Haberler

Edirne'de Kılıçla Hutbe Geleneği 6 Asırdır Sürüyor

Güncelleme:
Abone Ol

Edirne'deki önemli camilerden biri olan Eski Cami'de cuma ve bayram hutbeleri 6 asırdır padişah geleneği olan kılıçla okutuluyor.

Osmanlı'da Edirne'de padişahların Eski Cami 'de kılıç kuşanarak tahta çıkış geleneği, günümüzde cuma ve bayram hutbelerinin kılıç kuşanarak okutulmasıyla sürdürülüyor.

KILIÇLA FETHEDİLDİ

Eski Cami Müezzini İsmail Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1361 yılında Edirne'nin kılıçla fethedildiğini söyledi.

"PADİŞAHLAR İLK HUTBEYİ KILIÇLA OKUMUŞTU"

Osmanlı döneminde şehzadelerin tahta çıkma törenini cuma günü camide yaptığını ve padişahların ilk hutbeyi de kılıçla okuduğunu aktaran Şen, Eski Cami'de 6 asırdır kılıçla hutbe okunduğunu ve bu geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Tarihe sahip çıktıklarını dile getiren Şen, şöyle devam etti:

"HER CUMA DEVAM ETTİRİYORUZ"

"O yıllardaki manevi havayı her cuma camimizde devam ettiriyoruz. Camimize Balkanlardan ve Türkiye'nin değişik illerinden namaz kılmaya gelen vatandaşlar olumlu tepkiler vererek bizi tebrik ediyor. Ecdadımızın geleneğinin sürdürülmesi vatandaşları da memnun ediyor.

"ECDADIMIZI HATIRLIYOR VE YAD EDİYORUZ"

Günümüz dünyasında birçok değerin yitirilmesi nedeniyle geçmişe bir özlem var. Her cuma yaptığımız bu gelenek geçmişe dönük bir özlemi de ortaya çıkartıyor. Öte yandan geleneğimizi sürdürerek ecdadımızı da hatırlamış ve yad etmiş oluyoruz."

1414 YILINDA TAMAMLANDI

Emir Sultan Çelebi tarafından 1403 yılında yapımına başlanan Eski Cami, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, 1414 yılında tamamlandı. 1749 yılında yangından, 1752 yılında da Edirne depreminden zarar gören ve I. Mahmut döneminde tamirat gören cami, Edirne'de Mimar Sinan tarafından yapılan Türk-İslam sanatının en önemli eserlerinden Selimiye Camisi'nin karşısında yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Emir Sultan İsmail Şen Çelebi Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (7)

şaşırmadım:

Acaba Ecdadımız kendi Ecdadının değerlerini korudu mu? Türk töresinden gelen Türkçe kökenli isimler kullanıldı mı? Giysiler korundu mu? Hayat tarzı korundu mu? En önemlisi TÜRKÇE korundu mu. . hiçbirine evet diyemeyiz. . . Onun için kimse kalkıp burada unutulan değerlerden falan bahsetmesin.

Yanıtla117
adem:

Fethedmekle gaspetmenin arasinda fark var mi? Musluman olan cevaplasin

Yanıtla74
Zyorumcu:

Hiçbir fark yoktur bu emperyalizmin geçmişteki yaşam bulma şekli, bugün abd de aynı tezi savunuyor tanrı onlara her insanın özgür yapma görevi vermiş öyle söylüyorlar orta doğuya barış demokrasi getiriyorlarmış. Zaten pis işler hep din kalkan edilip yapılınca mubah oluyor.

30
cc:

bakara suresi 216. ayet: hoşunuza gitmesede savaş size farz kılındı. dünyadaki her ülke her insan şuanki konumlarını yurtlarını fethederek yada senin tabirinle gasp ederek kazandı . ister müslüman ol ister hristiyan birşey fark etmez. mantıklı soru sor. o zaman israil filistinin topraklarını gasp etti git sor neden yapıyorsunuz bunu diye ??

03
gösterişe gerek yok:

kılıcı bir camekana koyalım artık, modern türkiyede gerekmez.

Yanıtla47
tarık:

modernlikle alakası yok eskiyi yad etmedir bu çağdışı kalmış

52
ALİ:

YOBAZ VE GERİCİ GÖRMEK İSTEYEN CHP YE BAKSIN.

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title