Kırgızların "At Geleneği"
Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, aileden biri yerine koydukları atlarıyla tüm günlerini beraber geçiriyor Binicilikleriyle herkesi kendilerine hayran bırakan Kırgızlar, ata sporu olan "buzkaşı" oyunuyla da binicilikteki maharetlerini ortaya koyuyor
ALİ DAĞER - Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız Türkleri, aileden biri yerine koydukları atlarıyla tüm günlerini beraber geçiriyor.
Erciş ilçesine 32 kilometre uzaklıktaki Ulupamir köyünde 1982 yılından bu yana yaşayan Kırgız Türkleri, binlerce yıllık geleneklerini halen devam ettiryor.
Kırgız kültüründe önemli bir yere sahip olan "buzkaşı" (oğlak kapmaca) oyununu her yıl gerek yaşadıkları köyde gerekse farklı festival ve etkinliklerde sergileyen Ulupamirliler, at üstündeki maharetlerini de bu oyunda ortaya koyuyor.
Ulupamir köyü muhtarı Kasımbek Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buzkaşı oyununun sadece kendileri için değil Orta Asya'da yaşayan bütün Kırgızlar için ayrı bir önem taşıdığını belirterek, oyunu, özellikle önemli günler ve düğünlerde oynadıklarını söyledi.
Savaş sahnelerinden esinlenerek ortaya çıkan oyunun "gökbörü" olarak da adnaldırıldığını anlatan Varol, şöyle konuştu:
"Atlar, bizim eski zamanlardan beri araçlarımızdı. Göçebe olarak yaşadığımız için atlarımızı kullanıyorduk. Kırgızıstan'da at üstünde bir sürü oyun oynanıyor. Bizim için at olmazsa olmazlardandır. Atlar hayatımızın bir parçası. Şu anda köyümüzde 150'ye yakın at var. Biz üç adımlık bir yere gitsek ata bineriz. Kırgızlar için vazgeçilmez olduğu için bu atlar var ve gökbörü oyunu için de özenle besleniyor."
Çocukların üç yaşından itibaren at binmeye başladığını dile getiren Abidin Başaran ise "Yedi yaşından itibaren çocuklar tek başlarına ata binebiliyor. Benim oğlum üç, kızım bir yaşında. Onlarda ata binmeye başladı. Ailemizde ata binmeyen yoktur" diye konuştu. - Van