Haberler

Kışanak Coğrafyamızı Güçlü Ekonomik Düzeye Çıkarmada Kararlıyız

Abone Ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, artık planlamayı, politikaları yerelden oluşturmanın zamanı geldiğini belirterek, Hep beraber el birliğiye halkımızı ve coğrafyamızı hak ettiği güçlü, ekonomik düzeye çıkarma konusunda kararlıyız dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, artık planlamayı, politikaları yerelden oluşturmanın zamanı geldiğini belirterek, Hep beraber el birliğiye halkımızı ve coğrafyamızı hak ettiği güçlü, ekonomik düzeye çıkarma konusunda kararlıyız dedi.

Demokratik Toplum Kongresi öncüğünde yapılacak olan Demokratik Ekonomi Konferansı tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Başkan Yardımcısı Fırat Anlı, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ile davetliler katıldı. 'Demokratik ve toplumsal bir ekonomiyi birlikte oluşturalım' sloganıyla yapılacak olan konferansın önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Kışanak, şöyle dedi Biz bugüne kadar herkes kendi bulunduğu alanda hem siyasal, hem kültürel, ekonomik çalışmaları yürüttü. Bu konularda çalışmalar, politikalar yapıldı. Fakat bütünlüklü bir yaklaşımla biz bir bütün olarak Kürdistan'da ekonomiyi güçlendirmek için hep beraber ne yapabiliriz, yeterince tartışamadık. Bu konferans böyle bir ihtiyaçtan ortaya çıktı. Hep beraber herkes bulunduğu çalışma alanında bir araya gelip birlikte tartışıp, birlikte yeni bir yaklaşım, yeni bir politik hak ortaya çıkarabilirsek, Kürdistan'ın ekonomisini ayağa kaldırmak ve güçlendirmek mümkün.

Yaklaşık 3 aydır sivil toplum örgütleri, sendikalar, iş çevreleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimler ve madencilik sektörleri gibi birçok kesimle görüştüklerini belirten Kışanak, güçlü bir tartışma süreci yaşayarak, bütün kesimlerin katılacağı bu konferansı yapma kararı aldıklarını söyledi. Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediyeleri olarak bir hazırlık komisyonu oluşturduklarını belirten Kışanak, konferans çalışmalarının Diyarbakır, Mardin, Van, Batman'da 5 atölye, 3 çalıştaydan oluştuğunu belirterek şöyle devam etti Bu atölyeler ve çalıştaylarda bir bütün olarak Kürdistan'daki ekonominin mevcut durumu ve gelişmesi için neler yapılabilir. Nasıl politikalar üretilebilir. Bunlar tartışılıp açığa çıkmış olacak. Hep beraber el birliğiye halkımızı ve coğrafyamızı hak ettiği güçlü, ekonomik düzeye çıkarma konusunda kararlıyız. Şuna inanıyoruz aslında bugün ekonomik olarak geri kalmışlığımız bir kader, kusur, doğal bir durum hiç değil. Ne kusurumuz, ne kabahatimiz, ne de bu durum kabullenilecek doğal bir durumdur. Şunu çok iyi biliyoruz ki Mezopotamya'nın en verimli toprakları üzerinde yaşıyoruz. Tarımın ilk yapıldığı, hayvanın ilk evcilleştirildiği, robotun ilk yapıldığı coğrafyada yaşıyoruz. Böylesine güçlü ve tarihsel arka planımız var. Bütün bunlara rağmen ekonomik olarak Türkiye'nin en geri kalmış bölgesi olarak tanımlanıyorsak demek ki bir yerde bir yanlış var. Bu konferansın amacı bu yanlışı düzeltmek. El birliğiyle güçlü bir kalkınma hamlesini geliştirecek politikaları, programları açığa çıkarmaktadır. Şimdiye kadar bölgesel kalkınma ve planlamaları merkezden yapıldı. Hayata geçmedikleri, toplumsal ihtiyaçlarımızı karşılamadıkları, istenen ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmedikleri ortadadır. En somut örneklerinden biri GAP projesidir. Üzerinden neredeyse 40 yıl geçti ama kalkınmayla ilgili hedeflerine ne yazık ki hala ulaşılamadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. O zaman artık yerelden tartışmayı yürütüp, planlamayı, politikaları yerelden oluşturmanın zamanı geldi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Demokratik Ekonomi Konferansı Diyarbakır Fırat Anlı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title