Kışanak: "Kaza Değil, Önceden Tasarlanmış Cinayettir"
Maden facialarına dikkat çekmek için açılan sergiyi dolaşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Türkiye'de iş cinayetlerinin rekor seviyede olduğunu söyledi.
Kışanak, TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından, kuruluşunun 60'ıncı yılı nedeniyle maden kazaları ve madencilerin iş koşullarını konu eden fotoğraf sergisini dolaştı. Kışanak'ı Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu'nda Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mustafa Doğu ve yönetim kurulu üyeleri ile Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ve Kültür ve Turizm Müdürü Cevahir Sadak Düzgün karşıladı.
Doğu, toplumda duyarlılık yaratmak için Diyarbakır'da açtıkları sergiyi daha sonra Türkiye'nin çeşitli illerine taşıyacaklarını söyledi. Kışanak da "Bu büyük acıyı yüreğimizde hissediyoruz" diyerek, "Açıkça bir cinayetle karşı karşıyayız" diye konuştu.
Dünyanın her yerinde yer altı zenginliklerinin ülkelerin refahı için önemli bir kaynak olduğunu anımsatan Kışanak, "Ancak bu ülkenin insanlarına daha kaliteli yaşam olarak döner. Ne yazık ki Türkiye'de bu madenlerimiz hükümetin politikaları ve özel sektörün kar hırsı bütün insani değerleri bir kenara bırakarak, bizim insanlarımız için ölüm tuzağına dönüştü." diye konuştu. Son olarak Ermenek'te yaşananların da bunun göstergesi olduğunu ifade eden Kışanak, şunları söyledi:
"Alarm zilleri uzun süredir çalıyor. Bu konudaki duyarsızlık ve kaygısızlık hepimizi ciddi oranda endişelendiriyor. Yarın başka yerde, başka kazaların olmayacağına dair hiçbir önleyici çaba yok. Bu nedenle bu tür etkinlikler toplumun daha fazla söz söylemeye, daha fazla tutum almaya sevk ediyor."
Ölüme Davetiye Çıkartıyor
"Bu bir kaza değil, taammüden, önceden tasarlanmış cinayettir" diyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maden ocakları bu kadar kötü koşullarda açıldığında ölüme davetiye çıkartıyor. Bu da tasarlanarak işlenen cinayet durumundadır." İş cinayetleri konusunda Türkiye'nin rekor kıran bir ülke olduğuna dikkat çeken Kışanak şöyle konuştu: "Mevsimlik işçiler, inşaat ve maden işçileri her an ölüm riskiyle karşı karşıya. Kürdistan' da da madencilik sektörü hızla ilerliyor ama gelişiyor diyemeyiz. Çünkü gelişme olabilmesi için tüm tedbirlerin alınarak, topluma bir refah olarak dönmesini sağlayacak yöntemlerle işletilmesi lazım. Oysa görüyoruz ki köylüyü toprağından ediyor, doğayı tahrip ediyor, bir ormanlık alanları yok ediyor, maden ocakları da bir parça ekmek karşılığında ölüm tuzağına dönüşüyor."
Kışanak, sergide açılan deftere şunları yazdı: "Soma'da Ermenek'te yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek üzere gerçekleşen bu sergi, yaşanan acıları Amed'e, yüreğimize taşıdı. Madenci kardeşlerimiz, emekçiler, toplumun ihtiyaçları, refah için canlarını ortaya koyan, feda eden bir konumda olmamalı. Kapitalizmin aşırı kar hırsıyla madenleri ölüm tuzağına çevirmelerine asla izin verilmemeli. Amed bu konuda en yüksek duyarlılığı göstermelidir. Yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, son olması gerektiğini ifade ediyorum"
Sergide gazeteci ve foto muhabirlerinden oluşan Duygu Ayber, Vedat Yalvaç, Oral Gerek, Arif Koşar, Yılmaz Kızılırmak, Alaaddin Kara, Uğur Şahin Umman, Erdoğan Alayumat ve Kenan Dikbıyık'ın 60 fotoğrafı sergileniyor. Sergi 22 Kasım'a kadar devam edecek.