Haberler

KMÜ'de Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı

Abone Ol

TÜBİTAK, ulusal ve uluslararası akademik araştırma destek programlarının tanıtımı için KMÜ öğrencileriyle bir araya geldi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda 5 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı Programına Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversitenin akademik, idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Kemal Esengün, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine önem vermeyen ülkelerin uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi sağlayamayacağını belirterek "Araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrılan fonlar ABD'de % 2,5 düzeyinde iken ülkemizde ancak % 1'e yaklaşıyor. Son yıllarda bir artış söz konusu olsa da henüz yeterli düzeye ulaşmamıştır" dedi. Prof. Dr. Esengün ülkemizde üniversitelerin sayısının artmış olduğuna dikkat çekerek, "Şimdi bunun sürdürülebilirliğini tartışmamız lazım. Temel sıkıntımız yapılan çalışmaların finansal yönden desteklenmesi. Özellikle yeni kurulan üniversiteler bu konuda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bir dileğim var, o da bu toplantıyı düzenleyenlerin yeni kurulan üniversitelere pozitif ayrımcılık göstermesidir" dedi.

TÜBİTAK adına açılış konuşmasında Doç. Dr. Cengiz Arıcı "Biz TÜBİTAK olarak 81 ili dolaşarak hem programlarımızı anlatmak hem de Türkiye'deki akademisyenlerle bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak istedik. Bu sunumlarımızda araştırma ve destek programlarımızı anlatarak sizlerin fikirlerinizi almak istiyoruz" dedi.

Doç. Dr. M. Cengiz Arıcı "Ulusal Araştırma Destek Programları Tanıtımı" ve "Başarılı Proje Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar" konulu iki sunum yaptı. Doç. Dr. Cengiz Arıcı ARDEP (Araştırma Destek Programları Başkanlığı) olarak hangi çalışmalara destek verdiklerini açıkladı ve kurumun proje değerlendirme sürecini anlattı. ARDEP destek bütçesinin 2,1 milyar TL'ye ulaştığını belirten Doç. Dr. Arıcı 'Üniversitenin başvuru aşamasındaki işleri kolaylaştırmak için bir proje ofisi kurması' önerisinde bulundu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Yağcı "Nasıl Başardım" konulu sunumunda proje hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Proje sunumları sonucunda yaşanabilecek sıkıntıları katılımcılarla paylaşan Yrd. Doç. Dr. Yağcı, proje yapacaklara konu ile ilgili önerilerde bulundu.

Dr. Osman Nuri Kureş "Bilim İnsanları Destek Prograları Tanıtımı" ve "Başarılı Olmak için İpuçları" konulu iki sunum yaptı. Dr. Kureş, BİDEP'in (Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı) çalışma ve destek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Dr. Kureş, BİDEP başvurularından kimlerin yararlanabileceğini anlattı ve başarılı projelerden örnekler vererek konuşmasına son verdi.

Toplantıda katılımcılar doldurdukları geri bildirim anketleri ile görüş ve önerilerini kuruma iletme fırsatını buldular.

Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen katılımcılara katkılarından dolayı plaket takdim etti.

TÜBİTAK, bilgi günleri aracılığıyla üniversiteler ile arasında iletişim köprüleri kurmayı, destek mekanizmalarından yararlanan araştırmacıların sayısını ve nitelikli proje hazırlama kapasitesini artırmayı hedefliyor. Bu amaçla Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) ve Bilim İnsanları Destek Programları Başkanlığı (BİDEP) aracılığıyla örgütlediği bilgilendirme ve eğitim toplantılarını üniversitelerde hayata geçiriyor. Bu toplantılarda akademik araştırma destek programlarının tanıtımı yapılıyor ve desteklerden faydalanan araştırmacı sayısının artırılması amacıyla çeşitli sunumlar gerçekleştiriyor. Ayrıca etkinlik programına, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri ile ilgili tecrübelerini aktarmak üzere davet edilen başarılı araştırmacılar, gerçekleştirdikleri sunumlar sayesinde katılımcılarla bir araya geliyorlar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sabri Gökmen Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title