Haberler

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılabilir?

Güncelleme:
Abone Ol

Kırıkkale Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Dağ ve meralarda toplanan bazı mantar türlerinin ölümlere neden olduğunu hatırlatan Dr. Mustafa Uzun, yapılan uyarılara rağmen vatandaşların bu mantarları yediklerine dikkat çekti.

İl Müdürü Dr. Uzun, "Mantar zehirlenmeleri özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır." dedi.

NASIL ANLAŞILABİLİR?

Vatandaşlara kültür mantarı tüketmeleri tavsiyesinde bulunan Dr. Uzun, mantar zehirlenmesinin belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:

"Zehirlenme, mantarda bulunan zehirin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 ile 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Zehirli mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir." 

Dr. Uzun, mantar yiyen bir kişide bu belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını istedi. - Kırıkkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Uzun Kırıkkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title