KKTC Eski Cumhurbaşkanı Talat: Kıbrıs Türklerinin Geleceği Belirsiz
Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kıbrıs Sorunu' konulu konferansa katıldı.
Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen ' Kıbrıs Sorunu' konulu konferansa katıldı. Konferansta konuşan Talat, Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda tecrit edilmeye devam edildiğini belirterek, ileride ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi.
Çorum'da bir dizi ziyaretlerde bulunan KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dün akşam Devlet Tiyatro Salonu'nda Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen ' Kıbrıs Sorunu' konulu konferansa katıldı. Konuşmasında, Kıbrıs Türklerinin geleceğinin belirsiz olduğunu, uluslararası alanda tecrit edilmeye devam edildiğini belirten Talat, ileride ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini söyledi. Talat, "İnsanlar yatırım yapmaktan, ekonomik alanda çaba ortaya koymaktan uzak duruyor. KKTC izolasyon altında, üretilen ürünler satılamıyor. Bu nedenle de üretim yapılamıyor. Tüm bunlar yaşanırken Kıbrıs Rum kesiminin ekonomisi çöktü. Kurulan saadet zinciri koptu. Yunanistan ekonomisi çökünce, Kıbrıs Rum ekonomisi de çöktü. Bu beklenmedik bir gelişmeydi. Avrupa'nın genel krizinin bir kısım etkisi olmuştur. Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece ne Rum ekonomisi düzelir ne de doğalgaz Avrupa'ya sevk edilir. İkisi de çözümü zorunlu kılıyor. Çözüm olmazsa Avrupa'ya gidecek olan doğalgaz Türkiye üzerinden sıvılaştırılarak gidecek ki bu çok pahalı ve masraflı. Belki de üretime değmeyecek kadar pahalı. Kıbrıs Rum kesimi bu sorun çözülmeden yeni yatırımcı çekemez ve gelişemez" dedi.
Rum kesiminin o eski mağrur duruşunun şekil değiştirdiğini, Kıbrıslı Rumların çözümden yana döndüğünü söyleyen KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Kıbrıslı Rumlar artık bu sorunu çözmek için çaba istiyor. Demek ki varılacak olacak anlaşmanın Kıbrıs Rum halkı tarafından da kabul edilmesi ihtimali yüksek. Bunu çok önemsiyorum. Yeni bir durumdur. Bu iki yeni dinamik Kıbrıs'ın kaderini değiştirebilir. Bunun için KKTC öncü güç. Motor gücüdür. Türkiye'nin desteği olmazsa KKTC bu motor gücünün gereğini yerine getiremez. KKTC'nin motor gücü olmasının altını yeniden çiziyorum, çünkü tarif, tanım, eşyanın tabiatı gereği Kıbrıslı Türkler çözüme ihtiyaç duyuyor. O zaman çözümü ihtiyaç duyan sağlayacak" diye konuştu.
Talat, "AB'ye girmemiş Rum tarafı engel çıkaramayacaktı ve tersi olursa, çözüm olursa Kıbrıslı Türklerin de olduğu Kıbrıs Annan Planı'na göre Türkiye tam destek olacaktı. Zamanında harekete geçmediğimiz için maalesef o fırsatı kaçırdık. Bugün de bu yeni dinamikleri doğru değerlendirmeliyiz. Bakarsınız bir müddet sonra Rum ekonomisi düzelmeye başlar. Başka teknolojiler geliştirilerek Avrupa'ya gaz sevkiyatı yapılabilir. Bölgeye yatırımlar yapılır, sıvılaştırma tesisleri gelişir. Doğalgaz, Lübnan, Suriye üzerinden gidebilir. Ortadoğu'da şartlar değişebilir. Şimdi bu dinamikleri kullanmamız lazım. Geç kalmamamız lazım. Zamanında hareket etmemiz lazım. Yarın geç olabilir" dedi. - Çorum