Haberler

Kırım'da "hayat devam ediyor"

Abone Ol

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, Rus askerlerinin sayısı her saat daha da artarken, halk günlük yaşantısına devam ediyor.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, Rus askerlerinin sayısı her saat daha da artarken, halk günlük yaşantısına devam ediyor.

Başkent Akmescit'te gösterilerin yaşandığı parlamento binasının hemen yanındaki sokakta turistlere at gezintisi yaptırılıyor. Sokak müzisyenleri ise her zamanki gibi işini yapıyor.

Akmescit dışında Sivastopol, Yalta, Evpatorya ve Bahçesaray'da da benzer bir durum söz konusu.

Kırım'da on gündür süren gösterilere halkın büyük çoğunluğu katılmıyor. Parlamento binası ve Başbakanlık binası önünde Rusya yanlısı gösteriler sürerken, çoğu Kırımlı işinin peşinde koşuşturuyor, okuluna gidiyor.

Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı Rus olmasına rağmen, Rusya yanlısı gösterilere de katılımın düşük olması dikkati çekiyor.

Tatarların gösterilerden uzak durduğu yarımadada, Ukrayna yanlıları zaman zaman küçük gruplar halinde sesini duyurmaya çalışıyor.

- Tatarlar endişeli

Kırım'daki olaylar yüzyıllardır bölgede yaşayan ve Kırım'ın yerli halkı Tatarları da endişeye sevketti. Rus askerlerinin bölgede kontrolü ele alması ve sokaklarda Rusya yanlısı paramiliter grupların dolaşması, olaylardan kaçınarak sukuneti korumaya çalışan Tatar toplumunu da zor durumda bıraktı.

Gösterilerin yapıldığı olduğu yerlerden uzak durmaya çalışan Tatarlar, akşamları da yaşadıkları sokakların güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Tatar liderler, her türlü provakasyona karşı soydaşlarını uyarılarda bulunuyor.

- "Devrim var, benzin yok"

Kırım'da meydana gelen olaylar en fazla ekonomik durumu etkiledi. Kırım'daki taksiciler, "devrim var, benzin yok" diyerek, özellikle de yabancılara karşı taksi fiyatlarına ciddi zam yaptı. Olaylar başlamadan önce 8 grivna civarında olan dolar, olayların ardından 11 grivnaya kadar çıktı. Elbette bu durum özellikle dolar üzerinden borçlanan iş adamlarını ve esnafı zor durumda bıraktı. Ev kiralarını dolar üzerinden ödeyen yabancılar da bundan olumsuz etkilendi.

- Ermeni taksici Karmen referanduma karşı

Kırım'da 20 yıldır taksicilik yapan Ermeni Karmen, parlamentonun yasal olmayan bir biçimde referandum kararı almasının tüm azınlıkları olumsuz etkilemediğini söyledi.

Karmen, "Burada Ruslar çoğunlukta, referandumda ne çıkacağı zaten belli, bize bir şey soran olmayacak. Burada Tatar, Azeri, Yunan, Ukraynalı, Rus, Portekiz onlarca halk var. Beraber yaşıyoruz, şimdi nasıl olacka belli değil" sözleriyle endişesini dile getirdi.

- Kırım'ın demografik yapısı

İki milyonu aşan Kırım nüfusunda üç etnik kimlik ön plana çıkıyor: Ruslar, Ukraynalılar, Tatarlar. Nüfusun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Rusları, yüzde 24'lük oranla Ukraynalılar, yüzde 12'lik oranla Tatarlar takip ediyor. Söz konusu üç etnik grubun dışında ise azınlık olarak Ermeniler, Yunanlılar, Bulgarlar, Gürcüler, Polonyalılar ve Moldovalılar bulunuyor. Çok kültürlü bir yapıya sahip Kırım'da çıkacak bir iç karışıklılığın, azınlıkların soydaşı milletleri de etkilemesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Kırım Özerk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Ukrayna Tatar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title