Haberler

Kıyı Kenar Çizgisi Düzenlemesine Tepki

Abone Ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sahil şeridini imara açma hazırlığı kapsamında 50 metrelik kıyı çizgisinin 10 metreye indirilmesi ile ilgili düzenleme yapacağı haberine farklı bir tepki geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sahil şeridini imara açma hazırlığı kapsamında 50 metrelik kıyı çizgisinin 10 metreye indirilmesi ile ilgili düzenleme yapacağı haberine farklı bir tepki geldi. Marmaris'in Bozburun Beldesi'nin Belediye eski Başkanı Ak Partili Salih Taşkın, imarı olmayan sahil kesimlerindeki talanın önlenmesi amacıyla yeni yasa yerine eskisine 'Yerleşik alanlarda kıyı yasası uygulanmasın' ibaresinin konulmasıyla sorunun çözüleceğini savundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denize kıyısı bulunan İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Samsun, Zonguldak, Çanakkale, Muğla ve Mersin gibi 22 kentin 16'sında kıyı kenar çizgisi tespit çalışmalarını tamamladı. Bakanlık, ölçümleri tamamlanan alanlarda bilgileri envantere kaydederek veri tabanını oluşturdu. Proje kapsamında ülke genelindeki deniz ve kıyı alanlarını kapsayan ortofoto haritalar temin edildi. Böylece projenin tamamlanmasıyla kıyılardan kazanılacak arazinin satışının da önü açılmış olacak. Mevcut Kıyı Kanunu'nda "Sahilde inşa edilecek yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir" hükmü bulunuyor. Bakanlığın hazırladığı iddia edilen taslaktaysa bu hükmün, "Sahil şeridindeki yapılar kıyı kenar çizgisinden kara yönünde en fazla 10 metrelik mesafede genel olarak deniz seviyesine göre 5 metre yükselen yerlerde veya dar kıyılarda kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir" şeklinde değiştirileceği belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın şimdilik ön çalışma yapıldığı ve ilgili kurumlardan görüş aldıklarını açıklamasına rağmen halktan da öneriler gelmeye başladı.

Muğla'nın Datça- Bozburun yarımadasında imarı olmayan yerleşim merkezlerini yakından ilgilendiren 10 metre haberi bölgede kısmen bir sevinç yarattı. Marmaris'e 55 kilometre uzaklıktaki Bozburun Beldesi'nin Belediye eski Başkanı Salih Taşkın, yapılacak yeni düzenlemeyle kıyı kesimlerinde talan olacağı yolundaki endişelere değindi. Taşkın, bunu gidermenin en iyi yolunun yeni yasa çıkarmak yerine mevcut yasaya 'yerleşik alanlarda kıyı yasası uygulanmasın' ibaresinin eklenmesi olduğunu savundu.

Taşkın, kıyı kenar çizgisinin 10 metreye indirilmesinin Bozburun'a bir fayda sağlamayacağını da belirti. Salih Taşkın, "Bozburun'da kıyı kenar yok. Evler deniz sıfırdı. Daha sonra bir çok yer doldurularak yol yapıldı. Bozburun'u 10 metre memnun etmez. Şimdi bir de kıyı kenarın tespitini yeniden yaptırmak için uğraşacağız. Biz öyle demiyoruz. Bozburun insanlarını, daha doğrusu Datça ve Bozburun yarımadasındaki insanları eğer mutlu etmek istiyorlarsa kıyı kenar yasasına hiç dokunmadan 'yerleşik alan' deyimini getirirlerse iş biter. Yani kanuna bir bent ekleyip diyecekler ki 'Yerleşik alanlarda kıyı yasası uygulanmaz'. Böyle bir tasarı hazırlarlarsa bu bölge kurtulur. Ayrıca üzerinde hiç yapılaşma olmayan bakir alanların da böylece imara açılması da önlenmiş olur" dedi.

YASA ÇIKACAĞINI DUYAN İNŞAAT YAPACAK

Bozburun Belediye Başkanı CHP'li Cemil Şener de beldede şimdiye kadar tek ruhsatlı yapının bir otel olduğunu, cami, karakol, okul ve belediye binasının bile kaçak durumda olduğunu hatırlattı. Şener, "Bakanlığın kıyı kenar çizgisinin 10 metre kadar ineceği haberi halkımızda az da olsa mutluluk ve sevinç yarattı. Halkımız gerçekten burada yapılaşma açısından çok sıkıntılı durumda. Bölgemiz hem doğal koruma altında hem de Özel Çevre Koruma Bölgesi. Böyle bir pozisyonda insanlarımızın burada 100 metre içinde herhangi bir yapılaşmaya gitmeleri söz konusu değildi. Günlerimiz sıkıntılı bir şekilde geçiyordu. Umarım ki bu şekilde çıkacak kanun hem bölge halkını ve hem de bizleri rahatlatır. Bu haberin ortaya çıkmasından sonra yeni yapı konusunda bir eğilim var. Çünkü burada ruhsatlandırma olacağını düşünenler bir an önce yeni yerler yaparak ruhsat alabilmeyi düşünüyorlar. Beldemizde ruhsatsız olarak 557 kaçak yapımız görünüyor" diye konuştu.

SELİMİYE DE KURTULUR

Bölgenin en turistik yeri olan Selimiye Köyü Muhtarı Osman Coşkun da köyün deniz kenarında kurulu olduğunu belirtti. Coşkun, "Maalesef imar planımızın gelmemesinden dolayı yıllardır bu köyümüzde yapılan binaların çoğu ruhsat almakta sıkıntıya girmiş. Geriye baktığımızda dağ, önümüz deniz. Köylü hemşehrilerim hep bunun sıkıntısını yaşadılar ve hala yaşıyoruz. Bu nedenle çıkacak yeni yasanın burası için fevkalade olumlu olacağını düşünüyorum. İnşallah çok binalarımız da yasanın gereği olarak ruhsatlandırma imkanına kavuşacak. Dolayısıyla köylülerimizin, sıkıntı içinde olan o dostlarımız da rahat bir nefes alabilecekler" dedi. - Muğla / Marmaris

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Salih Taşkın Marmaris Bozburun Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title