Haberler

"Kırmızı Etten Korkmayın"

Güncelleme:
Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü'nün kırmızı et ve işlenmiş etlerin kanserojen olduğunu açıklaması üzerine Gıda Mühendisleri Odası'ndan açıklama geldi.

GMO İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, "Tek bir gıda kanser nedeni olarak gösterilemez" dedi.

Geçtiğimiz hafta içinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kendisine bağlı olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC)'nın incelemelerine dayanarak, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin tüketimi ile bağırsak kanseri gelişimi arasındaki bağlantıyı değerlendiren bir rapor yayınladı. Bu değerlendirmenin, yazılı ve görsel medyada yer alan haberlerde ve bazı bilim insanlarının kişisel yorumlarıyla kırmızı et ile işlenmiş et ürünlerinin kanser nedeni olduğu algısını oluşturduğunu belirten Reha Keskinoğlu, "İşlenmiş et, aralarında tütün, aflatoksin, arsenik, plütonyum ve alkol gibi maddelerin de bulunduğu listede yer bulmuş olsa da bu listede bulunan her şeyin eşit derecede zararlı ve kansorejen olduğu sonucu tamamen yanlıştır" şeklinde konuştu.

Bu sınıflamada yer alan güneş ışığı gibi her kanserojenden mutlak korunmanın da mümkün olmadığının altını çizen Keskinoğlu, "Nitrit, işlenmiş et ürünlerinde vazgeçilmez katkı maddelerindendir. Nitrit, belirli gıdalardaki spor oluşturan Clostridium Botulinum bakterilerinin gelişimini durdurmak için kullanılır. Clostridium Botulinum'un toksini Botulism hastalığına neden olur ve bu hastalık felç veya ölümle sonuçlanabilir" dedi. Önemli olanın kanser yapıcı maddelere maruz kalınan temas süresi ve miktar olduğunu vurgulayan Keskinoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Kırmızı et, insan vücudunun ihtiyacı olan ve besinlerden alınması zorunlu olan tüm amino asitleri içerir. Yani tam proteindir. Kırmızı etteki demirin vücut tarafından emilimi bitkilerde olan demirden daha kolaydır. Et, çinko açısından en zengin kaynak olup; ihtiyacın neredeyse %50 si sadece etten karşılanabilmektedir. Bilinen yararları göz önüne alındığında kırmızı etin günlük diyetten tamamen çıkarılmasını beklemek ve vejeteryan/vegan tarzı beslenmeyi öne çıkarmaya çalışmak bilimsellikten uzak olacaktır."

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, Dünya Kanser Araştırmaları Fonu (WCRF)'nun kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500 gramı (günlük 71 gram) aşmaması gerektiğini tavsiye ettiğini; TÜİK verilerine göre; ülkemizde kişi başı günlük kırmızı et tüketim miktarının 35 gr olduğunu söyledi. "Bununla birlikte güncel kanser istatistiklerimize göre 15 yaş üzeri bireylerin ülkemizde 1 yıl içerisinde Kolon Kanseri'ni geliştirme riski yüz binde 20'dir" diyen Keskinoğlu, sigarayı bırakmak, ideal kiloya ulaşmak ve aşırı alkol kullanımından kaçınmanın kanserle savaşmak için çok daha etkili yöntemler olduğunun altını çizdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Keskinoğlu İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title