Kırım Türkleri, Sürgünün 66'ncı Yılında Porsuk Çayı'nda Meşale Yaktı
Eskişehir'deki Kırım Türkleri, Kırım'dan Sürgün Edilişlerinin 66'ncı Yıldönümü Nedeniyle Porsuk Çayı Ortasına Kurulan Platform Üzerinde Meşale Yaktı,
Kırım Tatar Sürgün Anıtı'na siyah çelenk bıraktı.
Eskişehir'de, 18 Mayıs 1944 yılında Kırım Türkleri'nin sürgün edilişinin yıldönümü nedeniyle ilk olarak dün akşam Tepebaşı Belediyesi eski binası önünde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe MHP Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil, Kent Konseyi Başkanı Kazım Kurt, Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim ünal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Saygı duruşundan bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Eskişehir Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Ör, Kırım Türkleri'nin 66 yıl önce 1500 yıllık anavatanlarından sürgün edildiklerini söyledi. Kırım Türkleri'nin uğradıkları haksızlıkları bir kenara bırakıp Porsuk çayı ortasında barış, kardeşlik ve dostluğu simgeleyen meşale yakacaklarını ifade eden Mesut Ör şöyle konuştu:
"18 Mayıs, Kırım Türkleri'nin anavatanları Kırım'dan sürgün edilişinin 66'ncı yıldönümü. Bu Kırım Türkleri'nin kara günü. Kırım Türkleri, 1500 yıllık anavatandan sürgün edilmiştir. Bugün burada yapmak istediğimiz 'Kırım Türkleri'nin uğradıkları haksızlıkları, içimizdeki kin ve nefreti bir kenara bırak, kalbimizdeki ateşi yak, bunun yerine sevgi, barış ve dostluk koy' anlamında bir etkinliktir. Eskişehir ile birlikte aynı anda Kanada'da, İngiltere'de, Ukrayna'da ve Kırım'da bu meşaleyi yakıyoruz. Bu etkinliğin ihtiyacımız olan barışa katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Biz, 'Barış, dostluk ve kardeşliği kuvvetlendirelim, kin ve nefreti bırakalım' diyoruz."
Yapılan konuşmaların ardından Milletvekili Beytullah Asil, dernek başkanı Mesut ör ile bir grup dernek üyesi Porsuk çayı ortasına kurulan platform üzerindeki meşaleyi yaktılar.
Kırım Türkleri'nin sürgün edilişlerinin yıldönümü nedeniyle Tunalı Mahallesi'ndeki Kırım Tatar Sürgün Anıtı önünde bugün de bir tören düzenlendi. Törene Milletvekili Beytullah Asil, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim ünal, Eskişehir Kırım Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Ör ile çok sayıda kişi katıldı.
Türk Ocağı üyeleri anıta üzerinde '18 Mayıs 1944 sürgünü ve katliamını lanetliyoruz' yazılı siyah bir çelenk bıraktı. Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim ünal, sürgünün ardından bugüne kadar Kırım Türkleri'nin 270 bini vatanına dönebildiğini, 200 bin kişinin ise vatanlarına geri dönmeyi beklediklerini söyledi.
ESKİŞEHİR, (DHA)