Haberler

Kimyasal Maddelerin Kaydı Zorunlu Hale Getirilecek

Abone Ol

Avrupa Birliği'nin (AB), REACH Tüzüğü esas alınarak hazırlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) hakkında taslak yönetmeliğe göre, Türkiye'deki herhangi bir şirket tarafından imal veya ithal edilen kimyasal...

Avrupa Birliği'nin (AB), REACH Tüzüğü esas alınarak hazırlanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) hakkında taslak yönetmeliğe göre, Türkiye'deki herhangi bir şirket tarafından imal veya ithal edilen kimyasal maddelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kayıt ettirilmesi zorunluluğu getirilecek.

PİYASADA MEVCUT VE PİYASAYA SÜRÜLECEK KİMYASALLAR

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), REACH Kimyasallar Projesi Yaygınlaştırma Semineri düzenledi. REACH Tüzüğü'nün Uygulanması için Teknik Destek Projesi kapsamında kimyasallara ilişkin AB mevzuatının Türkiye'de uygulanmaya girmesiyle insan sağlığı ve çevre korunmasının iyileştirilmesinin amaçlandığı belirtilirken, AB REACH Tüzüğü esas alınarak hazırlanan KKDİK hakkındaki taslak yönetmeliğe göre uygulamaya girecek yeni şartlar anlatıldı. Buna göre, Türkiye'de bir şirket tarafından kimyasal maddelerin kendi haline veya karışım içinde 1 ton veya üzeri miktarda imal veya ithal edilmesi durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kayıt ettirilmesi zorunluluğu getirilecek. Kayıt ettirilmemiş maddelerin Türkiye'de üretilmesine veya ithal edilmesine izin verilmeyecek. Halen Türkiye piyasasında mevcut ve piyasaya yeni girecek kimyasalları kapsayan yönetmelik, 'veri yoksa pazar da yok' kavramını temel alacak.

HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ DENEYLER AZALTILACAK

Yönetmelikle birlikte hayvanlar üzerindeki deneylerin mümkün olduğunca azaltılması sağlanacak. Bunun yanı sıra yüksek önem arz eden maddelerin kanserojen, mutajen, üreme sistemi için toksik, kalıcı ve biyobirikimli özelliklere sahip maddelerin kullanımı da izine tabi olacak, insan sağlığına ve çevreye riskleri kontrol altına alınmayan maddeler ve bu maddeleri içeren eşyaların imalatı, ithalatı veya kullanımı kısıtlanabilecek.

TOPLAMA VE BERTARAF YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Seminerde KKDİK hakkındaki taslak yönetmelik hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Şube Müdürü Şeref Yılmaz, "Kimyasalların etkin yönetimi, insan sağlığı ve çevre açısından kimyasalların tüm yaşam döngüsünü ilgilendirmektedir. 2872 sayılı Çevre Kanunu, tehlikeli kimyasallar tanımını içermekte ve tehlikeli kimyasallara ilişkin alt mevzuatın temellerini oluşturmaktadır. Mevzuata aykırı şekilde tehlikeli kimyasal maddeleri piyasaya arz eden işletmelere veya kuruluşlara bu kimyasalları toplama ve bertaraf yükümlülüğü getirmektedir. Türkiye şu an AB üyesi olmadığından KKDİK, REACH Tüzüğü'nü kendi başına uygulayacaktır" dedi.

"TÜM SEKTÖRLERİ İLGİLENDİREN MASRAFLI TÜZÜK"

REACH Kimyasallar Projesi Ekibi Lideri Karl Heinz Cohr ise projenin genel amacı hakkında şöyle konuştu: "Kimyasallar üzerinde AB yönetmeliğinin uygulanması ve yürürlüğe girmesiyle Türkiye'de insan ve çevre sağlığının korunması, sorumlu olan devlet kurumlarının kapasitesinin artırılması, kayıt ve envanter sisteminin geliştirilmesi, yasal çerçevelerin oluşturulması ve farkındalık oluşturma amaçlanıyor. AB'den bildiğimiz kadarıyla REACH sanayiciler için masraflı bir iş."

EBSO Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi de uygulamanın etki alanlarının geniş olduğunu belirterek, "Tekstilden gıdaya kimyasal kullanmayan firma bulmak mümkün değil. REACH tüm sektörleri etkileyecek bir tüzüktür" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title