Haberler

Zam sınırının kalkmasıyla ev sahiplerinin dayatmaları başladı! GBT, KKB ve findeks raporu talep ediyorlar

Güncelleme:
Abone Ol

Kira artışında yüzde 25'lik sınırın sona ermesiyle birlikte ev sahipleri, kiracı kriterlerini artırmaya başladı. Son olarak ev sahiplerinin artık GBT (Genel Bilgi Toplama), kredi kartı bilgisi, borç araştırması, findeks raporu ve kefil istediği öğrenildi. Bunun yanı sıra kiracılara tahliye taahhütnamesi dayanması da istekler arasında yer alıyor.

Kira artışında yüzde 25'lik sınır, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Kira bedelleri bir anda yükselirken, ev sahiplerinin kiracı kriterleri de arttı. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var" dedi.

"KİRACILAR YÜZDE 65,07 ZAMLA KARŞI KARŞIYA KALDI"

Son 2 yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırı uygulanırken, bu sınır 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira bedellerinin bir anda yükseldiğini dile getirdi. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını ifade eden Akgün, "1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 yıl devam etmişti. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla bu aydan itibaren karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek konumda olanlar, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları aldı başını gidiyor" diye konuştu.

Zam sınırının kalkmasıyla ev sahiplerinin dayatmaları başladı! GBT, KKB ve findeks raporu talep ediyorlar

"TAHLİYELER GÜNDEME GELEBİLİR"

Kiracıların bir anda kira bedellerini çok artırmak istemediğini vurgulayan Akgün, iki yıldır bekleyen ev sahiplerinin de rakamları yükselttiğini söyleyerek, "Ev sahipleri, iki yıldır bekledim, diyor. Yüzde 65,07'nin 07'sini bile istiyor. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir" dedi. İzmir'deki ortalama kira fiyatlarından örnekler veren Akgün, "Yeni dönemde 3 artı 1 evin kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin liraya kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Ama geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahipleri var" dedi.

"SEKTÖRÜN BELİRLEYİCİSİ, EV SAHİPLERİ"

Kira bedellerinin yaz aylarında kaçınılmaz artış trendine girdiğini ifade eden Akgün, kiralık dairelerin giderek azaldığını belirterek, "Arz oluşmamış, talep çok fazla. İnsanlar ya evleniyor ya boşanıyor. Mülk sahipleriyle sorun yaşayan kiracılar tahliye ediliyor. Ciddi bir sirkülasyon var kira sektöründe" diye konuştu. İzmir'de boş bir dairenin fiyatının lokasyona göre, 15 ile 30 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Akgün, ev sahiplerinin sektörün belirleyicileri olduğunu vurguladı. Akgün, şunları kaydetti: "Mülk sahiplerinin çoğu, kira bedellerini kendi belirliyor. 15 bin lira daireye 35 diyen de 40 diyen de var. Serbest piyasada mülk sahipleri istediği rakamı veriyor. Çaresiz kalan, ev arayan vatandaşlar, yüksek bedellerle karşı karşıya kalıyor. Fiyatı belirleyen mülk sahipleri, onlara destek veren de emlak müşavirleri oluyor."

Zam sınırının kalkmasıyla ev sahiplerinin dayatmaları başladı! GBT, KKB ve findeks raporu talep ediyorlar

"BANKA KREDİSİ ALABİLİYOR , EV KİRALAYAMIYORSUNUZ"

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığının altını çizen Akgün, şöyle konuştu; "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; ama bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse hepsine ev nasip etsin."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Güncel kiracı İzmir Emlak Zam Emlak Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (35)

Bozkurtlar Ulusun:

Gayet haklı istemekte, evi kik tutuyor bilmesi gerekli. Siz bankadan kredi istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz? Helinizin bir ödeme puanı var banka ona gire kredi veriyor, ev sahibi haklı, adam kira odemezse ev sahibi de yanar. Hemde kira odemedi diye hemen evden de cikartamiyor, gayet haklı buldum. Şimdi beğenmeyen çıkar açıklamayı yazdın da niye begnemedigini anlayalım

Yanıtla99148
Oguz Kaan Taşdemir:

Çok kıymetli yse vermeyin evinizi kiraya, bilmem ne raporuymuş kim lan bunlar rapor istiyorlar milletten. Bunlara verilecek şey belli

10188
Simge:

Hadi birde şu açıdan bakalım. Asgari ücret 17000. Kira 10000 diyelim millet geriye kalan parayla alışveriş mi yapsın fatura mı ödesin yoksa çoluk çocuğunun ihtiyacını evinin eşinin ihtiyacını mı karşılasın ne yapsın bu insanlar. Hadi kredi borcunu adam bir yerden borç bulup sıfırladı evi tuttu sonra yine kredi borcu oldu o zaman ne olacak Fahiş fiyat istiyor ev sahipleri çoğu abartıyor. Bundan 5-6 yıl önce en fazla yüzde 50 artarken kiralar şimdi en az yüzde 200 artıyorlar.

3196
Bozkurtlar Ulusun:

Oğuz Kaan bilmem ne raporu değil, odeme gücü raporu o. Sen ev sahibisin önüne gelene ev verecek misin? Kirayı odemezse ne olacak? Sen aldığın kira ile geçinen birisin ama kiracin kira ödemiyor, çıkartmak için mahkemeye veriyorsun 2 sene sürüyor, hadi açıkla

2756
Simge:

Bozkurt Ulusun onu da açıklayım ben sana belli ki ev sahibisin. Satıp bankaya yatırıp ordan gelen parayla geçinebilirsin hem daha çok veriyorlar. Önceden hiç öyle rapor falan istenmediği halde millet tıkır tıkır ödüyordu yabancılar gelince çıktı bunlar çünkü onlar daha çok para verecek diye ki memur olmayanlar kefili olmayanlar kredi borcu mecbur olanlar ne yapsın parkta mı yatsın kendi ülkesinde evsiz kalıyor millet..

1319
Bozkurtlar Ulusun:

Simge; ev satıp faize koymak gıbı bır garabetı kım yapar kı? faız bugun yuksek yarın dusecek. 5 sene once ev satıp faıze koysaydım 60% zarardaydım, ben hem ev sahıbıyım hem kıracıyım aynı anda. Kıraların yuksek olması her ev sahıbının sucu degıl, ben gelen kıram ıle oturdugum evın kırasını oduyorum. Kıracım duzenlı odeyecek kı bende kırada oturabılecegım. Ben evımı kıralarken kımler neler cıktı karsıma bır gorsen, herkes kendısını korumak zorunda

712
Cafer KILIÇ:

Bazı kiracılar eve çöküyor en iyisi işini sağlama almak gerekiyor

Yanıtla33156
Orhan Karakuzulu:

ev sahipleri ahlaksiz, terbiyesiz, utanmaz, acimasiz.

Yanıtla3122
ALTAY URAL:

Orhan Kardeş, Doğru bir tespit

97
Bozkurtlar Ulusun:

Bazı kıracılarda da ahlaksız, adamın evınde oturup kırayı gec oduyor veya odemıyor. Ev sahıbı dıyınce aklınıza en az 10 evı olan zengın ınsan gelmemelı. Benım 1 evım var ama bende kırada oturuyorum. Kıracım kırayı odemezse bende oturdugum evın kırasını odeyemem. Hersey karsılıklı ıste

18
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title