Haberler

"Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" Sergisi Açıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" sergisi açıldı.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" sergisi açıldı Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" sergisi açıldı. Sergi, 14 Ekim'e kadar Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde ziyaret edilebilecek.

Uçan Süpürge'nin "çağdaş sanatlarda merkezileşme" olgusunun kadın sanatçıların üretimlerini ve kadınlık deneyimlerini nasıl etkilediğini sorguladığı "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?" projesinin sergisi açıldı. Sergide Türkiye ve Bulgaristan'tan toplam 40 kadın sanatçının güncel eserleri yer alıyor. Açılışa, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, sergide eseri bulunan sanatçılar ve Uçan Süpürge ekibinin yanı sıra, çok sayıda sanatsever katıldı.

-"SANATTA MERKEZİLEŞME EVRENSEL BİR SORUN"-

Açılışta bir konuşma yapan ODTÜ Kadın Çalışmaları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ecevit, sanatta merkezileşmenin evrensel bir sorun olduğuna dikkat çekti. İki ülkenin bir araya gelerek, sanatta merkezileşme sorununun içine toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de koyarak çalışmaya başlamasının, önemli olduğunu söyleyen Ecevit, "Bu proje bir sanat projesi ama aynı zamanda bir kadın projesi. Türkiye'den ve Bulgaristan'dan 40 kadın sanatçı çok güzel eserler yarattılar. Biz onları seyrederken, aynı zamanda kadın sanatçıların geride ne bıraktıklarını da sorgulayacağız" dedi.

Projenin Bulgaristan Danışmanı Mariana Prodanova, projenin adının, "kişinin doğduğu yeri, sevdiği şeyleri" terk etmesi anlamını taşıdığını belirterek, "Fakat aynı zamanda yeniliklere de bir şekilde ulaşabilmeyi anlatıyor bu proje. Aslında çok optimist bir bakış yaratmasa da ilk görüşte, sanatçılardan birinin söylediği gibi, gelecek hakkında aslında biraz daha olumlu düşünebiliriz; çünkü proje, her şeyi her yerde yapabileceğimi hatırlattı bana" dedi.

-"KADINLARIN SİYASETTE KENDİLERİNE YER BULABİLME İMKANLARI GELİŞKİN DEĞİL"-

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da, serginin özü itibariyle "insan haklarının ve kadın-erkek eşitliğinin savunu mücadelesini sürdüren bir topluluğun buluşması" olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin, Cumhuriyet rejimiyle birlikte seçme ve seçilme hakkını dünyanın pek çok ulusundan çok daha önce kadınlara tanıdığını söyleyen Tanık, şöyle konuştu:

"Ancak günümüzde kadınların siyasete ilgisinin ne yazık ki, nüfus içerisindeki yerleriyle hiç orantılı olmadığı görülüyor. "Kadınların siyasete ilgisi' sözü, belki haksızlık olarak değerlendirilebilir, onu düzeltmem gerekiyor; siyasette başarılı olma ve kendilerine yer bulabilme imkanları bu ölçüde gelişkin ve erişilebilir konumda değil. Bunu yapmak için ne gerekiyorsa hep beraber üzerimize düşeni yerine getirmek zorundayız. Bu ekibi, sanatçılarıyla organizatörleriyle Türkiye'deki ve Bulgaristan'daki siyasal önderleriyle ve serginin diğer kesimlerinde yer alan katılımcılarıyla böyle bir mücadelenin öncüleri olarak görüyorum ve onları saygıyla selamlıyorum. Emeği geçen herkesi bir kez daha yürekten kutluyorum."

-"HER MEVSİM BURADAN GÖÇÜP GİTMEK İSTEYEN SAKİNLERİYLE ÜNLÜ BİR BAŞKENT"-

Uçan Süpürge Yönetim Kurulu Üyesi Selen Doğan, açılışın ardından ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, serginin, "Ankara'nın kültür-sanat yaşamının son yıllarda ne kadar ihmal edildiğinin göstergesi" olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sanatta merkezileşme ve bunun kadın sanatçıların üretimlerine nasıl yansıdığını somutlayan bu çalışmanın, kendisi zaten başlı başına "merkezileşmeye tepki' anlamı taşıyordu. Bunu en net ifade eden, sergi açılışından önce yapılan panelde Beral Madra'nın konuşmasıydı. Sanat çevrelerinin yakından tanıdığı önemli bir isim olan Madra, "Kim Gitti/Geride Ne Kaldı?' sergisinin danışma kurulu üyelerinden biri. Madra panelde yaptığı konuşmada "30 yıldır küratörüm, sergiler yapıyorum, bir kez bile Ankara'dan sergi yapmam için davet almamıştım. Bu proje bu açıdan da önemli benim için' dedi. Ankara bürokrasisiyle, siyasi tartışmalarıyla ve her mevsim buradan göçüp gitmek isteyen sakinleriyle ünlü bir başkent. Böyle bir yerde sanat ürünlerini, hele de güncel sanat ürünlerini dolaşıma sokmak çok zor. Bu sergi bu çemberi kırmak için Ankara'da açıldı, İstanbul'da değil. Bulgaristan'daki ayağı için de sergi mekanı Plevne idi, Sofya değil." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Bülent Tanık Bulgaristan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title