Kitap Fuarında Adalet Talebi
Tüyap 17'nci İzmir Kitap Fuarı kapılarını 'Adalet' istemiyle açtı.
Tüyap 17'nci İzmir Kitap Fuarı kapılarını 'Adalet' istemiyle açtı. CHP milletvekilerinin tutuklu gazeteci yazar Mustafa Balbay'ın kitaplarını hazırlanan sembolik cezaevi parmaklıkları arkasından okurlara imzalattığı fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Geçliğimizde bir Adalet Spor Kulubü vardı. "Adalet kümeye' denirdi. Adalet küme düşmüştü" dedi.
İzmir Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar Alanı'nda 17'nci kez kapılarını kitapseverlere açtı. Toplam 350 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun yeraldığı fuar 14-22 Nisan tarihleri arasında açık kalacak. İzmirli gazeteci yazar Yaşar Aksoy, İzmir ve Ege kültür tarihne yaptığı katkılardan dolayı fuarın onur konuğu oldu. İlk günden özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği kitap fuarında 120 etkinlik gerçekleşecek.
TÜYAP 17'nci İzmir Kitap Fuarı'nın açılış törenine CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu, CHP Denizli milletvekili İlhan Cihaner, eski Kültür Bakanları'ndan Ercan Karakaş, Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan katıldı.
"CEZAEVİNDE KİTABIMIZ OLDU"
Başkan Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasına hem Büyükşehir Belediyesi davasında sadece 2 kişinin tahliyesi kararı çıkması hem de Mustafa Balbay gibi gazeteci-yazarların cezaevinde olması yansıdı. Kitap okumanın bilinç ve inancı güçlendirdiğini belirten Kocaoğlu, şöyle dedi:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 1 yıldır başımıza gelenlerden sonra cezaevinde bir kitabımız çıktı. İzenerji Genel Müdürü Ali Sabuktay ve Zafer Yörük'ün hazırladığı İlhan Tekeli ile İzmir konuşmalarını içeren 'Çocukla büyüyen şehir' adlı kitap fuardaki standımızda yerini aldı. Fuara böyle katıldık. Diğer standlarda da başta Balbay olmak üzere, pek çok tutuklu gazetecinin kitapları var. Türkiye'de şu anda birbiriyle ilişki kuramayan birbirinin söylediğini anlamayan, anlamak istemeyen, ötekileşterin, empati yapmayan bir durum çığ gibi büyüyor. Bunun sonu nereye gider? Buradan ülke ve ülke insanları ne zarar görür? Bu ortamı yaratanların ve tetikleyenler başta olmak üzere tüm vatandaşların şapkasını önüne koyup mutlaka iyi düşünmesi gerekir. Vatandaş derken başka ülke ajanlarını ayırıyorum."
Kocaoğlu konuşmasının son bölümünde gençliğinde İstanbul'da bir Adalet Spor Kulübü olduğunu hatırlatarak, "Adalet kümeye' diye bir laf vardı. Küme düşmüştü" dedi.
TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu fuara geçmişte büyük destek veren İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı İsmail Sivri'nin anısına alkışlattı. TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, kitap fuarlarına çok önem verdiğini söyledi. Hızlan, "Arayıp da bulumadığınız kitapları bu fuarlarda bulabilirsiniz. Bahar aylarında olması da ayrı bir özellik katıyor. Tatilde okuyacağınız kitapları seçebilirsiniz. Edebiyat sanatının yeşermesi için birinci şart özgürlüktür. Çünkü insan yazdığının nereye gideceğini bilmezse nasıl yazsın? Aziz Nesin'in dediği gibi 'En korkunç sansür bilinçaltındaki sansürdür.' Bu sansürün kaldırılması için yazma, yaratmanın sınırlandırılmaması gerekir. Balbay, Ragıp Zarakoğlu ve tüm yazarlar özgür ortamda yazabilmelidirler" dedi.
Doğan Hızlan, Kocaoğlu ve Kavukçuoğlu Yaşar Aksoy'a plaket verdi. Onur konuğu Yaşar Aksoy, her zaman ev sahibi olduğu fuarda bu yıl konuk olduğunu söyledi. İnsanlıkla ilgili dünyadaki kitaplar arasında mutlaka ilk 5'te yeralacak kitapların ilkinin Homeros'un İlyada'sı olduğuğunu belirten Aksoy, "Homeros'un kenti İzmir'de milyonlarca insanı kitapla buluşturan TÜYAP'a teşekkür ederim. Ekrem Akurgal, Salah Birsel, Necati Cumali, Atilla İlhan'a şükranlarımı sunuyorum. Onlar olmasa ben olmazdım. Son kale kitaptır. Kitaba sığınmaktan başka çaremiz yok" dedi.
Aksoy, Mustafa Balbay'ın kendisine TÜYAP onur konuğu olmasından dolayı gönderdiği mektubu okudu. Hızlan, Kocaoğlu ve Kavukçuoğlu onur konuğu plaketini Yaşar Aksoy'a verdi. Törende İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula da yaptıkları konuşmalarda kitabın insan gelişimi ve yaşamındaki önemine dikkat çektiler. Fuar açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra açıldı.
İzmir Kitap Fuarı'nın en dikkat çekici etkinliklerinde biri İzmir Gazeticiler Cemiyeti'nin Balbay'a özgürlük girişimi etkinliği oldu. Bu kapsamda bir stant parmaklıklarla cezaevi hücresine dönüştürüldü. CHP milletvekilleri, gazeteciler ve sivil toplum örgütleri başkanları sırayla buraya girip Balbay'ın kitaplarını okurlarına imzaladı. İlk gün CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger, Denizli milletvekili İlhan Cihaner ve Kültür eski bakanlarından Ercan Karakaş Balbay'ın kitaplarını imzaladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk kitap imzalatanlardan biri oldu.
Kocaoğlu burada yaptığı açıklamada, "İzmir, Türkiye ve tüm insanlar için özgürlük, adalet istiyoruz. Haksız yere, çifte standart uygulanarak tutuklu bulunan bir tek kişi kalmayana kadar adalet isteğimiz devam edecek. Buradan Balbay ve tüm haksız yere yatanlar için adalet isitiyorum, özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum" dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise "99 gazeteci tutuklu. Hiçbiri ceza almadı. Özgürlük istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi davasını da takip ettik. Burada da tutuklular var. Hukuk ve adalet içasından gelecekte tartışmalara neden olacak, skandala dönüşecek durumlar yaşamak istenmiyorsa dikkatle davranılmalıdır. İfade özgürlüğü herkes için olmalıdır. Cemiyet olarak burada bir canlandırma yaptık. Ama, arkadaşlarımız soğuk hücrelerde. Bu tablo Türkiye'ye yakışmıyor. Yeter artık" dedi.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Yayınları standında ise Aziz Kocaoğlu, Cezaevi'nde tutuklu olan Ali Sabuktay tarafından hapisteyken tamamlanan 'Çocukla Büyüyen Şehir' adlı kitabı dağıttı. Kocaoğlu, açılışta imza günü olan yazarlarla da görüştü. - İzmir