Kızılay'dan İşaret Dili Tercümanlığı Kursu
Türk Kızılayı işitme engellilerin afetlerde ve sosyal yaşamda karşılaştığı iletişim sorununun çözümü için uzaktan eğitimle işaret dili tercümanları yetiştirecek.
Türk Kızılayı işitme engellilerin afetlerde ve sosyal yaşamda karşılaştığı iletişim sorununun çözümü için uzaktan eğitimle işaret dili tercümanları yetiştirecek. Bu kapsamda Kızılay ile İşitme Engelliler Federasyonu arasında işaret dili tercümanlığı kursları açılmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.
Kızılay'ın ev sahipliğinde düzenlenen imza törenine Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Muammer Ay, Türk Kızılayı İkinci Genel Başkan Yardımcısı Nihat Adıgüzel, Genel Sekreter Yardımcısı Hamza Aydoğdu, Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Çetin, Genel Müdür Ömer Taşlı, İşitme Engelliler Federasyonu Yönetimi ve davetliler katıldı.
Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Muammer Ay'ın imzaladığı işbirliği kapsamında, video konferans yöntemi kullanılarak uzaktan eğitimle işaret dili tercümanlığı kursları açılacak. Bu kurslara katılan kursiyerlerin sertifikalandırılması ve işaret dili tercümanlarının sayısının attırılması planlanıyor. Bu sayede, işitme engellilerle afet sonrasında etkin iletişim kurulabilecek ve mağduriyetlerinin önüne geçilecek.
AKAR: TOPLUMUN DİNAMİKLERİNİ HAREKETE GEÇİRECEĞİZ
Kızılay'ın, afetlerde toplumun bütün kesimlerini hayata bağlama, onlara hizmet götürme sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar, bunun içinde işitme engellilerin de yer aldığını vurguladı. Kızılay'ın bu nedenle işaret dili tercümanlığı kursu açma görevini üstlendiğini belirten Akar, "Toplumun bütün kesimlerini kucaklamak, toplumun dinamiklerini harekete geçirmek istiyoruz. Kurumun daha çağdaş ve modern hale gelmesi için gayret sarf ediyoruz" dedi. Akar ayrıca, 120 saat planlanan ve video konferans yöntemiyle verilecek kurslara, sadece Kızılay personelinin değil gönüllülerin de katılabileceğini söyledi.
AFETLERDE VE SOSYAL YAŞAMDA YARDIMI OLACAK
Konuşmasının başında salondakilere işaret diliyle 'Hoşgeldiniz' diyen İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Muammer Ay ise "Tören salonunda işaret dili tercümanı bulunmasaydı mesajım konuklar tarafından anlaşılmayacaktı. Türkiye'de 3 milyon dolayında işitme engelli bulunuyor. Benim de sol kulağım hiç duymuyor, sağ kulağım ise ancak cihazla duyabiliyor. İşitme engellilerin karşılaştığı sorunları çok yakından biliyorum. Özellikle afetlerde büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Van depreminde işitme engelli afetzedeler için çok sayıda telefon aldım. Bu tür kurslar sadece afetlerde değil, sosyal yaşamda da çok yardımcı olacak" diye konuştu.
İşitme engellilerin toplumda diğer engelliler gibi hemen fark edilmediğini belirten Ay, bu kurslardan sertifika alanların, çalıştıkları kurumlarda fark edilmeleri için rozet benzeri işaretler taşımalarının planlandığını söyledi.
Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar toplantı sonunda davetlilere, konuşmaları işaret diline çeviren tercümandan öğrendiği, 'Sizi seviyorum' anlamına gelen hareketi yaptı.
(MV/CK) - Ankara