Kırgızistan Başbakanı Sariyev İstifa Etti
Yol yapım ihalesinde usulsüzlük iddialarında adı geçen Başbakan Sariyev istifa etti. Sariyev, "Ülkede 'siyasi iklim' büyük ölçüde değişti. Bu durumda hükümetin çalışmaları sarsıldı." dedi.
Kırgızistan'da yol yapım ihalesinde usulsüzlük iddialarında Başbakan Temir Sariyev'in adı geçiyordu. Sariyev istifa etti. Sariyev, "Ülkede 'siyasi iklim' büyük ölçüde değişti. Bu durumda hükümetin çalışmaları sarsıldı." dedi.
SARİYEV: İSTİFA MEKTUBUNU CUMHURBAŞKANI'NA GÖNDERDİM
Başbakan Temir Sariyev, Başbakanlıkta yapılan kabine toplantısında yaptığı açıklamada, istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'e gönderdiğini açıkladı.
"ÜLKEDE 'SİYASİ İKLİM' BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞTİ"
Kendisi ve hükümet etrafında başlatılan yalan ve entrika kampanyasına herkesin tanık olduğunu dile getiren Sariyev, "Ülkede 'siyasi iklim' büyük ölçüde değişti. Bu durumda hükümetin çalışmaları sarsıldı." dedi.
"İHALE SÜRECİNE HERHANGİ BİR ŞEKİLDE MÜDAHELE ETMEDİM"
Yol yapım ihalesindeki usulsüzlük iddialarıyla ilgili konuşan Sariyev, "Ben ihale sürecine herhangi bir şekilde müdahale etmedim. Bunun altını çiziyorum. Ben bu olayın araştırılmasını istiyorum. Ancak bazı siyasi güçlerin bundan yana olmadığını görüyoruz." ifadesini kullandı.
"HAKKIMDAKİ İDDİALAR KABİNEYİ ZOR DURUMDA BIRAKTI"
Sariyev, hakkındaki iddiaların kabineyi zor durumda bıraktığını, neredeyse felç ettiğini ve bunun için bugün istifa ettiğini söyledi.
KARAYOLUNUN İHALESİNİ BİR ÇİN ŞİRETİ KAZANMIŞTI
Başbakan Sariyev'in 14 Kasım 2015'te temelini attığı ülkenin kuzeyinde Balıkçı-Korumdu karayolunun ihalesini bir Çin şirketi kazanmıştı. Meclis'teki iktidar yanlısı ve hükümetin koalisyon ortağı Kırgızistan Partisi Lideri Kanat İsayev, ihalede usulsüzlük olduğunu ileri sürmüş ve başkanlığında meclis araştırma komisyonu kurulmuştu. İsayev, ihaleden sonra parti üyesine ait şirketin ihaleye giremediğini belirtmişti.
İHALEDE USÜLSÜZLÜK YAPILDIĞININ BELİRLENMİŞTİ
İhalenin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Sariyev'in imzasıyla kurulan kurumlar arası araştırma komisyonun meclise sunduğu raporda, ihalede usulsüzlük yapıldığının belirlendiği ifade edilmiş, bunun sorumlusu olarak Ulaştırma ve İletişim Bakanı Argınbek Malabayev gösterilmişti.
Bu arada, Sariyev ve Malabayev'in arasında karşılıklı suçlamalar üzerine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, Milli Devlet Güvenlik Komitesi (GKNB) Yolsuzlukla Mücadele Birimine, yol ihalesiyle ilgili raporda adı geçen Malabayev'in sorumluluğunun incelenmesi talimatını verdiği bildirilmişti.
ÇİN ŞİRKETİ 15 MİLYON DOLARLIK YATIRIM GERÇEKLEŞTİRMİŞTİ
Öte yandan, bugüne kadar yol yapımında 15 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Çin şirketinin, soruşturma nedeniyle çalışmaları durdurulmuştu.
İSTİFASININ KABULÜ DURUMUNDA HÜKÜMET DÜŞECEK
Atambayev'in, Sariyev'in istifasını kabul etmesi halinde, Sosyal Demokrat Partisi, Kırgızistan, Kalkınma ve İlerleme Partisi ve Sosyalist Ata Meken Partisi'nden oluşan koalisyon hükümeti düşecek.
Kırgızistan'da 7 Nisan 2010 tarihindeki halk devriminin ardından kurulan geçici hükümette Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Temir Sariyev'in lideri olduğu Akdoğan (Akşumkar) Partisi, Haziran 2010'daki genel seçimde barajı aşamamıştı.
Meclis dışında kalan tecrübeli siyaset adamı Sariyev, Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından 24 Aralık 2011'de kurulan koalisyon hükümetinde meclis dışından Ekonomi Bakanlığı görevine getirilmişti.
KOALİSYON HÜKÜMETİ, 2014'TE GÖREVE BAŞLADI
Ülkede 4 Nisan 2014'te göreve başlayan koalisyon hükümetinin Başbakanı Coomart Otorbayev, yoğun eleştiriler üzerine 23 Nisan'da istifa etmiş, 5 yıl içinde kurulan 4'üncü koalisyon hükümetinin başına Temir Sariyev getirilmişti.
Sariyev, 4 Ekim'deki genel seçimlerin ardından 5 Kasım 2015'te kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin başına yeniden seçilmişti.