Haberler

Kışın Eğitim, Yazın "Kırlangıç Yuvası"

Abone Ol

Kırlangıçların okul binasına yaptıkları yuvaların görüntüleri- Yuvalardaki yavru kırlangıçların görüntüleri- Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ile röportaj - Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Makbule Efe Anadolu Lisesinin çatısında 622 kırlangıç yuvası bulunuyor- Kırlangıç sesleriyle şenlenen okulda, kuşların camlar ve duvarlara bıraktığı dışkılar en büyük sorun olarak dikkati çekiyor ZAFER AKPINAR - Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde bir lise, ilkbahar aylarından eylüle kadar çatısındaki 622 yuvada 2 bin 500 civarındaki kırlangıca ev sahipliği yapıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ- Kırlangıçların okul binasına yaptıkları yuvaların görüntüleri- Yuvalardaki yavru kırlangıçların görüntüleri- Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ile röportaj - Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Makbule Efe Anadolu Lisesinin çatısında 622 kırlangıç yuvası bulunuyor- Kırlangıç sesleriyle şenlenen okulda, kuşların camlar ve duvarlara bıraktığı dışkılar en büyük sorun olarak dikkati çekiyor ZAFER AKPINAR - Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde bir lise, ilkbahar aylarından eylüle kadar çatısındaki 622 yuvada 2 bin 500 civarındaki kırlangıca ev sahipliği yapıyor.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 4 yıl önce eğitim öğretime başlanan ve 400'e yakın öğrencisi bulunan Makbule Ege Anadolu Lisesinin çatısında 3 senedir belli dönemlerde kırlangıçlar konaklıyor.İlkbahar aylarında gelerek lisenin çatısında yuva yapan kırlangıçlar, yazları yumurtadan çıkan yavrularının uçmasının ardından eylülün ilk haftalarında göç ediyor.Çatıda yapılan sayıma göre, bu sene 622 kırlangıç yuvası bulunuyor. Yan yana, üst üste kurulan yuvaların her birinde en az iki yavru uçmayı bekliyor. Ebeveynler de eklendiğinde lisede, öğrenci sayısının 6 katı olmak üzere 2 bin 500 dolayında kırlangıcın bulunduğu görülüyor.Kırlangıç sesleriyle şenlenen okulda en büyük sorunun, kuşların cam ve duvarlardaki dışkıları olduğu dikkati çekiyor. Sık aralıklarla temizlense de yüzlerce kuş, kısa sürede pencereleri, duvarları ve okul girişini kirletiyor. Sabahları temizlense de aynı görüntü hemen öğlen saatlerinde yeniden oluşuyor.- "Sanki okulda kırlangıçlar okuyor"Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, ilçelerinin doğal yapısıyla birçok türde kuşa ev sahipliğini yaptığını, özellikle de leyleklerle tanındığını söyledi.Son günlerde yaptıkları faaliyetler ve doğaya gösterdikleri saygılarının, insanların ilçeye ilgisini artırdığını anlatan Yavaş, şöyle konuştu: "İlçe genelinde leylek yuvalarımız var, onları koruyoruz. Bir süre önce bin kınalı kekliği doğaya saldık. Bir lisemiz, kırlangıçlara ev sahipliği yapıyor. Okulda 600'ün üzerinde kırlangıç yuvası bulunuyor. Bu kuşlar okulla özdeşleşmiş. Sanki okulda öğrenciler değil de kırlangıçlar okuyor. Organik alan görünümünü veriyor. Kimyasal gübrenin, zirai ilacın fazla kullanılmadığı bir ilçemiz var. Bu yuvalar da bunun kanıtı."- Orta Afrika'ya doğru kanat çırpacaklarEge Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı ise kırlangıçların nisan ayında leyleklerle göç ederek Türkiye'ye geldiği bilgisini verdi.Türkiye'nin, bu kuş türlerinin önemli üreme alanlarına ev sahipliği yaptığını aktaran Sıkı, "Gelince hemen yuvalarını kuran bu kuşların yavruları, haziranda yumurtadan çıkar. Temmuz sonlarında yavrularını uçurmaya başlarlar. Ağustos sonunda ve eylülün ilk haftalarında leyleklerle Orta Afrika'ya göç ederler. Sındırgı'daki lise, dünyada eşine az rastlanan bir duruma tanıklık ediyor. Her yıl binlerce kuşa yaşam alanı oluyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Ekrem Yavaş Balıkesir Sındırgı Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title