Haberler

Kirazdan Armuda Farklı Tatlardaki Turşular Kışa Hazır

Abone Ol

Ordu'da 42 yıllık işletmede, kışın tüketilmek üzere kirazdan armuda kadar farklı ürünlerin de kullanıldığı 150 çeşit turşu hazırlanıyor.

EYÜP ELEVÜLÜ - Ordu'da 42 yıllık işletmede, kışın tüketilmek üzere kirazdan armuda kadar farklı ürünlerin de kullanıldığı 150 çeşit turşu hazırlanıyor.

Ordu'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle vatandaşlar, mevsimi dışında tüketilmek üzere salamura ve turşu gibi ürünlerin hazırlıklarına başladı.

Özelikle ev kadınları, bahçesi ya da pazardan aldığı ürünlerin konservesini, reçelini ve pekmezini hazırlayarak, kışı bekliyor. Kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan turşu da bidonlardaki yerini alıyor.

Perşembe ilçesinde 42 yıldır faaliyet gösteren, Celal ile oğlu Yasin Öztürk'e ait işletmede de yöresel lezzetler sakarca, galdirik, kabalak, melocanın yanı sıra kiraz, karayemiş, armut gibi farklı tatların aralarında bulunduğu 150 çeşit turşu hazırlanıyor.

İşletmede, Türkiye'nin farklı bölgelerinden elde edilen ürünler, turşuyla ayrı bir lezzete bürünüyor.

Yasin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla kışlık turşuları kurduklarını söyledi.

Turşu hazırlarken sirke tercih etmediklerini anlatan Öztürk, "Turşu yapımında erik ve üzümün kozak halini kullanıyoruz. Sirke ve sarımsak turşuyu eritiyor. Bunları isteğe bağlı kullanıyoruz. Uzun süreli bekletilecekse sarımsak asla olmayacak." dedi.

Hamsinin de tuzlaması yapılacak

Öztürk, "Kış mevsiminde bulunamayan ürünler, turşu olarak sofralara geliyor. Bunun için farklı çeşitlerde turşu kuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Eylül ve ekim aylarının turşu kurmak için uygun olduğunu dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:

"Fasulye, acur, salatalık gibi turşular bu aylarda oluyor. Bundan sonra da bol bol turşu yapacağız. Çağla, fasulye, yeşil domates, lahana, karışık gibi farklı türlerde hazırlık yaptık. Palamut da bu sene bol oldu. Palamudun yağlanmasını bekliyoruz, onun da lakerdasını yapacağız. Hamsi mevsimi geldiğinde de tuzlaması yapılacak."

"Dışarıdan gelen müşteriler şaşırıyor"

Aşçı Mustafa Gündüz ise işletmede yöresel lezzetlerin ikramı ile balık çeşitlerinin sunumunu yaptıklarını ve turşunun çok sayıda çeşidini hazırladıklarını belirtti.

Kış için sebze ve meyveleri stoklayarak turşu haline getirdiklerini anlatan Gündüz, şunları kaydetti:

"Galdirik, melocan, kiraz, erik gibi ürünlerin salamura ya da turşusunu yapıyoruz. Eylül ile ekim bizim için turşu sezonu. Bu zamanlarda yoğun şekilde turşu stokluyoruz. Daha çok salatalık, fasulye, lahana tercih ediliyor. Lahanayı isteğe göre karıştırarak hazırlıyoruz. Aşağı yukarı 150 çeşit turşumuz mevcut. Mevsimine göre 100 çeşide inebiliyor ancak kışın 150'ye tamamlıyoruz."

Turşunun özenerek hazırlandığı ve muhafaza edildiğini belirten Gündüz, "Turşunun özel müşterileri var. Özellikle televizyon, gazete, dergi gibi mecralarda gören hamile kadınlar, turşu istiyor." dedi.

Dışarıdan gelen müşterilerin bazı ürünlerin turşusunu gördüğünde şaşırdığını bildiren Gündüz, "Bize turşuluk malzemeler ilginç gelmiyor. Kiraz, karayemiş, çağla, koruk, armut gibi ürünlerin turşusunu yaptık. Mesela kiraz turşusundan yapılan kavurmayı bilen çok yok. Bu ürünlerin turşusu daha çok Karadeniz'de biliniyor." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Perşembe Eylül Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title