Haberler

KKTC'de Rahatsızlık Verdiği Gerekçesiyle Sabah Ezanları Yasaklandı

Güncelleme:
Abone Ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "rahatsızlık verdiği" gerekçesiyle, sabah ezanlarının hoparlörden okunması, 3 camide mahkeme kararıyla yasaklandı.

Kıbrıs'ın Lefke kasabasında, Feza Güzeloğlu isimli avukat, hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme verdiği ara kararla, Lefke'de bulunan Şeyh Nazım Camisi (Orta Cami), Pir Paşa Camisi ve Aşağı Cami'de sabah ezanlarının ve Arapça duaların hoparlörle okunmasını yasakladı.

Davacı Feza Güzeloğlu söz konusu camilerde okunan ezan ve Arapça dualarda ses yükseltici cihaz kullanılmaması için Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne dava açtığını belirterek, "Mahkeme, dava sonuçlanana kadar, bu 3 camide sabah ezanı ve Arapça duaların hoparlörden veya ses yükseltici cihazlardan okunmaması ve yayınlanmaması için karar aldı" şeklinde konuştu.

"MAHKEME KARARI DİYANET'LE İLGİLİ DEĞİL"

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Mahkemede alınan kararın muhatabının Din İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Başkanı değil, Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"KKTC'DE EZANIN SUSTURULMASI ASLA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

KKTC ve Türkiye basını ile sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs'ta "ezanın yasaklandığı", "ezanların susturulduğu" şeklinde ortaya çıkan algının doğru olmadığını dile getiren Talip Atalay, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrısımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır. Kıbrıs Türkü varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir. Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar, bu konuda olduğu gibi, KKTC halkına teşmil edilemez. KKTC'de ezanın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Talip Atalay Güzelyurt Kıbrıs Dünya Lefke Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (372)

osman:

Rahatsız olanın kelesini almak lazim ,birdaha rahatsız kalmaz :)

Yanıtla101K
boz kurt:

Dogru soledin kafalarini almak lazim.benim askerim bosami.kan doktu orda??????

087
osman:

Rahatsız olanın kelesini alınınca birdaha rahatsız kalmas

Yanıtla141K
insan en vahsi yaratik:

senin gibiler, bazi seyleri saygi duyurtamadigi, ornek olarak davranis sergileyemedigi icin, yolunuzda gitmeye katilan azalinca, yolunuza cikanlarin aninda anca kafasini kesersiniz. kimse muslumanliktan cekinmiyor, kimse muslumanliktan nefret etmiyor, . , , , sizin gibilerden nefret ediyor, ve sizin gibilerin kendi ulkelerinde cogalmasindan korkuyor. . . . her yerde kaos cikariyorsunuz. sizler musluman degilsiniz, sizler radikalsininz teroristsiniz. .

1510
gürcan:

kıbrıstan sizene be ayrı bi devlet o kolonların sesini sonuna kadar açarlarsa olması gereken bu

Yanıtla32612
Deli Dumrul:

Size suyu ve askeri vermesek Rumlara 1 bardak suya dmlrsnz ve İsrail anında çöker adaya. Sayenizde yaşayın birde size ne deyin öylemi? Allah sizlere doğru yolu göstersin kıbrıs Türkleri.

00
Muhammed ali:

Sizi Azerbaycan türklerine ve Kürt kardeşlerimize kurban edeyim. Onların dine bakışi dahi sizlere 1000 çeker.

00
ALİ:

TÜRKÇE OKUNSUN O ZAMAN

Yanıtla29024
tukuruk bitti:

O kepce kullaklariniz kesilir insallah. Avrupanin gavurlarini gectiniz bee

Yanıtla6249
musti:

Lan yavru vatan yavrucuk, son zamanlar da her yerin ayrı oynuyor. Biz kanımızla aldık orayı öyle 3-5 çapulcuya bırakacak değiliz. Gerekirse orasını sizden de alırız, kaşınmadan durun. O ezanı yasaklayan papazı da derhal görevden alın. . .

Yanıtla3246
Tüm 372 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title