Kırklareli'ndeki Fetö'nün Darbe Girişimi Davası
Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65.
Kırklareli'nde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı kışladan, zırhlı askeri araçlarla İstanbul'a gitmek üzere yola çıkan ve vatandaşlar tarafından otoban girişinde durdurulan 81 sanığın yargılandığı davada, 5 sanığın tahliye edilmesi istendi.
Kırklareli 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi Salonu'ndaki duruşmaya, eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan ve eski Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 38 tutuklu geniş güvenlik önlemleri altında getirildi.
Duruşmanın 11. gününde sanık avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Mustafa Öztürk mütalaasını verdi.
Öztürk, tutuklu sanıklardan Ramazan Öztürk, Mehmet Kudret Turna, Metin Boz, Ahmet Toklu ve Mehmet Taş'ın tutuklulukta geçirdikleri süre göz önünde bulundurularak adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmelerini talep etti.
Eski Tuğgeneral Cemalettin Doğan, Binbaşı Servet Arslan, Yarbay Latif Çiçek'in de aralarında bulunduğu 33 sanığın "tanık ve sanık ifadeleri, darbe girişimine ilişkin tespit tutanakları, WhatsApp mesajları, telefon görüşmeleri, kamera kayıtları" göz önüne alındığında suç işledikleri yönünde kuvvetli suç şüphesi oluştuğunu belirten Öztürk, bu sanıkların adli kontrol hükümlerinin uygulanması suretiyle serbest bırakılmaları durumunda kaçakları veya yargılamayı sonuçsuz bırakmak amacıyla saklanacakları yönünde şüphenin var olduğu, tutuklulukta geçirdikleri süreyle mahkum olacakları cezanın infazında hürriyeti kısıtlama yönünde bir ihlalin oluşmadığının anlaşıldığını vurguladı. Bu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep eden Öztürk, tüm sanıklar hakkında soruşturma aşamasında konulan mali tedbirlerin kaldırılmasını istedi.
Mahkeme Heyeti, duruşmaya öğle arası verdi.
İddianameden
İddianamede sanıkların, "TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye, bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçlarından ayrı ayrı 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.