Haberler

Kırgızistan'da "Kumtor" ile İlgili Mutabakat Zaptı Kabul Edilmedi

Abone Ol

Kırgızistan'da Cantoro Satıbaldiyev'in başkanlığında koalisyon hükümetinin, Kanadalı Centerra Gold şirketi ile yenilediği ve meclise sunduğu mutabakat zaptı kabul edilmedi.

Kırgızistan'da Cantoro Satıbaldiyev'in başkanlığında koalisyon hükümetinin, Kanadalı Centerra Gold şirketi ile yenilediği ve meclise sunduğu mutabakat zaptı kabul edilmedi.

Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold'un mevcut anlaşmasında değişiklik öngören mutabakat zaptının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı genel kurulda oylandı.

Hükümetin, Centerra Gold şirketi ile birlikte hazırladığı mutabakat zaptı, daha önce meclis komiteleri ve partiler tarafından kabul görmezken tatminkar olmadığı ve üzerinde çalışılması gerektiği gerekçesiyle meclis genel kurulunda yeterli oy alamadı.

Centerra Gold'dan daha fazla şeffaflık, vergi kanununa uygunluk, ekolojik denetim mekanizmalarının arttırılması gibi taleplerde bulunulan tasarıyı kabul etmeyen meclis, hükümetten, Kumtor'daki Kırgızistan'a ait kar payını artırmak süretiyle yüzde 67'ye çıkarılmasında ısrar etti.

Hükümetten ayrıca, Issık Göl eyaletindeki Kumtor'daki altının yeraltı yöntemleriyle çıkarılmasına yönelik proje hazırlanması ve buzulların yok olmaması için sermaye sağlayacak bir merkezin kurulmasının yanısıra meclise, çevre, madencilik, teknik, hukuki ve ekonomik alanlarda gerçekleştirilen uluslararası uzman raporların sunulması talep edildi. Sözkonusu taleplerin yerine getirilmemesi durumunda tek taraflı olarak mevcut anlaşmanın feshedilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Soruşturma açılması istendi

Başsavcılıktan, bugüne kadar Kumtor'daki faaliyetlere ilişkin ülkenin çıkarlarına aykırı yapılan anlaşmalarda imzası bulunanların ve Kumtor'u bugüne kadar işleten ve işletmeye devam eden yabancı şirketlerin yöneticileri hakkında doğaya verdikleri zarardan ötürü soruşturma açılması istendi.

Meclis, Kumtor altın madeni ile ilgili aldığı kararının, hükümet tarafından yerine getirilmesi için 23 Aralık'a kadar süre tanıdı.

Hükümetin Centerra Gold ile birlikte hazırladığı tasarıya göre, Kumtor altın madenini işletmek üzere yüzde 50 sermayeyle ortak bir şirket kurulacak, yönetim kurulu üyelerinin sayısı eşit olacak. Şirketin başkanı Kırgız, başkan yardımcısı ise Kanadalılar tarafından atanacak. Kararlar, yönetim kurulu tarafından uzlaşmayla alınacak. Kurulacak ortak şirket Centerra Gold ile çalışma sözleşmesi imzayacak. Böylece hükümet, Centerra Gold şirketinde Kırgız Altın AŞ aracılığıyla sahip olduğu yüzde 32,7'lik hisse senedinden, yüzde 50'lik sermayeli ortak şirkette yer almak için vazgeçmiş olacak.

Kanadalı şirket ile hükümet arasındaki anlaşma, 2003'te Askar Akayev döneminde ve 2009'da Kurmanbek Bakiyev dönminde iki kez yenilenmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title