Bunun sonucunda Kıbrıs'ı genç nesillere anlatacak bir kitap yazmaya karar verdim. Benim amacım yakın tarihimizin bu önemli tarihi olayını genç nesillere en doğru şekilde aktarabilmek" dedi.
1974 Mağusa Kartalı kitabımla alakalı ilk çalışmamı Oğuz Albayımla Ankara'da kendisiyle gerçekleştirdiğim görüşmeyle başladım diyen Öztürk, "Sonra kitabın yazım sürecinde albayımla 25-30 saat süren telefon konuşması yaptım. Oğuz Albayımdan Allah razı olsun. Gecenin yarısında aramama rağmen telefonuma cevap verdi ve Kıbrıs harekatının o tarihe altın harflerle yazılmış gerçek kahramanlık olaylarını kendisinden bizatihi dinleme fırsatına kavuştum. Ve elinizdeki kitabı bu şekilde hazırlamış oldum."
"KIBRIS'TA TARİHİN HİÇBİR DÖNEMİNDE YUNANİSTAN'IN HAKİMİYETİ YOKTUR"
1974 Mağusa Kartalı kitabının yazarı Fatih Öztürk'ün konuşmasından sonra kürsüye Emekli Kurmay Kd. Albay Oğuz Kalelioğlu çıktı. İnegöl MYO öğrencilerine coşkulu bir şekilde seslendiği konuşmasında Kalelioğlu, öncelikle Kıbrıs'ın genel bir tarihi hakkında bilgi verdi. Kalelioğlu, Etiler'den başlayan hakimiyet sürecinde sırasıyla Pers, Roma, İslam halifeleri(Hz. Ömer ve Hz. Osman), Emeviler ve Abbasiler, Venedikliler, Osmanlı Devleti(307 yıl) ve İngiltere'nin hüküm sürdüğü Kıbrıs'ta tarihin hiçbir döneminde Yunanistan'ın hakimiyeti yoktur" dedi.
"BİZ SADECE BİZE VERİLEN GÖREVİ YERİNE GETİRDİK"
1 Eylül 1973 'de Kıbrıs Türkü'nün can ve mal emniyetini sağlamak ve Mağusa Kalesi'ni elde tutmak üzere gizli bir görev ile Kıbrıs'a gönderildiğini belirten Kalelioğlu, Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) elemanı göreve başladığım gün bütün şartlar o bölgedeki Türklerin aleyhinde idi. 20 Temmuz 1974 günü 252 kişilik Mücahit Taburumuz ile ve Mağusa halkı ile Mağusa'yı, 8000 kişilik Yunan-Rum kuvvetinin taarruzlarına karşı, Kıbrıs Barış kuvvetleri yetişinceye kadar, 1 ay savunarak şehre Gazilik unvanını kazandırdık ve bir gece baskını ile Mağusa Limanı'nı ele geçirdik. Biz sadece bize verilen görevi yerine getirdik."
Fahrettin Öztürk Beyefendinin konuşmasında belirttiği gibi Mağusa Kartalı kitabının oluşmasında hasbelkader benim de katkım olduysa ne mutlu bizlere diyen Kalelioğlu, "1974 Barış Harekatında canlarını hiçe sayarak ölüme koşan aziz şehitlerimize Allahtan rahmet diliyor, saydı değer gazilerimize şükranlarımı buradan belirtmek istiyorum. Özellikle o günleri unutturmamız gerektiğini, bugün Kıbrıs'ta yaşanan süreci geçmişe bakmadan anlamamızın zor olacağını unutmayalım. O gün şanlı bir tarih yazarak Kıbrıs'ın kan gölüne dönmesine engel olan Türkiye Cumhuriyetinin ortaya koyduğu irade ile bölgesinde her zaman söz sahibi bir ülke konumunda olduğunu da buradan özellikle bir kez daha belirtmek istiyorum. Ayrıca böylesi güzel bir programı İnegöl MYO öğrencileri ile buluşturan Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından BİN900YETMİŞ4 Mağusa Kartalı romanı yazarı Fatih Öztürk, İMYO öğrencileri için kitaplarını imzaladı.