Kırgızların Zengin Göçebe Kültürü Yaylada Sergileniyor
Kırgızistan'da süren 1. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında Tanrı Dağları eteklerinde kurulan çadırlarda Kırgızların görkemli ve zengin göçebe kültürü canlandırılıyor.
Kırgızistan'da süren 1. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında Tanrı Dağları eteklerinde kurulan geleneksel çadırlarda Kırgızların görkemli ve zengin göçebe kültürü canlandırılıyor.
Göçebe yaşamından 100 yıl önce vazgeçen Kırgızlar, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in ev sahipliğinde ülkenin kuzeyindeki Issık Göl bölgesindeki tatil merkezi Çolpon Ata kentinde düzenlenen 1. Dünya Göçebe Oyunları'nı izlemek için gelen konuklara ve turistlere yemyeşil doğasıyla göz alan yaylada kurulan geleneksel çadırların arasında göçebe değerlerini tüm canlılığıyla yaşatıyor.
Ladin ağaçlarıyla kaplı Kırçın adlı geniş yaylada ülkenin Bişkek ve Oş belediyelerinin yanısıra Çuy, Talas, Issık Göl, Celalabad, Oş ve Batken bölgelerin yerel yönetimlerinin kurduğu 200 civarındaki çadırda geleneksel kıyafetler giyen Kırgız aileler, göçebe yaşam biçimlerini, gelenekleri ve göreneklerini, oyunları, giyim ve yemek kültürlerini sergiliyor.
Kırgız göçebe kültürünü tanıtan festival havasındaki yaylada düzenlenen programlara sporcuların yanı sıra binlerce yerli ve yabancı turist iştirak ediyor. Türkiye'den gelen ziyaretçiler Türkçe şarkılarla karşılanırken ve kendilerine özel ilgi gösteriliyor. Yayla ziyaretçilerine, özellikle beşiğe bebeği yatırma, saç örme, çadırda bayram, çadır kurma, evlilik, düğün öncesi kız ve erkek tarafların tanışması, gelin vedası, gelinin koca evine gelişi ve bebeğin ilk adımını atması gibi olaylarda yerine getirilen adetler gösteriliyor.
Kırgızlar, atalarından kalan göçebe yaşamının sergilendiği her çadırda misafirlere et, hamur işi yemekler, at sütü, kaymak ve ekmek türleri ile meyve ikram ediyor. Çadırlarda ayrıca Kırgızistan'a has kilim, yün ürünleri ve el işi sanatlar sergilenirken, resim tabloları ve hediyelik eşyalar satışa sunuluyor. İsteyenler ata biniyor ve hedefe ok atıyor.
Dünya Göçebe Oyunları'nın sonunda, bölgesine ait göçebe kültürünü en iyi sergileyen çadırların yöneticileri ve katılımcılarına ödül verilecek.
Oyunlara katılmak için gelen Türk spor grubundaki hakem, antrenör ile sporcular yaylada kurulan çadır kente hayran kaldıklarını söyledi. AA muhabirine konuşan Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Ziya Spor Ceylan, oyunlara Kırgızistan'dan sonra en kalabalık spor grubu ile katıldıklarını, yaylayı çok beğendiklerini belirtti. Ceylan, Türk atlı okçular veciritçilerin güzel bir gösteri sunacaklarını anlattı.