Haberler

Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp Sultan'da Yeniden Canlandırıldı

Abone Ol

Osmanlı İmparatorluğu’nda geleneksel olan Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp’te yeniden canlandırıldı.

Osmanlı İmparatorluğu'nda geleneksel olan Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp'te yeniden canlandırıldı. Döneme uygun kostüm ve dekorların yer aldığı etkinlik, gerçeğini aratmadı

Tarih, Eyüp Sultan'da yeniden canlandı. Yüzyıllar önce başlayan ve Osmanlı İmparatorluğu yıkılıncaya kadar süren Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp'te yeniden canlandırıldı. Sadece Eyüplü'lerin değil, yurdun dört bir yanından yüzlerce kişinin büyük bir ilgi ve merakla seyrettiği tarihi canlandırma, Eyüp Cülus Yolu (Bostan İskelesi Sokak), Eyüp Sultan Camii ve Türbesi'nde düzenlendi.

Eyüp Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün organizasyonuyla yapılan projede, Osmanlı Sultanını tiyatro sanatçısı Edip Tüfekçi canlandırdı. Kılıç Kuşanma Merasimi'nde Beyaz Düşler Sahnesi tiyatro oyuncularının yanısıra 200'ün üzerinde figüran da rol aldı. Ünlü tarihçi Prof. Dr. Zeynep Tarım Ertuğ'un danışmanlığında yapılan etkinlik için döneme uygun kostüm ve dekorlar hazırlandı.

Kılıç Kuşanma Merasimi, Eyüp Belediyesi sınırları içerisindeki Eyüp İskelesi, Eyüp Camii avlusu ve Eyüp Sultan Türbesi'nde canlandırıldı. Hem Eyüplü'lerin hem de Eyüp Sultan'ı ziyarete gelen misafirlerin büyük ilgisini çeken Kılıç Kuşanma Merasimi'nde ev sahipliğini Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu üstlendi.

Eyüp protokolünün ve AK Parti Eyüp Belediye Başkan Adayı Remzi Aydın'ın da katıldığı Eyüp Belediyesi Kılıç Kuşanma Merasimi canlandırması, Eyüp İskelesi'nde başlayarak Eyüp Sultan Camii avlusu ve Eyüp Sultan Türbesi'nde devam etti. İskele ve Cülus Yolu'ndaki canlandırma Eyüp Sultan Meydanı'na kurulan dev ekrandan Eyüp halkı izledi. Gösteri kapsamında Meydan'da Mehteran marşları eşliğinde Kılıç Kuşanma Merasimi'ni izlemeye gelen vatandaşlara helva ve merasim sonunda hatıra para dağıtıldı.

Merasim sonunda Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik ederek teşekkürlerini sundu.

TOPKAPI SARAYI'NDAN EYÜP SULTAN'A YOLCULUK

Eyüp Belediyesi Kılıç Kuşanma Merasimi'nin ilk bölümünde 14 m. uzunluğunda 3 m. genişliğinde padişahların ve saray erkanının Osmanlı döneminde kullandığı saltanat kayığının birebir ebatlardaki benzeri kullanıldı. Kayık 14 çifte kürekçi (toplam 28 kişi) tarafından çekilirken, kürekçiler dönem kıyafetleri giydi. Padişah, kayığın arka kısmında üzeri süslemeli ahşap bölümle kapatılmış tahta oturdu. Padişahın yanında silahtar, rikaptar ve çuhadar yer aldı. Burun ve gövde kısmı altın varaklı ahşap süslemelerle işlenmiş olan Saltanat kayığı ile 20 dakika süren yolculuk, Eyüp Sultan Meydanı'ndaki let ekrana, karadan, denizden ve havadan yapılan canlı çekimlerle aktarıldı.

Saltanat kayığı yaklaşık 15 dakikalık seyahatin ardından Eyüp İskelesi'ne yanaştı. İskeleye yanaşan kayıktan padişah karaya çıktı. Kıyıda dönem kostümleri içerisindeki 50 kişilik saray erkanı padişahı büyük bir coşku ile karşıladı. Devlet erkanı arasında şeyhülislam, kazasker, iç ağalar, saadatlar ve meşayih vardı. Padişah beraberindekilerle birlikte Cülus Yolu'na doğru ilerledi. Bu bölüm de yine kameralarla çekilerek Eyüp Sultan Meydanı'ndaki dev ekrana yansıtıldı.

PADİŞAHI CÜLUS YOLU'NDA KARŞILADILAR

Padişahın Cülus Yolu'na (Bostan İskelesi Sokak) gelmesi ile birlikte halk ve saray erkanı burada sokağın sağında ve solunda padişahı coşku ile karşılayarak ona eşlik etti. Mehteran ekibi de karşılamada görev yaptı. Padişah halkın arasından ilerleyerek binek taşından atına binerek buradan Eyüp Sultan Camii'nin arka kapısına yakın bir yere kadar at üzerinde ilerledi. Kapı önüne geldiğinde atından inerek Cami'ye girdi. Bu yürüyüş, sabit ve hareketli kameralarla çekilerek Eyüp Sultan Meydanı'ndaki vatandaşlara izlettirildi.

EYÜP SULTAN TÜRBESİ VE TAHİYYATÜL MESCİD NAMAZI

Eyüp Sultan Camii'ne gelen padişah, maiyyetiyle birlikte, önceden serilmiş olan seccadesi üzerinde 2 rekat namaz kıldı. Burada dönemin uleması tarafından kılıç kuşanma geleneği canlandırıldı. Dualar ve türbe içerisindeki ritüellerin gerçekleşmesinin ardından padişah Eyüp Sultan'ın huzurundan ayrılarak iç avluya geçti.

Padişah Eyüp Sultan Türbesi'nden çıkınca iç avluda kendisini bekleyen 150 kişilik hazirunu selamladı. Tebası ise padişahı tebrik ederek, bir düzenek içerisinde onun elini öptü. Burada tüm oyuncular Topkapı'da yapılan Cülus Töreni'ni gösteren minyatürü andıran bir şekilde yerini aldı. Padişah adına cülus dağıtımı temsili olarak canlandırıldı. Kısa bir duruştan sonra padişah dış avluya çıktı.

EYÜP SULTAN CAMİİ DIŞ AVLUSU VE KILIÇ ALAYI

Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusuna çıkan padişah, burada kendisi için hazır edilen atına bindi. Padişah ile beraber maiyyetinden 2 kişi daha atlara bindi. Diğer erkan yaya olarak padişahın önü sıra ilerledi. Arka tarafta yedekte bekleyen 10 at ise üzerlerinde kalkan ve benzeri silah ekipmanları olarak seyisleri tarafından çekildi. Önden giden Yeniçeri ağaları tarafından halka hatıra parası dağıtıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eyüp Sultan Camii İsmail Kavuncu Eyüp Sultan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title