'Kitabı Hayatımız Yeniden Geçirmek İstiyoruz'
Ada Bilim Koleji, 18 Mayıs Cumartesi günü tüm Sakaryalılar'ı bu anlamlı buluşmaya davet etti.
Topluma kitap okuma alışkanlığını kazandırmak amacıyla 'Kitabını Al Caddeye Gel' sloganıyla bir etkinlik düzenleyen Ada Bilim Koleji, 18 Mayıs Cumartesi günü tüm Sakaryalılar'ı bu anlamlı buluşmaya davet etti.
Kitap okumanın özendirilmesi ve kitabın her ortamda okunabileceğini ifade etmek amacıyla, Çark Caddesi Şerefiye Camii önündeki alanda saat 12.00 – 15.00 saatleri arasında en az 1000 kişik bir katılımla kitap okuma etkinliği düzenlenecek.
Bu sabah okul binasında kahvaltılı bir basın toplantısı düzenleyen Ada Bilim Koleji, kitap okuma etkinliği konusunda bilgi vererek, tüm Sakaryalılar'a bu etkinliğe katılım çağrısında bulundu. Toplantıya Ada Bilim Koleji Genel Müdürü Ahmet Özen, Müdür Yardımcıları ve etkinlik komitesi katıldı.
Kitap okumaya engel yok!
Ada Bilim Koleji Müdürü toplantıda yaptığı konuşma öncesi basın mensuplarının ve tüm Sakaryalılar'ın Regaip Kandili'ni kutladı. Genel Müdür Ahmet Özen, düzenlelen bu etkinlikle tüm ülke ve dünyaya mesaj vermek istediklerini belirterek, kitabın her koşulda okunabilecek olduğunu vurguladı. Özen şu açıklamada bulundu:
"Öğrencilerimizin okuma alışkanlığı ve sevgisi, okulumuzun temel okuryazarlık ve işlevsel okuryazarlık serüveninden sonraki sürecimiz ile alakalı söyleyeceğimiz çok şey var. Söyleyecek çok şeyimizin olması demek yapmak istediklerimizin çok olması manasına da geliyor. Ama şunu da belirtmeliyiz ki; daha yolun başındayız ve eğitim de çok uzun soluklu ve sabır isteyen bir süreç. Bu süreci işletirken de yolumuza fırtınalardan dolayı düşen ağaçları, yolumuzdan çekmek için bazen vakit harcamak zorunda kalıyoruz.
İlimiz ve ülkemiz bizden başarı bekliyor
Aslında bize göre başarı bir sonuç değil tercihtir. Biz bu eğitim ve öğretim yılı itibari ile başarıyı tercih ediyoruz. Başarılı olmak zorundayız. Çünkü şehrimiz Sakarya ve ülkemiz Türkiye bizden başarı bekliyor. Başarıyı tercihimiz sebebi ile de yapmamız gerekenleri biliyor ve vakti zamanı gelince de hemen uygulamak istiyoruz. Uygulamak zorunda olduğumuz ilk şey de okuma alışkanlığı ve sevgisini kazandırma adına her sınıfımıza ait olan okuma grupları projesi idi.
Öncelikle okuma alışkanlığını kazandırmak için okulumuza kitap satışı yapan bir yer açmalıydık. Her okulun yiyecek satan bir kantini varsa, eğitim ve öğretim yapan aynı okulların da kitap satan bir yeri olmalıydı. Bunun için göreve gelir gelmez önce okulumuza %40 indirime varan tenzilat ile öğrencilerimize ve öğretmenlerimize kitap satışı alınabilecek bir Kitap Büfe açmayı uygun gördük ve açtık.
Okuma alışkanlığının ölçüsü nedir? İyi okuyucu kimdir? Çok okumakla az okumak arasındaki fark nedir? Bu sorular; somut, bilimsel karşılıkları olabilecek sorular değildir. Esas olan, kişinin kendi varlık potansiyelini gerçekleştirecek ölçüde okumasıdır ki, bu da insandan insana değişir.
Okuma alışkanlığı düzeyini belirlemede dünyada en yaygın kabul gören ölçüt Amerikan Kütüphane Derneği'nin önerdiği ölçüttür. Bir fikir vermesi bakımından bu bilgiyi paylaşmak istiyoruz:
Çok okuyan okuyucu 1 yılda 21 ve daha fazla kitap okuyan kişi
Orta düzeyde okuyan okuyucu 1 yılda 6-20 kitap okuyan kişi
Az okuyan okuyucu 1 yılda 1-5 kitap okuyan kişi
Okuyucu olmayan Hiç kitap okumayan kişidir.
Bunun ardından hemen bir sene boyunca 40 kitap okuyacak olan okuma gruplarımızı kurduk ve grupların sorumlusu olan öğretmenlerimizi atadık. Bu öğrencilerimizin okuyacakları kitapları da bir heyet halinde tartışarak akademisyenlerden de destek alarak belirlemiştik. Okuma Gruplarımızı kurarak 15 Ekim 2012 tarihinde de çalışmalarına ilk kitaplarını almaya ve okumaya başlayarak başlangıcımızı yapmış olduk. Allaha şükür ki şu an 30. haftadayız.
Her grubumuz gerçekten dirayet göstererek, istekli bir şekilde kitaplarını aldılar ve okudular. Okudukları kitapları da her hafta sorumlu hocaları ile bir araya gelerek, sosyal etkinlik yaparak kitaplarını kritik ederek değerlendirmelerde bulundular. Bu gün gelinen noktada bahtiyarız. Çünkü okulumuz öğrencileri kitaplarını okuyorlar ve okuduklarından iyi, güzel, doğru yönde etkileniyorlar ve çevrelerini de etkiliyorlar.
Okuma gruplarımızla kitap fuarlarını, kütüphaneleri ziyaret ettik. Yazarları ziyaret ederek, okulumuza yazarları getirerek, imza günlerine katılarak öğrencilerimizi kitaplarını okudukları yazarlar ile bir araya getirmeye, kitap sevgisini arttırmaya gayret ettik.
Ödül de var
Okuma gruplarımız kitap okuma etkinliklerini ve kritik toplantılarını yaparken, bizler okul olarak bu işin sonucunda öğrencilerimizi yarış içine soktuk. Çünkü hayırlı bir iş için yarışmalıydık. Yarışmanın Lise birincisine; Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Malatya ve Elazığ illerini kaplayan 5 günlük Gap Gezisi, Ortaokul birincimize İstanbul gezisi ve İlkokul birincimize de yine İstanbul gezisini ödül olarak belirledik.
Yine okuma sevgisini arttırmak ve alışkanlık kazandırmak adına 'Kitabını al, Caddeye Gel' sloganı ile Cadde Kitap Okuyor programımızı planladık. Ve nasip olursa 18 Mayıs 2013 Cumartesi Günü Çark Caddesi Şerefiye Camii önünde 12:00'de bu çalışmamızı da gerçekleştirmiş olacağız. Ve sizlerin aracılığıyla tüm Sakaryalı hemşerilerimize ve dostlarımıza sesleniyoruz. Bu hafta Cumartesi günü kitabını alan caddeye gelsin. Karınca kararınca Dinimizin ilk emri olan 'Oku' emrine atıfta bulunmak, okuma sevgisini şehrimize duyurmak adına yapacağımız bu çalışmaya katkıda ve destekte bulunsun"
Toplantı sonrası Ada Bilim Koleji basın mensuplarına 'Sizinle İletişebilir miyiz' adlı kitabı hediye ederek, katılımları için teşekkür etti.