Kırklareli ) Deniz Ülke Arıboğan: Farklı Endişeler Var
Barış Sürecisini halka anlatmak üzere kurulan Akil İnsanlar Marmara Heyeti Grup Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, çevreden bazı kişilerin, bu görev için para aldıklarını iddia ettiğini, ancak kendilerinin hiç bir ücret almadığını açıktladı.
Barış Sürecisini halka anlatmak üzere kurulan Akil İnsanlar Marmara Heyeti Grup Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, çevreden bazı kişilerin, bu görev için para aldıklarını iddia ettiğini, ancak kendilerinin hiç bir ücret almadığını açıktladı. Arıboğan, "Bizim işlerimiz iki sebepten kısıtlanıyor. Bir yandan akil heyetin ne olduğunu anlatmamız yarım saati alıyor. Yani konuya gelemiyoruz. Para mı alıyorsunuz? Vallahi billahi almıyoruz. ya parayla yapılacak iş mi bu, olacak iş mi? Böyle yalanlar" dedi.
Barış bürecisini anlatmak üzere belirlenen Akil İnsanlar Marmara Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan beraberinde heyet üyeleri Hülya Koçyiğit ve Levent Korkut ile birlikte saat 15.30 sıralarında Kırklareli'ne gitti. Kırklareli Ticaret Borsası'nda kentte yaşayan işadamı, sivil toplum kuruluşu başkan ve yöneticilerinin de aralarında olduğu önceden belirlenen 260 kişi ile buluşan Akil İnsanlar Marmara Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, toplantının planlanan saatten geç başlaması nedeniyle özür diledi. Arıboğan, heyetin belirlenmesinden sonra Başbakan Erdoğan'ın kendilerini karşılarına aldığını anlatarak, "Bu duruma birkaç arkadaş itiraz etti. Biz bağımsız çalışmak isteriz diye. Başbakan Erdonğan'da, 'ben siyasi parti propagandasını yapacak olsam benim milyonlarca partiye kayıtlı üyem, milletvekilim var. Sizler barış ne kadar iyi bir şey, 30 yıldır savaş konuluyor, ilk defa barış konuşulsun. Barış üzerinden konusun, endişeleri kaygıları nedir anlatın' dedi. Temel mesele insanlar bir şey anlatmak istiyor. 2 aydır devam ediyoruz ve şunu gördük ki akil heyetin yapabileceği en doğru şey siyasete baskı uygulayabilmek maksadıyla toplumun duygu ve düşüncelerini alıp, siyaset dışı bir platformdan, siyasete bir baskı oluşturmak" dedi.
FARKLI ENDİŞELER VAR
Gidip görüştükleri insanların farklı endişeleri olduğunu ifade eden Arıboğan, "Sürece yaklaşımda çok benzer kaygılar var. Biz bunları raporlarımıza dökmeye başladık. Bir baktık ki, alevi ve sünniler mağdurum diyor. Sol sendikalar sıkıntı çektiklerini söylüyor. Romanlar bizim haklarımız savunulmuyor diyorlar. Sonra kadın dernekleri kadına şiddeti dediler. Bir baktık ki toplumda dillendirilmesi gereken o kadar çok sıkıntı var ki. Biz bu konuyu sadece alıp Kürt veya PKK meselesine endekslersek ve barışı sadece buradan sağlayacağımızı zannedersek çok ciddi hata yaparız. Bir tarafın fay hatlarına beton sıkıp sağlamlaştırmaya çalışırken, diğer öbür tarafın fay hatlarında enerji birikimi yol açabiliriz" dedi.
Heyet, ardından toplantıya katılanların önerilerini ve dileklerini dinleyerek notlar aldı. Yaklaşık 2,5 saatlik toplantının ardından heyat Kırklareli'nden ayrıldı.
POLİS PROTESTOCULARA İZİN VERMEDİ
Kırklareli Emniyet Müdürlüğü tarafından toplantının yapılacağı Ticaret Borsası çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis ekipleri tarafından toplantının yapılacağı binana çıkan yollar araç trafiğine kapatıldı. CHP, Türkiye Gençlik Birliği, İş Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği'ne üye yaklaşık 60 kişilik grup, ellerindeki Türk bayrakları ile birlikte toplantının yapılacağı borsa binasına yürümek gitmek istedi. Ancak yolu kapatan polis, göstericilere izin vermedi. Akil heyeti protesto eden grup, ardından olaysız şekilde dağıldı.