Kobi Bilgi Pazarı"Nda Devlet Teşvikleri Anlatıldı
KOBİ'leri devlet desteklerine ilişkin bilgilendirmek amacıyla Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Konya Ticaret Odası (KTO) iş birliğiyle "KOBİ Bilgi Pazarı" programı düzenlendi.
KOBİ'leri devlet desteklerine ilişkin bilgilendirmek amacıyla Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Konya Ticaret Odası (KTO) iş birliğiyle "KOBİ Bilgi Pazarı" programı düzenlendi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, bir otelde düzenlenen programın açılışında, üretimin ülke geleceği için önemine dikkati çekti.
Bir ülkede üretim artıyorsa o ülkenin geleceğe güvenle bakabileceğini belirten Altunyaldız, "AK Parti hükümetleri olarak başından beri yapmaya çalıştığımız şey, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmak ve milli gelirde 20 bin doların üzerine çıkmaktır. Bunu, bir medeniyetin temsilcisi olan bu ülkenin dünyaya dokunması için değer katabilmek için istiyoruz. Bu medeniyetin, dünyaya bilimde, teknolojide, sanatta ve endüstride 'Ben de varım.' demesi için istiyoruz." diye konuştu.
KOBİ'ler bir fidanlık içinde büyütüldüğü zaman çınarlara dönüşebiliyorsa, büyük yapılarla birlikte çalışabiliyorsa bunun önemli bir ekonomik başarı olduğunu dile getiren Altunyaldız, "Ancak bu fide, fide olarak kalmakta ısrar ederse, o zaman sorun var demektir. Fide olarak kalamazsınız ya büyüyeceksiniz, çınar olacaksınız ya da maalesef kurumaya mahkum olacaksınız." değerlendirmesinde bulundu.
Altunyaldız, KOBİ'lerin devlet desteklerini bir amaç değil hedefe ulaşmak için kullanılacak bir araç olarak görmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
" Türkiye'nin savunma sanayisinde elde ettiği başarıların arkasında, TAI, ASELSAN, ROKETSAN gibi çekici güç haline gelen firmalarla, bu firmaların fonksiyonlarını destekleyen tedarikçi KOBİ'ler vardır. KOBİ'lerden istediğimiz, cesaretinizle, azminizle, bilgi ve yeteneklerinizle, inancınızla bir şeye koyulmanız lazım. Onu yaptıktan sonra da birlikte başarmayı, bir yere eklemlenmeyi, bir yerin parçası olmayı, takım oyuncusu olmayı becermek zorundayız. Eğer takım oyuncusu olamazsak, istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Büyütmeden, üretmeden paylaşma kavgasına girersek başaramayız."
Ülkede üretime ilişkin her türlü destek unsurunun bulunduğuna işaret eden Altunyaldız, "Sonuca odaklanmak, rafine çalışmalar yapmak zorundayız. Yalın, sade ve sonuç odaklı işlerin peşinden koşmak zorundayız. Sadece Konya bazlı veya Türkiye bazlı düşünmek doğru değil, küresel düşünmeliyiz. Bütün bu enstrümanları kullanmadan küresel aktör olamayız." dedi.
"Daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz"
KTO Başkanı Selçuk Öztürk de Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik olarak olumlu yönde değişim ve gelişim gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin 150 milyar doları aşan ihracatı olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:
"2017'de tüm ülkeler daralma yaşarken, Türkiye her şeye rağmen yılın ilk yarısında yüzde 5'in üzerinde büyümeyle dünya çapında bir başarı göstermiştir. Refah seviyemiz yükselerek AB ülkelerine yaklaşmaktadır. 2016'nın ikinci yarısından itibaren, hükümetin başta KOBİ'ler olmak üzere özel sektörü rahatlatmaya yönelik tedbirleri olumlu karşılık bulmuştur. Büyüme performansına olumlu yansıyan bu tedbirler ekonomide hızlı bir iyileşme sürecini beraberinde getirmiştir. Küresel finans terörü, kur-faiz ikilemiyle bizlerin çalışmasını, üretmesini engellemeye çalışsa da Anadolu ekonomisi olarak üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirerek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz."
AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci, MEVKA Genel Sekreteri Savaş Ülger, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile KOBİ'lerin yöneticilerinin katıldığı program yarın sona erecek.